Gespot

TVUitzendingGemist: Programma’s van alle zenders terugkijken

0

Het kijken van ‘gemist’-content groeit nog steeds in populariteit, blijkt al een aantal jaar op rij uit de cijfers. Tijd voor een mobile-friendly concept met alle Nederlandse zenders: TVUitzendingGemist.nl. Johan Hendriks, betrokken bij TVUitzendingGemist.nl, vertelt.

Wat is het?

“Op TVUitzendingGemist.nl vind je gemiste uitzendingen van achttien Nederlandse zenders. Onder dat aanbod vallen onder andere de programma’s van de NPO (Nederland 1, 2 en 3), RTL (RTL 4, 5, 7 en 8) en SBS (SBS6, NET5 en Veronica), aangevuld met zenders als Fox, Nickelodeon, Fox Sports, Sport1, National Geographic Channel en Discovery Channel.”

Waarom dit initiatief?

“Laten we eerlijk zijn: soortgelijke concepten bestaan al langer, maar schieten in mijn ogen tekort op een aantal vlakken. Zo hebben wij veel geinvesteerd in het geschikt maken van onze website voor mobiele devices (smartphones en tablets). Ook hebben wij een apart onderdeel voor terugkerende bezoekers ontwikkeld, waar je je favoriete programma’s kunt opslaan. Ingelogde bezoekers hebben als voordeel dat ze via e-mail op de hoogte gehouden worden van hun favoriete programma’s. Het aanmaken van een profiel gaat overigens heel eenvoudig met een Facebook-, Twitter- of Google-account.”

Hoe werkt het?

“Bovenin beeld kun je altijd het menu te vinden, met daarin koppelingen naar de 18 zenders en de zoek- en loginfunctionaliteit. Vanuit een zender kun je verder genavigeren naar de programmapagina. Hier worden de bijhorende uitzendingen getoond op volgorde van uitzenddatum. Op de uitzendingspagina vind je altijd een uitgaande link naar de aanbieder van de video.

Door alleen te linken naar de oorspronkelijke bron (de rechthebbende partij), blijven we buiten uitgebreide rechtenkwesties omtrent series en programma’s. Aanbieders van de content behouden zo hun inkomsten uit bijvoorbeeld pre-roll video’s en affiliating en bannering. Wij hopen nog meer bezoekers hun kant op te kunnen sturen. Een win-win-win-situatie.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“We zijn pas net online, dus over cijfers kunnen we nog niets zeggen. Wel weten we op basis van onze buitenlandse concepten dat de vraag naar een mobile-friendly website enorm is toegenomen in de afgelopen twee jaar.

In Duitsland zien we al dat de meerderheid via smartphones en tablets onze site bezoekt. Datzelfde patroon verwachten we ook in Nederland tegen te gaan komen. Vandaar onze investeringen in mobiel. Het feit dat de websites van Nederlandse zenders allemaal een mobiel-friendly videoplayer gebruiken, toont dat des te meer aan.”

Wie is er bij betrokken?

“Het concept is ontwikkeld door Jamilo BV, een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van websites, webapplicaties en mobile apps (iOS en Windows Phone). Ook verzorgt Jamilo hosting en domeinregistraties.”