Gespot

Treshare: Beloon kennis delen binnen jouw organisatie

0

Treshare is een sociaal kennismanagementplatform voor organisaties en kenniscommunities waar kennis delen wordt beloond met punten en badges. Paul Beentjes, accountmanager Treshare, vertelt.

Wat is het?

"Treshare is een sociaal kennismanagement platform voor organisaties en kenniscommunities. Met Treshare kunnen organisaties en kenniscommunities een eigen online platform opzetten waarmee zij zowel intern, als extern, kennis kunnen delen. Door het gebruik van social media-elementen, spelmechanismes en een vraag en antwoord structuur, worden gebruikers uitgedaagd en gestimuleerd om kennis te delen ten behoeve van de organisatie of community.

Organisaties kunnen een eigen domein in de cloud aanvragen, bijvoorbeeld organisatie.treshare.com, dat open of gesloten aangeboden kan worden. Organisaties kunnen Treshare daarmee gebruiken als open kennis platform of als gesloten kennis intranet."

Waarom dit initiatief?

"De startup speelt in op de vraag van organisaties om vrijwillige deelname op kennismanagement platforums te bevorderen. Om zo goed mogelijk invulling te geven aan deze vraag hebben de oprichters, onder andere in samenwerking met de CEO van Foursquare, onderzoek gedaan naar de werkzame elementen van social media. Deze elementen hebben we gebruikt in de ontwikkeling van dit kennismanagement platform.

Eén van deze elementen is het gebruik van spelmechanismes. Zo kunnen gebruikers op het platform punten en badges (virtuele prijzen) verdienen door kennis te delen en te participeren. Deze punten en badges kunnen weer gekoppeld worden aan echte beloningen en erkenning binnen een organisatie, bijvoorbeeld bepaalde carrièremogelijkheden.

Het gebruik van spelelementen en beloningssystemen binnen het kennismanagement-veld staan nog in de kinderschoenen. Wij willen hier pionier in zijn en samen met organisaties en kenniscommunities productieve kennismanagementsystemen opzetten waar gebruikers worden beloond en erkend voor de kennis die zij delen."

Hoe werkt het?

"Met Treshare kunnen gebruikers binnen hun organisatie vragen stellen of documenten met elkaar delen. Door antwoord te geven op vragen of feedback te geven op documenten verdienen gebruikers punten. Gebruikers kunnen tevens bonuspunten verdienen wanneer hun antwoorden en feedback worden gewaardeerd door andere gebruikers. Punten worden bijgehouden per persoon en per onderwerp. Gebruikers kunnen hierdoor expertise opbouwen op onderwerp niveau en kunnen de rest van de organisatie laten zien waar zij specifiek kennis over hebben.

Onderwerpen komen op het platform terug in de vorm van tags, keywords die vragen, documenten en personen beschrijven. Deze tags helpen gebruikers om informatie te structureren en terug te vinden. Iedere tag is gelinkt aan een tag-pagina met informatie over een specifiek onderwerp en een scoreboard met gebruikers die de meeste kennis hebben gedeeld over dat onderwerp, de zogenaamde ‘Tagleaders’. Gebruikers kunnen daarnaast expertise-tags toevoegen aan hun profiel, waardoor op het platform gezocht kan worden naar mensen met bepaalde expertise."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Vanaf 2011 is het team van Treshare Media bezig met het ontwikkelen en testen van social software met een sterke focus op social media-design en spelelementen. In 2012 werd een pilot gelanceerd met social software voor het hoger onderwijs. In samenwerking met studenten wereldwijd werd de software geoptimaliseerd en heeft uiteindelijk geleid tot de marktintroductie van Treshare.

De startup biedt organisaties een gratis proefperiode en rekent daarna maandelijkse licentiekosten. Verschillende kennisinstellingen zijn we aan het uitproberen en richten het platform in om organisatiebreed kennis te delen."

Wie is er bij betrokken?

"Het is opgericht door Pascal Baljet, Maurice Slot en door mij, Paul Beentjes. Pascal en Maurice zijn verantwoordelijk voor de technisch realisatie en interactie design van het platform. Ik ben verantwoordelijk voor marketing en account managment."