Gespot

Wijnshaker iPhone app: De virtuele wijnadviseur

0


De Wijnshaker
adviseert uit het assortiment van de winkel waar jij je op dat moment bevindt. Het enige wat je hoeft te doen is te schudden met je iPhone. Hoe dit precies werkt? In gesprek met Lisa van den Herik, Business Development manager bij Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum over deze nieuwe app.

Wat is het?

“De gratis Wijnalmanak 2011 Wijnshaker iPhone app maakt kiezen van wijn in de supermarkt of wijnwinkel heel simpel. Shake je iPhone en ontvang wijnsuggesties met proefnotities. De Wijnshaker is je virtuele adviseur, de app weet in welke winkel je bent en adviseert uit het assortiment.

Als je niet in de winkel bent, maar je wilt de dichtstbijzijnde vinden, laat de Wijnshaker je dan de weg wijzen. De app maakt onderdeel uit van het merk Wijnalmanak en is gebaseerd op de informatie van deze almanak.”

Waarom dit initiatief?

“Alhoewel de jaarlijkse Wijnalmanak al ruim twintig jaar als boek wordt uitgegeven, zeer goed verkoopt en blijkbaar in een behoefte voorziet, is de gids er vaak niet als je ‘m nodig hebt; in de winkel. Een iPhone app was dus een logische stap in het beter informeren van de consument over het actuele winkelassortiment. Gebruikers kunnen hun eigen voorkeuren instellen, bijvoorbeeld alleen rode wijnen of alleen sterwijnen tonen, en daarmee gericht zoeken.

De Wijnshaker is de eerste wijnapp die location based advies geeft. De app herkent de vele verkooppunten van wijn in Nederland, daardoor ontvangt de gebruiker een advies specifiek voor de winkel waar hij of zij zich bevindt. Bovendien kan de app via Google maps de weg wijzen naar een van de dichtstbijzijnde wijnwinkels.”

Hoe werkt het?

“De Wijnshaker maakt het je makkelijk:  kies je winkel, schud je iPhone, maak je keuze en deel vervolgens je  je ervaringen via e-mail of Twitter. Wil je uitgebreid kunnen zoeken? Download dan de uitgebreidere Wijnalmanak 2011 app. Hiermee kun je binnen duizenden Wijnalmanakwijnen zoeken, wijnen bewaren, favorieten aanmaken en deze voorzien van een persoonlijke notitie of spijscombinatie. Ook is het mogelijk om binnen het assortiment van een bepaalde winkel te zoeken of de dichtstbijzijnde wijnwinkel te vinden.”

Wat zijn de facts?

“In twee maanden tijd was de Wijnshaker 2010 ruim 25.000 maal gedownload. De eerste weken, mede dankzij aandacht van online media, had de Wijnshaker een stevige positie in de top 10 van free apps. Met de start van het nieuwe wijnseizoen in oktober 2010 is de Wijnshaker geüpdatet naar de Wijnshaker 2011, waarbij het nieuwe assortiment van wijnen is opgenomen. Bovendien is er een Wijnalmanak 2011 ‘pro version’ app gelanceerd. Deze app geeft de gebruiker meer mogelijkheden in het zoeken, maar ook in het bewaren van wijnen. Daarnaast werd de Wijnalmanak Wijnshaker dit jaar genomineerd voor de Accenture Innovation Awards in de categorie ‘Best Mobile Concept’.”

Wie is betrokken?

“De Wijnalmanak is een geregistreerd handelsmerk van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv uit Houten. De Wijnshaker is een idee van Mike van der Vet, e-media manager. Ik ben projectmanager voor de ontwikkeling van de apps. De Wijnshaker is tot stand gekomen in samenwerking met Mobile Generation uit Amsterdam.”