Google Adsense voor goede doelen

Google AdsenseAdsense is het service programma van Google waarmee eigenaren van websites tekst, beeld en tegenwoordig ook videoadvertenties op hun site kunnnen plaatsen. Google regelt het hele beheer van deze advertenties en betaalt eigenaren vanaf een bepaald minimumbedrag uit. Maar wat als je wil dat dit bedrag (of een deel ervan) aan een goed doel wordt uitbetaald? Is Google bereid om daar ook aan mee te werken?

De aanleiding voor het idee is, dat ik al een tijdje naar het gigantische bedrag van $8 op mijn Adsense account zat te kijken en me afvroeg of ik mee iets beters er kon doen dan 12 jaar wachten op de eerste cheque. Het idee is niet uniek, want twee weken voordat het op mijn blog stond, vroeg Michael Yarmolinsky van Crohn’s forum (over de ziekte van Crohn) ook om een dergelijke feature. De eerste reactie van Google is dat ze er naar zullen kijken.

Het idee

Het zou handig zijn als het mogelijk wordt om in Google Adsense direct aan te geven dat (een gedeelte) van de inkomsten naar een goed doel gestuurd kunnen worden. Op deze manier wordt het eenvoudig om bij te dragen aan een goed doel als een open source project of aan andere goede doelen. Dit verhoogt de inkomsten van de goede doelen. Daarbij wordt het voor accounts die weinig opleveren, om het geld maandelijks af te romen en naar een goed doel te sturen. (Oh ja, Microsoft en Yahoo mogen het idee ook implementeren, maar ja, bij Google zit het meeste geld op dit moment)

Mogelijke manieren om het te implementeren

 • Beheerders kunnen aangeven dat alle inkomsten van een Adsense account naar een (of meerdere) goed doelen gestuurd kunnen worden. De inkomsten worden dan maandelijks afgeroomd, ongeacht of ze de $100 bereikt hebben.
 • Beheerders kunnen aangeven dat x% van hun inkomsten naar een goed doel gestuurd kan worden. Deze inkomsten worden direct of aan het einde van de maand afgeroomd.
 • Beheerders kunnen aangeven dat een vast bedrag per maand afgeschreven wordt, indien dit bedrag gehaald wordt. De rest gaat naar de beheerder, als het meer dan $100 is.

Mij persoonlijk maakt het niet uit. Medisch, Amerikaans, Unicef, Open Source projecten, de Bill en Melinda Gates Foundation, zolang ze maar goed doen. Maar Google zal een praktische oplossing moeten zoeken.

Voordelen voor de beheerder

De voordelen voor de beheerder zitten vooral in de eenvoud. Als een beheerder het zelf moet doen, dan moet deze eerst de cheque cashen, dan het geld (internationaal) overmaken. Dat is al met al een hoop gedoe voor kleine bedragen. Daarbij kan een beheerder een goed gevoel krijgen dat geld dat nu opgesloten zit in Google’s Adsense – omdat het niet genoeg is voor een uitbetaling – toch een nuttige bestemming krijgt.

dsense.jpg

Voordelen voor Google

Op deze manier kan Google werken aan zijn “don’t be evil”-image. Daarbij helpt het allerlei goede doelen, waaronder misschien open source projecten steunen. Hier profiteert Google indirect van door een betere PR en betere open source-producten, die het zelf weer kan gebruiken. Het voorkomt ook gedoe over kleine Adsense inkomsten die opgesloten zitten in een Adsense account. Een ander voordeel is dat het Adsense weer aantrekkelijker maakt om op websites te zetten, waardoor het bereik van Adsense en daarmee de aantrekkelijkheid voor adverteerders. Het online bijhouden van de uitbetalingen aan goede doelen helpt hierbij alleen maar. Het heeft misschien een klein nadeel, omdat Google iets aan rente-dagen verliest over bedragen die te klein zijn om uit te betalen, maar deze hoeveelheid rente is vast kleiner dan de goodwill die het oplevert. Uitvoeringskosten zijn er nauwelijks, behalve misschien het screenen van goede doelen.

Om hoeveel geld gaat het?

Google heeft het afgelopen jaar $10 miljard aan omzet gehad. Vrijwel de volledige omzet komt uit advertenties. Ongeveer 40% wordt uitbetaald. Dat is $4 miljard. Aannemend dat dit idee een Long Tail idee is en we het laatste deel van de tail proberen te pakken, dan hebben we het over de laatste 0,5% van uitbetalingen, hetgeen $20 miljoen per jaar is. Dus 99,5% wordt gewoon uitbetaald aan mensen die een Google Adsense-account hebben. Maar laten we eerlijk zijn, zelfs al hebben we het over 1 duizendste deel of zelfs een deel daarvan, dan hebben we het nog steeds over leuke bedragen.

Wat vindt Google en hoe kunnen we Google meekrijgen?

Google heeft een mailtje teruggestuurd, dat ze naar het idee zullen kijken. Dat is op zich mooi, maar ik zou liever een echte toezegging hebben. :-) Hoe sneller het er is, hoe meer het oplevert.

Geef het ideedaarom aandacht! blog erover! Stuur het door naar een bevriende Google directeur :-), verzin betere manieren om dit onder de aandacht te brengen. Al jullie ideeën en commentaar zijn welkom.

Een Engelse versie van deze tekst staat op Lunaticthought.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , .

Reacties

 1. Hoe moet ik die 40% zien. Ik denk niet dat je op basis daarvan kunt concluderen dat er maar 40% van de kliks wordt uitbetaald. Er zijn namelijk verschillen in wat een adverteerder betaald en wat google aan de publishers uitbetaald.

