Gespot

XGN-app: Overal nieuws over gaming, films & digital lifestyle

0

XGN.nl is hét mediaplatform op gebied van entertainment aan het worden. Deze unieke iOS-applicatie maakt de website gebruiksvriendelijker en toegankelijker voor het snel groeiende publiek. Hugo Welkers, algemeen manager van XGN, vertelt.

Wat is het?

”Met de XGN-app blijf je altijd en overal op de hoogte van de laatste facts omtrent gaming, films, series en digital lifestyle. Van nieuws, trailers en screenshots tot diepe achtergrondartikelen en zeer uitgebreide recensies. Tevens bieden we in de app direct vanuit het homescreen een overzicht van de populairste en aankomende games en introduceren we de ‘tijdlijn’: een soort twitter-feed waarin alle reacties die op de website geplaatst worden onder elkaar worden gezet, zodat gebruikers direct op elkaar kunnen reageren.

We hebben geprobeerd de volledige website zo goed mogelijk in de app te ontsluiten, zodat gebruikers geen functionaliteiten missen die zij wel van de website kennen. Met een voor iOS-begrippen unieke Windows Phone look & feel, maar wel een zo native mogelijke iOS-interface, hebben we geprobeerd een unieke app neer te zetten die zo goed mogelijk aansluit bij de (mobiele) website en de komende Android-applicatie.”

Waarom dit initiatief?

”Het mobiele verkeer is de afgelopen twee jaar heel hard gegroeid op de website van XGN. Op dit moment benadert ruim 35% van de bezoekers de website via mobiele apparaten. De verwachting is dat dit binnen twee jaar (of sneller) meer dan 50% zal worden. Die enorme stroom aan bezoekers kwam tot op heden terecht op de mobiele website, die weliswaar zeer vergelijkbaar is met de iOS-app, maar sterk op gebruikersgemak en snelheid inboekte. Met de applicatie die geoptimaliseerd is voor Apple-apparaten en content pre-load, komen iOS-gebruikers terecht in een voor hen bekende omgeving waarin content soepel toegankelijk is.

Tevens is XGN één van de weinige partijen die kwalitatieve entertainmentcontent, waaronder veel recensies, via een iOS-applicatie aanbiedt. Daarbij is de Windows Phone <em>look &amp; feel</em> voor een iOS-applicatie uniek, waardoor wij verwachten dat veel Apple-gebruikers het leuk vinden om de interface eens uit te proberen.”

Hoe werkt het?

”Heel eenvoudig! Je download de applicatie uit de AppStore en je hebt in principe overal toegang tot het laatste nieuws, recensies en meer. Op de homescreen bieden wij direct toegang tot recente belangrijke artikelen via grote afbeeldingen, waar eenvoudig doorheen ‘geswiped’ kan worden. Ook kun je vanaf hier de volledige website doorzoeken dankzij de zoekfunctie en heb je toegang tot overzichten van de laatste nieuwsitems, recensies, achtergrondartikelen, video’s en populaire games en komende releases. Ook kun je direct de tijdlijn en je persoonlijke profiel bekijken. Hiervoor kun je inloggen met dezelfde gegevens als op de website, of eenvoudig een nieuw account aanmaken, al dan niet via Facebook.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

”De XGN-app wordt vanaf half oktober officieel gelanceerd, maar is nu al verkrijgbaar en gedownload door bijna 150 enthousiaste fans die de app zonder enige promotie gevonden hebben. De recensies die we al ontvangen hebben in de AppStore zijn lovend, wat resulteert in de prachtige beoordeling van 4,5/5 sterren. Een minstens zo unieke Android-applicatie volgt dit najaar.”

Wie is er bij betrokken?

”De applicatie is ontworpen door XGN en ontwikkeld door een extern bureau. De content wordt verzorgd door het redactionele team.”

Update maart 2014

“De XGN-app is nu ook in de Playstore verkijgbaar voor Android-gebruikers.  Het gaat om een volledige zogenoemd ‘native’ (in een bij het device passende omgeving met bijbehorende interactiemogelijkheden) app die, naast alle functionaliteiten die onze gebruikers kennen van de mobiele website of iOS-app, ook een unieke game-productscanner kent. Hiermee kunnen gebruikers in de winkel (of thuis) een game kunnen scannen en zo gerelateerde informatie over het spel uit de database kunnen raadplegen, denk hierbij aan de recensie en het bijbehorende cijfer, nieuws en achtergrond artikelen over de game, screenshots, video’s en de laagste prijzen waarvoor de game online aangeschaft kan worden.

Dit maakt het mogelijk om een game in de winkel even te scannen om ons oordeel, informatie of beeldmateriaal te raadplegen en na te gaan of het spel de moeite waard is om in huis te halen, waarbij je direct ook even de laagste prijzen voor de game in online winkels kunt raadplegen, zodat je zeker weet dat je de beste deal in huis haalt. Tevens bieden we in de app een overzicht van de populairste en aankomende games en een tijdlijn waarin gebruikers van ons platform (cross-platform) met elkaar in directe interactie staan.

We wilden de Android-app zo perfectioneren, dat het gebruik ervan een fijne ervaring op zich wordt en onze uitgebreide content een breder publiek kan gaan bereiken. Gebruikersgemak was een van onze belangrijkste pijlers. Dit is de app die we altijd al wilden hebben, nu voor Android en hopelijk binnen een jaar ook via een update voor iOS.

De XGN.nl Android app is sinds 19 februari 2014 beschikbaar en de eerste gebruikersrating kwam zojuist met 5/5 sterren binnenrollen. Wij verwachten dat de applicatie rond het najaar op zo’n 15.000 Android-toestellen van jongeren in de Benelux geïnstalleerd zal zijn, met een actieve gebruikersratio van 50%.”