Gespot

Recruitincloud: Betere voorselectie van sollicitanten door video’s

0

Met het Recruitincloud-systeem doorlopen bedrijven hun sollicitatieprocedure sneller, beter en maken zij hun vacatures completer. Recruitincloud is in december 2012 van start gegaan. Jasper Bengevoord, mede-initiatiefnemer van Recruitincloud, vertelt.

Wat is het?

"Recruitincloud biedt bedrijven een gespecialiseerd werving- en selectiesysteem dat gebruikt maakt van video’s. Bedrijven maken hun vacatures visueel voor sollicitanten met vacaturevideo’s. Sollicitanten maken hun sollicitaties visueel voor bedrijven met motivatievideo’s. Zo weten beide partijen sneller en beter wat ze van elkaar kunnen verwachten en verbetert de selectieprocedure."

Waarom dit initiatief?

"Recruitincloud is ontstaan omdat wij in eerste instantie zelf bij vacatures het visuele aspect miste. Wij zijn vervolgens een (afstudeer)onderzoek gestart onder werkzoekenden en hieruit bleek dat wij niet de enige waren. 80 procent van de onderzochte werkzoekenden gaf aan dat een video over een vacature een beter beeld geeft van de vacature en het bedrijf.

Vervolgens zijn wij gaan praten met bedrijven uit verschillenden sectoren. Uit deze gesprekken bleek dat bedrijven ook een beeld van de sollicitanten miste. Te vaak blijkt tijdens het eerste gesprek al snel dat een kandidaat niet geschikt is voor de functie. De reden is vaak dat de sollicitant niet de juiste houding en/of gedrag heeft. De bedrijven gaven aan dat een video van een sollicitant er voor zou zorgen dat zij een betere voorselectie kunnen maken."

Hoe werkt het?

"De werking van het systeem is eenvoudig maar doeltreffend. In een vacaturevideo schetst een bedrijf een beeld van de werkomgeving. De belangstellende werkzoekende krijgt dan een goed beeld van onder meer de werkomgeving, toekomstige collega’s en de taken die bij de gevraagde functie horen. Door het visualiseren van de toekomstige werkkring krijgen sollicitanten een completer beeld van bedrijven en de functie. Van de sollicitant wordt vervolgens een motivatievideo gevraagd om zichzelf te presenteren. Sollicitanten nemen zelf een motivatievideo op met de webcam. In deze video motiveren ze in 30 seconden waarom ze geschikt denken te zijn voor de functie. Zo krijgen bedrijven een goede eerste indruk van de motivatie van een sollicitant. Deze motivatievideo wordt vervolgens beoordeeld met het curriculum vitae, dat zoals gebruikelijk schriftelijk wordt aangeleverd. Het door Recruitincloud aangeleverde systeem maakt vervolgens het rubriceren, selecteren en correct afhandelen van de sollicitaties eenvoudiger en overzichtelijker."

 

Wat zijn de belangrijkste facts?

"De reactie van de markt is goed. We zijn bezig met de eerste gesprekken met bedrijven. Onze eerste klant is Claymount uit Dinxperlo. Omdat we net van start zijn gegaan zijn er verder nog geen noemenswaardige cijfers."

Wie is er bij betrokken?

"Recruitincloud is een V.O.F. met 2 vennoten: Bram Tierie en mijzelf, Jasper Bengevoord. Samen hebben wij het concept voor het systeem bedacht en het systeem ontwikkeld. Voor de realisatie van het systeem hebben wij gebruik gemaakt van de FulltimeNerds en Minotovideo."

Bron:   Recruitincloud