Gespot

YouDipity-app: (Ver)koop je eigen e-books & e-learningmodules

0

YouDipity is een website die aanbieders van en vragers naar kennis samen brengt. Ervaren vakmensen, liefhebbers en docenten kunnen een eigen shop-in-shop vullen met digitaal materiaal zoals e-books en e-learningmodules. Harmen Krusemeijer, marketeer bij YouDipity, vertelt.

Wat is het?

"Op YouDipity kan iedereen die zijn (vak)kennis wil uitbreiden of meer wil leren over een hobby informatieve e-books, e-learningmodules en andere content vinden en aanschaffen. Ook docenten en studenten en leerlingen van scholen kunnen bruikbaar materiaal vinden. Dit wordt allemaal aangeboden door mensen zoals jij en ik: iedereen kan een eigen shop-in-shop openen."

Waarom dit initiatief?

"Je kunt op internet gratis veel nuttige informatie vinden, in blogs bijvoorbeeld. Vaak blijft dat wel wat aan de oppervlakte. Als je meer de diepte in wil gaan kom je al snel bij kostbare en tijdsintensieve cursussen of opleidingen uit. Wij vinden dat er een middenweg ontbreekt en willen met YouDipity op een eenvoudige en toch professionele manier deze middenweg mogelijk maken. Een jaar geleden zijn we begonnen met YouDipity Author: een gemakkelijke tool waarmee je zelf interactieve e-books of e-learningmateriaal kunt maken. Eind oktober is de marktplaats erbij bijgekomen, zodat iedereen interessante dingen kan aanbieden en kopen."

Hoe werkt het?

"Als je wat wilt leren kun je op de website winkelen in de shop-in-shops (etalages), net zoals je dat in elke andere webwinkel doet. Gekochte content is te bekijken via de website op je pc of Mac en op een tablet met de app. Scholen en bedrijven die een elektronische leeromgeving (ELO) gebruiken, kunnen de content ook in de ELO plaatsen en daar afspelen.

Heb je zelf wat te bieden, dan kun je op de website een eigen etalage openen. Je maakt een gratis account aan en klikt op de banner ‘Open mijn Etalage’. Een wizard helpt je de etalage aan te kleden. Denk aan een mooie banner en links naar je social media-profielen. Vervolgens kun je jouw content in de vorm van producten toevoegen. De bestanden kun je gewoon uploaden, of selecteren uit de map 'bronnen', wanneer je YouDipity Author hebt gebruikt om content te maken. Content kan alles zijn: zolang het maar digitaal is. Wij zorgen onder meer voor beveiliging van de content (met een licentie) en online betalingen. Inkomsten kun je op gezette tijden claimen en krijg je vervolgens op je rekening gestort."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"De website is nog maar net online, toch zijn er al een paar etalages open met intussen bijna honderd producten. Met YouDipity Author zijn sinds vorig najaar al meer dan duizend gebruikers aan de slag. Er zijn honderdduizenden Nederlanders die beroepsmatig of vanuit liefhebberij veel kennis kunnen bieden. Daarom verwachten we dat er op YouDipity geleidelijk een groot aanbod zal ontstaan. We gaan er alles aan doen om deze mensen samen te brengen met iedereen die meer (vak)kennis nodig heeft of gewoon zijn of haar horizon wil verbreden. Een eigen etalage op YouDipity is gratis, zodat iedereen kan instappen. Voor de verkoop van content gebruiken we een omzetdelingmodel:70% van de omzet is voor de verkoper, 30% voor YouDipity."

Wie is er bij betrokken?

"YouDipity is ontwikkeld door het Rotterdamse bedrijf Three Ships. Three Ships bedenkt en maakt in eigen huis e-learningsoftware voor opleiders in onderwijs, private sector en de zorg. Voor (educatieve) uitgevers bedenken we oplossingen voor digitale publicaties en distributie."