Gespot

Receptenmaker-app: Verzamel je favoriete recepten

0

De Receptenmaker-app biedt de mogelijkheid je eigen recepten te beheren en in te laden van andere kookwebsites. Ook kun je de Seizoenskalender en Kooktechnieken raadplegen. Sander van Middendorp, betrokken bij het concept en de realisatie van de Receptenmaker-app, vertelt.

Wat is het?

“In deze app kun je je eigen recepten, een seizoenskalender en kooktechnieken vinden. De kracht van de app is dat je recepten verzamelt van allerlei websites met foto’s, en ze ook kan aanpassen naar je eigen behoefte. Ook kun je tijdens het bereiden de kookstand en wekker gebruiken, dit zorgt ervoor dat het scherm niet op stand-by gaat. Via social media kun je recepten delen met vrienden en met één klik in de app importeren. Ook kun je de ingrediënten naar jezelf mailen, wat handig is in de supermarkt.”

Waarom dit initiatief?

“Doordat ik al meer dan tien jaar als kok in de horeca werk, ben ik veel bezig met recepten, en natuurlijk ook geïnteresseerd in wat er op dat gebied online is. Wat mij daarbij opvalt is dat er genoeg te vinden is, alleen nergens is er een goed overzicht. Veel recepten, alles door elkaar. Maar wat je eigenlijk wilt, is zelf je eigen recepten beheren. Dus alleen toevoegen wat je zelf interessant vind, zonder reclames.

Zelf had ik al jaren het idee om mijn eigen online kookboek op te zetten, zodat ik mijn eigen recepten kon beheren en delen met mijn vrienden. Maar toen dacht ik, waarom zou ik er niet een app van laten maken, zodat iedereen het kan gebruiken. Geen losse bladzijdes meer met recepten, een goed overzicht, foto’s toevoegen en ook nog eens kunnen delen met je vrienden. Deze app is uniek doordat je recepten van verschillende websites kan inladen en beheren.”

Hoe werkt het?

“We hebben de app in gebruik zo makkelijk mogelijk gemaakten het meeste zal voor zichzelf spreken. Door te swipen kun je recepten verwijderen en bij nieuw recepten toevoegen kun je kiezen uit het zelf invullen van het recept of het inladen van een andere website. Hier zoek je op de gekozen website welk recept je wil toevoegen en klik je onderaan op: dit recept gebruiken. Ook kun je op Receptenmaker.com je recepten te beheren. De iPad, iPhone en pc synchroniseren alles.”

https://www.youtube.com/watch?v=nfjXpvhloMA

Wat zijn de belangrijkste facts?

“De app is op dit moment al meer dan 5000 keer gedownload, en we krijgen veel goede reacties via e-mail. Ook zijn er al meer dan 30 positieve reacties in de app store. Doordat we de app zonder reclames willen, is er een pro-functie ingebouwd. Als je deze aanschaft krijg je plaats voor 100 extra recepten en toegang tot de seizoenskalender en de sectie kooktechnieken.”

Wie is er bij betrokken?

“Het bedrijf Mobiel bekeken heeft de app gebouwd en is nauw betrokken geweest bij hoe de app nu is vormgegeven. Ook hebben we later een aantal functies toegevoegd, die via feedback werden aangevraagd, zoals dat je tags kunt toevoegen.”

Update juni 2014

“Receptenmaker is nu wegens succes ook beschikbaar voor Android! Deel je recepten nu tussen Apple en Android gebruikers.

Ook zijn de aangevraagde toevoegingen door onze enthousiaste gebruikers zijn verwerkt in deze updates. Zo kun je vanaf nu kun je snel recepten vinden op categorie en alfabetisch of op datum weergeven. Door middel van swipen kun je je recepten verwijderen. De kookstand is ook aangepast, je kunt nu de lettergrootte instellen van de teksten. Zo kun je ook op grotere afstand het recept nog gemakkelijk lezen.

De recepten ophalen via de receptensites gaat nu sneller en de foto`s worden op de achtergrond opgehaald, hierdoor hoef je niet te wachten tot je ze te zien krijgt. Doordat de foto’s nu allemaal in hetzelfde formaat weergegeven worden zien je recepten er altijd netjes uit. Een extra functie is de taglijst: deze lijst toont je gebruikte tags zodat je deze gemakkelijk opnieuw kunt gebruiken bij andere recepten.”

Ook is er een nieuw onderdeel toegevoegd: Kookboeken. De kookboeken vind je in het menu en daar staan ze met selecties van recepten die je zo wel heel gemakkelijk kunt bekijken en toevoegen aan jouw recepten! Tevens kun je je eigen kookboeken samenstellen en delen met je vrienden. Kies je eigen thema`s, favoriete recepten of wat jij dan ook maar wilt. Ga je koken voor anderen? Maak dan een kookboek met de gangen die je wilt gaan serveren. Je kunt gratis drie eigen kookboeken toevoegen en voor maar 0,89 eurocent koop je een onbeperkte hoeveelheid kookboeken.”