Gespot

The Cloakroom: Online personal shopper voor mannen

0

The Cloakroom is een nieuw innovatief winkelconcept en heeft als missie om mannen van nog meer gemak te voorzien wat betreft shoppen. Asbjørn Jørgensen, co-founder van The Cloakroom, vertelt.

Wat is het?

"The Cloakroom is een dienst waarmee mannen een eigen styliste krijgen. Aan de hand van de informatie die je geeft in een online quiz, je profiel en een telefonisch consult of afspraak in de showroom, ontvang je een selectie aan kleding. De complete service, inclusief verzend- en retour kosten, is gratis. Per bestelling stuurt de styliste tien tot vijftien kledingstukken op. Het is belangrijk dat de klant het feedbackformulier invult. Deze informatie wordt gebruikt om steeds beter aan de vraag van de klant te kunnen voldoen."

Waarom dit initiatief?

"Sinds de standaardwebshop in het begin van de internetrevolutie is winkelen niet veel gemakkelijker geworden voor de man. Modemerken zien een duidelijke behoefte aan nieuwe initiatieven in een krimpende markt, waarin de man stijlbewuster wordt. Een steuntje in de rug kan geen kwaad, met name als je geen tijd hebt om te shoppen en snel kleding nodig hebt. Slechts 10% van de kleding wordt in Nederland tegenwoordig online verkocht. Hoewel de online verkoop groeit, blijft het lastig om in te schatten hoe een kledingstuk zal staan en of de pasvorm juist is. Tevens is het vaak onduidelijk hoe het terugnemen werkt en of er kosten aan verbonden zijn. Nieuwe initiatieven zijn daarom nodig, om zowel duidelijke stijl- als maatprofielen te schetsen, en voor een simpel retourbeleid."

Hoe werkt het?

"Mannen melden zich aan op onze website door een stijlquiz te doorlopen. Elke nieuwe klant krijgt een persoonlijke stylist toegewezen. De informatie uit de quiz zal de stylist gebruiken om de juiste merken, maten en stijlen voor klanten te selecteren en vragen voor te bereiden voor de telefonische stijlsessie, of een afspraak in de showroom. Als de styliste een duidelijk beeld heeft van de wensen van de klant selecteert zij handmatig de juiste kledingitems voor de klant.

De box met kleding bezorgen we vervolgens binnen vijf dagen thuis. De klant heeft thuis tien dagen om alle kleding op zijn gemak thuis te passen. Uiteindelijk betaalt hij alleen voor de kleding die hij besluit te houden. Wanneer de box (met feedbackformulier) weer terug is bij The Cloakroom, zal de styliste nogmaals contact met de klant opnemen om te vragen of hij tevreden was met de service en eventueel in de toekomst nog een box zou willen ontvangen."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"The Cloakroom heeft in zijn eerste maanden een gemiddelde maandelijkse groei van 200% doorgemaakt. In augustus hebben we de service aan de duizendste klant aangeboden. De boxes hebben een gemiddelde bruto-omzet van 700 euro. Er zijn al succesverhalen van klanten die meerdere boxen achter elkaar bestelden.

Begin augustus hebben we een showroom geopend in de Pijp in Amsterdam. De showroom is een plek waar mannen bekend kunnen worden met ons concept. Hierbij krijgen zij de mogelijkheid om de collecties te bekijken en kennis te maken met onze stylistes, geheel in stijl onder het genot van een goed glas whisky."

Wie is er bij betrokken?

"We hebben vijf e-commerce-investeerders vanuit vier landen. Dit zijn MIH Internet, Markafoni, Just-Eat, Fashiolista en Paylogic. Ik en Kasper Petersen zijn co-founders van The Cloakroom."