  Verder een goed stuk en ik kan me indenken dat dit ook veel goeds kan doen aan het imago van Google. Of dit voor hen opweegt tegen de eventuele kosten van toenemende transacties en minder geld dat onbetaald achterblijft op accounts die uiteindelijk vergeten worden weet ik niet.

 2. Is dit een idee?

  http://googledogood.blogspot.com/

  Via eigen platform (Blogger :D)

 3. Wacht even hoor, maar als ik als web admin Google-ads toevoeg aan mijn site heb ik sowieso al de optie om goede-doelen-ads te laten zien, als er bijvoorbeeld geen relevante ad beschikbaar is.

  Kleine stap/toevoeging zou zijn om altijd goede doelen-ads te kunnen laten zien en alleen bij te houden hoeveel geld er naar de goede doelen gaat. Lijkt het me wel geinig als Google dan iets minder geld in eigen zak steekt natuurlijk, verder maakt het voor hun dan toch geen zak uit.

  Iemand al Google-contacten?

 4. @Vickup. Dat is een optie. Mijn blog houdt het nu ook bij. Maar als het werkt, werkt het.

  @Nigel. Het gaat hier niet om goede doelen ads. Die zijn er ook nog, maar het gaat hier om de inkomsten van ads, ongeacht waarvoor ze zijn. Het is niet handig om alleen de inkomsten van goede doelen ads hiervoor beschikbaar te stellen. Een voorbeeld om het duidelijk te maken. Stel ik heb een website die mensen informeert over hypotheken. Dan zijn de meest relevante ads, die de meeste clickthroughs genereren en dus de meeste inkomsten, die advertenties die wijzen op hypotheken. Van dat geld wil je daarna een een percentage sturen naar een goed doel, bv kankerbestrijding of het open source project dat de software maakt waardoor jij een stoere site kunt bouwen.

  Goede doelen ads leveren daarbij geen geld op, maar alleen maar aandacht voor het goede doel. Uiteindelijk gaat her ook niet om dat iedere website beheerder dit gaat doen. Het gaat erom dat de optie geboden wordt en dat het daarmee eenvoudiger wordt om het te doen. Als een paar duizend sites ieder een paar dollar per maand naar een goed doel zenden, dan is het aan het einde van de maand toch meer dan mijn maandsalaris.

 5. Momenteel is het zo dat je pas uitbetaald krijgt vanaf 100 dollar. Veel accounts van kleine websites zullen nooit 100 dollar halen, hoewel Google wel inkomsten aan al deze kleinere accounts heeft zijn de uitgaven miniem.

  Wanneer je dus beschikbaar zou maken dat je ondanks de uitbetalingsdrempel wel kunt schenken aan een goed doel gaat Google dit dus veel winst kosten. Dat is denk ik het enige issue + het stijgende aantal transacties dat er voor Google toe doet.

 6. @ Raindeer: Op die manier, ik had het niet helemaal netjes gelezen zie ik nu. Dat zou ook nog een mooie optie zijn, een procentuele afdracht naar goede doelen :)

 7. Inderdaad een valabel idee. Ik heb op dit moment vrij veel sites die van google adsense gebruik maken (+40). Een tiental hiervan brengen eigenlijk bijna niets op omdat het sites van verenigingen, … zijn. Ik ben reeds aangesproken geweest om dit bedrag aan goede doelen te schenken.

  Een idee:
  elk goede doel krijgt een algemene pot. Mensen kunnen dan kiezen of ze het geld aan 1 specifiek doel of aan de algemene pot geven.

  De algemene pot wordt gelijkmatig verdeeld over alle goede doelen.

  Het enige grote probleem dat ik hierbij zie is: hoe worden de goede doelen gecontroleerd. Dus hoe weten we (ergo Google) zeker dat het om een goed doel gaat.

 8. Erg goed plan! Ik heb zelf inderdaad ook een account waar een roestige grijpstuiver op staat en geen vooruitzichten op toename van inkomsten en uitbetaling, ik zou dit bedrag dan ook meteen doneren als daar een makkelijke oplossing voor zou zijn!

  Ik heb dit bericht meteen verspreid via mijn kersverse blogje (http://trendtips.nl/?p=19), ik hoop dat dit geen probleem is!

 9. Jou idee klinkt heel nobel maar toch heb ik vraagtekens.
  In de goede doelen industrie heb je een tweedeling betreft bereik en inkomsten.
  De grote partijen zoals Amnesty, Greenpeace, WWF of het Rode Kruis hebben enorme inkomsten. Vaak zijn dit organisaties die internationaal werken. Het zijn juist de kleinere lokale organisaties die het geld hard nodig hebben. Hoe ga je/Google organiseren dat juist zij donaties vanuit de Google ads krijgen. Dat is bijna ondoenlijk.
  Een oplossing zou zijn een Google Fund die de inkomsten verdeeld maar dan nog is het gevaar dat de grote spelers gaan cashen.
  Het zijn vooral de kleine lokale organisaties in Azië, Afrika en Latijns-Amerika die het geld hard nodig hebben.

 10. Google Aidsense, bekt nog best aardig!

 11. @ ian trip:

  Lijkt sterk op Koopmetjehart.nl….

 12. daar hoorden wij ook van toen we met dit project bezig waren, maar nadat we die site hebben bekeken vonden we dat er nog zeker plaats was voor goodgoodies.nl, omdat er op deze site ongeveer 800 sites komen en wij hebben ook overeenkomsten met de goede doelen.

  We waren ook al zover gevorderd met de site dat het zonde was om het te staken. Via goodgoodies.nl kan overgens ook gezocht worden via google dus er zit wel een wereld van verschil tussen

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!