Gespot

Z24: Platform met alle informatie voor ondernemers

  • Leestijd: 2 minuten

Z24 is de startpagina voor het MKB. De site is volledig vernieuwd: andere vormgeving, ander CMS en andere hostingpartij. Arend van den Berg, uitgever en hoofdredacteur, vertelt over Z24 en het redesign.

Wat is het?

"Z24 is de startpagina voor ondernemers. Het bundelt zakelijk nieuws, analyses én praktische informatie voor ondernemende mensen nu op één platform. Overzichtelijk, met één zoekfunctie.

Z24 is het grootste platform voor het MKB in Nederland. Met 700.000 unieke bezoekers per maand is het tevens één van de grootste WordPress-sites in ons land. Het betekent  dat ondernemers nu eenvoudig nieuws en analyses kunnen volgen, maar ook razendsnel kunnen zoeken op de laatste faillissementen of naar een handig voorbeeldcontract. Ook kunnen ze eenvoudig checken wat een marktconform salaris voor een nieuwe medewerker zou moeten zijn en zzp'ers zien wat hun collega's voor uurtarieven rekenen bij de zzp-check."

Waarom dit initiatief?

"Z24 is zes jaar oud. Het startte ooit als joint-venture tussen de FD Mediagroep (Het Financiële Dagblad) en de Noorse uitgever Schibsted. Maar sinds 3 jaar zijn we zelfstandig. Dit dankzij een groep van informal investors onder wie bekende namen als Paul Molenaar en Bert Wiggers (ex-Sanoma). De site draaide nog wel op een Scandinavisch content management systeem en op servers in Stockholm.

Met de relaunch zijn drie zaken in één keer aangepakt. Er is een compleet redesign gedaan waardoor de site rustiger en overzichtelijker wordt, zo hebben we meerdere functies geclusterd in één omgeving. Daarnaast hebben een nieuw CMS: de site draait nu volledig op WordPress. En als laatste wordt Z24 nu gehost in Nederland."

Hoe werkt het?

"Het eindresultaat: Z24 is een razendsnelle site in een moderne vormgeving, met één CMS en handige zoekfuncties. Ondernemers willen enerzijds op de hoogte blijven van relevant nieuws; anderzijds zijn ze af en toe op zoek naar praktische oplossingen. Beide vinden ze nu op één platform. Elke keer als ze een artikel lezen, zien ze rondom het artikel relevante andere artikelen en talloze dossiers; dit dankzij intelligente linktechnieken.

Tegelijkertijd zien ze op de site continu praktische handreikingen, zoals de rekentools en voorbeeldcontracten. Hierdoor hamert de site op één boodschap: voor al je ondernemersvragen kun je terecht op Z24. De url's zijn zo kort mogelijk gehouden, zodat we ook in Google nog beter vindbaar worden. Content is eenvoudig uitwisselbaar door de gehele site.

We hebben daarnaast bewust gekozen om geen responsive design toe te passen. We zijn ook afgestapt van aparte apps voor de App Store en Google Play; we geloven in een optimale mobiele site voor smartphones, die razendsnel is en uitnodigt tot het scannen van het nieuws (in feite een web app). Voor tablets en desktops hanteren we dezelfde 'gewone' site, die ook verrast met informatie waar je niet op zoek naar was."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Z24 is met meer dan 700.000 unieke maandelijkse bezoekers de grootste site voor het MKB van Nederland."

Wie is er bij betrokken?

"Het redesign is gedaan door Pixelindustries, aan de hand van door ons aangegeven mockups. De bouw is verzorgd door Level Level, de hosting is voor Nines in Amersfoort en de vernieuwde zoekfunctie is van Sooqr. Tenslotte ben ik betrokken als uitgever en hoofdredacteur."


Bron:  Z24