Gespot

Weet-app: Vertelt je over alle versproducten bij het boodschappen doen

0

Met de Weet-app heb je alle informatie over aardappelen, groenten en fruit altijd bij je, op zakformaat. Welke aardappelen zijn kruimig of vastkokend? Welke voedingswaarde heeft een bloemkool? Weet kan je het allemaal vertellen. Thomas Schmidt, oprichter van Weet, vertelt.

Wat is het?

“Weet is een mobiele applicatie voor zowel consumenten als supermarktmedewerkers. Weet staat vol met informatie over aardappelen, groenten en fruit. Deze informatie is opgedeeld in: algemene productomschrijving, beschrijving over de smaak, tabel met voedingswaarde, bewaaradvies en een bereidingswijze. Je vindt in de app bijvoorbeeld informatie over het beste seizoen en het land van herkomst van een product.”

Waarom dit initiatief?

“Ik werk als teamleider bij een supermarkt. Hier krijg ik vaak vragen over producten van de versafdeling en helaas kan ik niet elke vraag zo uit het hoofd beantwoorden. Ik moet dan met de klant naar een computer lopen, waar ik informatie haal uit de standaard productboeken. Dit kost veel tijd en dat moet anders kunnen, vond ik. Daarnaast is de informatie die ik in deze productboeken vind vaak erg kort en bondig, waardoor ik de klant vaak teleur moet stellen. Dit was de drijfveer om Weet te ontwikkelen, zodat iedereen toegang heeft tot uitgebreide informatie over 200 versproducten. ”

Hoe werkt het?

“Je kunt producten opzoeken of QR-codes scannen met de camera-fucntie in de app. Deze QR-codes bevinden zich naast de prijs op het prijsbordje in de supermarkt. De gebruiker krijgt direct het zojuist gescande product te zien. Het QR-codesysteem biedt je de mogelijkheid om over onverpakte artikelen direct informatie te krijgen, op korte termijn is het ook mogelijk om barcodes te scannen. Het handige van Weet is dat het niet gebonden is aan een supermarktketen, waardoor het overal te gebruiken is (ook thuis) en veel verschillende verse producten bevat.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“In mei 2015 behaalde de app al ruim 150 Android-downloads en ruim 200 iOS-downloads. Er zijn al heel wat mensen die dagelijks gebruik maken van de app. Inmiddels werken zes supermarkten met de QR-codes. Dit aantal kan nog groeien, want het kan toegepast worden bij alle supermarktketens.”

Wie is er bij betrokken?

“Het designen, researchen, developen, publishen en distributeren van Weet is volledig door één persoon, namelijk ikzelf, gedaan. Hier is geen enkele supermarktketen bij betrokken geweest.”