Gespot

Qrtd [Curated]: Creëer je eigen lookbook met Instagramfoto’s

0

Qrtd is een lookbook-publicatieplatform waarmee je foto’s van je Instagram-account in mooie branded ‘lookbooks’ kunt publiceren. Het lookbook kun je daarna gratis aanbieden op iTunes. Het biedt artiesten of merken een nieuw promotioneel medium. Kristof Van Brussel, initiatiefnemer van Qrtd, vertelt.

Wat is het?

“Met Qrtd kun je je eigen lookbook maken, dat je daarna gratis kunt publiceren. De foto’s in het lookbook komen van je Instagram-account. Om een voorbeeld te noemen: Macenzo is de nieuwste Qrtd lookbook-release. Instagram-account Macenzo is van Dirk Bakker, hij is gespecialiseerd in architectuurfotografie. Hij heeft meer dan 250.000 volgers. De ‘urban patterns’ van Macenzo zijn wereldvermaak en nu dus ook verkrijgbaar als lookbook. Zo heeft hij een soort eigen ‘boek’ met al zijn foto’s, alleen dan online.”

Waarom dit initiatief?

“Ik vind dat sociale media zich te veel richten op het moment van nu. Terwijl de waarde van een merk nu net de historiek en de collectie is waar dat merk voor staat. En Instagram is een prachtig sociaal medium dat nog underexplored is. Vandaar dit lookbook-initiatief, waarmee we het mensen mogelijk maken om branded en gefocuste content samen te brengen in één online boek. Wanneer een gebruiker een lookbook op zijn of haar iPad bekijkt is het merk, de curator of kunstenaar in staat alle aandacht te trekken.”

Hoe werkt het?

“Voor de mensen die publiceren (de curators) is het een mooie contentmarketing-tool die het mogelijk maakt om hun Instagram-visie en -content ook buiten het sociale medium te verspreiden. Als gebruiker beschik je over een online dashboard waarin je de content die je op Instagram hebt in je lookbook-app kunt opzetten: ‘cureren’. Eenmaal opgezet hoeft een curator enkel te doen waar hij of zij goed in is: mooie content posten op Instagram. Het lookbook pikt alles automatisch op.

Mensen die een lookbook hebben gedownload hoeven nooit een foto van bijvoorbeeld hun favoriete merk of artiest te missen. Ze hebben de hele collectie up-to-date in hun lookbook zitten! Ze hebben een mooie ‘distraction free’ user experience. Ook zijn er veel mogelijkheden om het lookbook te delen met bijvoorbeeld je vrienden of collega’s.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Tot nu toe zijn er vijf gepubliceerde lookbooks. Zonder heel veel promotie hebben we al 1000+ downloads gehaald. De service bieden we momenteel projectmatig aan op basis van een eenmalige publishing fee. We zoeken in de eerste plaats goede referentieprojecten om in verschillende sectoren voet aan de grond te krijgen.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik, Kristof Van Brussel, ben initiatiefnemer. GUIdesign doet het product & interaction design en Tom Nys is de iOs developer.”