Gespot

RGBstock.com: Gratis stock foto’s van hoge kwaliteit

0

Op
RGBstock.com
kun je gratis stock foto’s en illustraties zoeken van hoge kwaliteit of zelf een eigen Stock foto galerie aanleggen. Het doel van de site is om wereldwijd misschien niet de grootste maar wel de beste ‘free stock photo’ site te worden. In gesprek met Jay Simmons.

Wat is het?

RGBstock.com is een onafhankelijke gratis stock foto site. Gratis stock foto’s en illustraties zoeken van hoge kwaliteit of zelf een eigen Stock foto galerie aanleggen zijn de twee belangrijkste functies van de site. Het gebruik van de site inclusief het registreren is geheel gratis.”

Waarom dit initiatief?

“RGBStock.com zet zich in om hoge kwaliteit stock foto’s te leveren aan hen die zich geen dure stock afbeeldingen kunnen veroorloven. RGBstock.com is opgezet door een kleine groep enthousiaste fotografen en designers. Het doel van de site is om wereldwijd misschien niet de grootste maar wel de beste ‘free stock photo’ site te worden. Dit klinkt zeker pretentieus maar de huidige groei cijfers liegen er niet om.

Er is een grote behoefte aan beeldmateriaal voor allerlei uitingen. Van scripties tot verenigingsfolders, van websites tot beeldmateriaal voor start-ups. Veel mensen kunnen zich de relatief hoge prijzen van commerciële stock foto sites niet veroorloven. RGBstock.com is daarvoor een goed alternatief. Het verschil met sites als Flickr is dat RGBstock.com de foto’s eerst keurt op kwaliteit en bruikbaarheid. Op deze manier bouwt RGBstock een foto database op van hoge kwaliteit.

Er zijn veel fotografen uit de hele wereld die gewoon hun werk graag willen publiceren en ter beschikking stellen zonder een financiële vergoeding, of hun online portfolio zien als een opstapje naar eventuele betaalde opdrachten. Er is geen toelatingsprocedure om de deelname zo laagdrempelig mogelijk te houden. Fotografen kunnen hun foto’s eenvoudig uploaden en na goedkeuring door het team van rgbstock reviewers worden deze online geplaatst. De site ondersteunt de wereldwijde gebruikerscommunity door middel van een levendig forum.”

Hoe werkt het?

“Zoek en vind gratis afbeeldingen voor nagenoeg ieder project. De foto’s en illustraties zijn zo goed als overal voor te gebruiken. Ook voor het meeste commerciële werk. Op de site staan duidelijke en ruime licentievoorwaarden die het gebruik van de foto’s toelichten. Alleen voor toepassing buiten deze voorwaarden of bij twijfel is geschreven toestemming vooraf van de eigenaar nodig. Het is ook mogelijk om zogenaamde lightboxes aan te maken. Op deze manier kan een gebruiker interessante afbeeldingen opslaan voor later gebruik. Een eigen fotogalerie aanleggen is op z’n mist net zo makkelijk. RGBStock.com biedt zelfs de mogelijkheid een bestaande galerie van de bekende foto site sxc.hu te importeren.”

 

Wat zijn de facts?

“Binnen anderhalf jaar dat de site bestaat is is zij gegroeid tot een omvang van meer dan 60.000 gratis stock foto’s en hebben zich tienduizenden bezoekers geregistreerd. Dagelijks worden er meer dan duizend afbeeldingen gedownload en dit aantal groeit razend snel. RGBstock.com staat inmiddels op plaats 90.000 van de alexa.com site ranking.”

Wie is betrokken?

“Een klein team van ervaren Nederlandse ontwikkelaars waaronder Jay Simmons (ik) zelf is anderhalf jaar geleden begonnen met de ontwikkeling en realisatie van RGBStock.com. Daarnaast bestaat het internationale team uit drie mensen die zich bezig houden met de kwaliteitscontrole door middel van het goed- en afkeuren van nieuwe foto’s. De selectiecriteria zijn behoorlijk streng want RGBstock gaat echt voor kwaliteit. Twee andere teamleden houden zich bezig met de Engelstalige teksten en customer support.”