Gespot

Songflow: Zonder platencontract jouw muziek verspreiden

0

Vanaf nu hebben Nederlandse artiesten geen platencontract meer nodig om hun carrière op te starten. Songflow is een nieuw Do It Yourself (DIY) platform. Thomas van Wijk, oprichter en CEO van Songflow, vertelt.

 

Wat is het?

"Songflow is een platform dat muziek met fans verbindt en luisteraars om zet in cash. Met dit platform maken we muziek op twee manieren sociaal. Om te beginnen distribueren we songs wereldwijd naar alle populaire muziekdiensten. Daarbij gebruiken we social media om deze releases met fans te delen. Zo kunnen muzikanten voor het eerst volledig profiteren van de sociale functies in Spotify en iTunes.

Artiesten ontvangen 100% van de inkomsten en behouden al hun rechten. Met de ingebouwde promotietools bereiken artiesten hun fans op Facebook en Youtube. Door een gedetailleerde sales rapportage in hun account weten artiesten precies waar ze aan toe zijn."

Waarom dit initiatief?

"We hebben Songflow gestart met een groot, belangrijk doel voor ogen: een simpele en transparante muziekindustrie nastreven! Toen ik tijdens mijn studie als manager voor Chef’Special werkte, ontdekte ik dat er veel verbeterd kon worden aan de manier waarop artiesten hun muziek en carrière online managen. Met Songflow kunnen gebruikers hun songs wereldwijd distribueren via de meest populaire download-, streamingdiensten en internetradio. Songflow herdefinieert hoe onafhankelijke en ongetekende muzikanten de markt betreden en een relatie onderhouden met fans."

Hoe werkt het?

"Iedere artiest kan eenvoudig beginnen op de website door via 'Get started' zijn of haar Facebookaccount te koppelen. Via de artiestenpagina's die de artiest managet kan hij in het Songflow-systeem songs vervolgens digtiaal distribueren naar verschillende kanalen. Verder kunnen de artiesten de songs publishen op YouTube als een artwork video."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Songflow wordt vandaag officieel gelanceerd, dus er zijn nog niet veel cijfers beschikbaar. Op dit moment kan een artiest zijn of haar muziek verspreiden via iTunes, Spotify, Deezer, 7Digital, Last.fm, WE7, Aspiro, Omnifone, SImfy, Rdio, Amazon en Google Play. De artiest kan de links van deze kanalen vervolgens delen via zijn Facebookpagina. Artiesten die de dienst al gebruiken zijn onder meer: Valerius, Chef’s Special en Kris Berry. Artiesten betalen €5 per song."

Wie is er bij betrokken?

"Songflow is een initiatief van mij, Thomas van Wijk. We gebruiken het in Amsterdam gevestigde Fuga platform voor levering van content aan muziekdiensten."