Gespot

Zonnen: De app waarmee je voorkomt dat je verbrandt

0

Hoe lang mag je in de zon voor je verbrandt? En wanneer moet je je weer insmeren?Zonnen is een app waarmee je kunt zien hoe lang je in de zon kunt blijven voordat je verbrandt. Je kunt de app altijd gebruiken: als je een dagje weggaat, op vakantie of tijdens een zakenlunch. Jeroen de Leeuw, initiatiefnemer Zonnen-app, vertelt.

Wat is het?

“Zonnen is een app voor de iPhone en de iPad en komt later ook uit voor Android. Met de app voorkom je dat je verbrandt, doordat je in een oogopslag ziet hoeveelt tijd je in de zon kunt doorbrengen.”

Waarom dit initiatief?

“Deze app is een toevoeging aan de bestaande apps, bijvoorbeeld de app van het KWF Kankerbestrijding. Deze geeft alleen de zonkracht weer, wat misschien niet zoveel kan zeggen. Zonnen maakt deze informatie direct toepasbaar en laat in een oogopslag zien hoelang je in de zon kunt blijven. De afgelopen jaren is het aantal gevallen van huidkanker sterk toegenomen. Huidkanker komt het meest voor, na borstkanker. Met deze app hopen we de informatie net wat inzichtelijker te maken, zodat nog meer mensen het gaan gebruiken in hun leven.”

Hoe werkt het?

“De app geeft de kleur van de zon de sterkte van de UV straling aan. Deze kan veranderen door bijvoorbeeld de reflectie van water, waardoor de straling nog sterker wordt. Je kunt de app persoonlijk instellen door je huidtype op te geven, de omgeving (bijvoorbeeld strand, sneeuw, of water) en of je wel of geen zonnebrand gebruikt. Op basis hiervan wordt een tijd berekent voor de gemiddelde Nederlander. De app geeft een signaal wanneer je uit de zon moet of wanneer je jezelf moet beschermen. Als je de persoonlijke gegevens niet instelt, maakt de app een schatting op basis van de gemiddelde Nederlander.”

https://zonnen.welbedacht.net

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Zonnen gebruikt de zonkrachtgegevens van het KNMI en gezondheidsgegevens van de KWF Kankerbestrijding en de Wereldgezondheidsorganisatie. Zonnen is in de eerste dagen al veel gedownload en kwam daardoor gelijk in de top 10 van de Gezondheid & Fitness categorie in de App Store.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik, Jeroen de Leeuw, ben de bedenker en ontwikkelaar van de app.”