Gespot

WieZitBijWie: Welk merk zit bij welk reclamebureau?

0

“Bij wie zitten zij eigenlijk?” is een vraag die de creatieve oprichters van WieZitBijWie? vaak aan elkaar stelden bij het zien van sterke – of juist slechtere – reclame-uitingen. Maar het was meestal nog niet zo makkelijk om er snel achter te komen welk reclamebureau voor welk merk werkt en vice versa. Thomas Aberson & Judith Hartog, oprichters van WieZitBijWie, vertellen.

Wat is het?

“WieZitBijWie is een handig en gratis tooltje voor (en door) iedereen die geïnteresseerd is in de makers van mooi reclamewerk. Het biedt een actueel overzicht van welke merken bij welke reclamebureau’s aangesloten zitten. Een Calvé Pindakaas, Toyota, Mona, Whiskas en Volvo. Stuk voor stuk merken waarvan je nu met een simpele zoekopdracht kunt zien bij welk reclamebureau ze klant zijn. En het mooie is: naast dat de redactie de content actueel houdt, is het ook mogelijk om als gebruiker gegevens aan te vullen. Check snel of jouw merk of bureau al op de site staat!”

Waarom dit initiatief?

“Organisaties wisselen best vaak van reclamebureau, en de klantenlijstjes op de websites van reclamebureaus zijn meestal behoorlijk achterhaald. Daarom vonden we dat het tijd werd voor een actueel overzicht. Het is grappig om te zien hoeveel bureau’s er bijvoorbeeld voor Heineken werken (of dat in ieder geval op hun website claimen). Op dit moment zijn dat er elf! Ook merken als Philips en KLM schakelen meerdere bureaus in voor hun communicatie.”

Hoe werkt het?

“Je kunt met een simpele zoekopdracht zien welk bureau voor welk merk werkt. Ook kun je de volledige actuele klantenlijst zien als je op een bureau zoekt. We willen ervoor zorgen dat je op Wiezitbijwie.nl terecht kunt voor een actueel overzicht, dus vragen we iedereen om wijzigingen door te geven. Dat is overigens ook al gebeurd. Dit controleren we en passen we aan. Uiteraard houden we zelf de verschuivingen ook nauwlettend in de gaten.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“We zijn sinds mei 2015 live en hebben al meer dan 5.000 unieke bezoekers gehad. Daarbij zijn er al 21.418 zoekopdrachten uitgevoerd en hebben we nu bijna 300 likes op Facebook. Ondertussen zijn er 1.253 merken te vinden en 161 reclamebureaus. Maar dat zal op het moment dat jij dit leest vast alweer anders zijn. We merken dat veel bureaus graag in de database willen staan. Zij geven zelf aan voor welke merken ze op dit moment werken. En ook merken zoals Carlsberg en Greenpeace kwamen zelf bij ons vertellen dat ze hun communicatie hebben ondergebracht bij een ander bureau dan waar ze eerst bij vermeld stonden. Wat ons opvalt is dat merken steeds meer shoppen bij verschillende bureaus. De tijd dat merken alles onderbrengen bij één bureau is voorbij.”

Wie is er bij betrokken?

“Wij, Thomas Aberson & Judith Hartog, zijn de oprichters en creatief team bij Launched. De technische realisatie is samen gedaan met Stealth Amsterdam.”