How to

Technorati loopt uit op Google Blog Search

0

vsBlog zoekmachines hebben als belangrijke voordeel dat razendsnel naar het laatste nieuws op zoek kunt gaan. Eigenlijk zijn er twee blog zoekmachines die er met kop en schouder bovenuit steken: Technorati en Google Blog Search. Technorati is nog steeds de meest gebruikte blog zoekmachine, en begint zelfs steeds verder uit te lopen op de alternatieve services. Een opmerkelijke verandering van het gedrag van de sitebezoekers draagt daar stevig aan bij.

Afgelopen week rapporteerde Technorati zelf dat het steeds beter gaat met de zoekservice. Oprichter David Sifry vind overigens dat Technorati inmiddels meer een mediabedrijf dan een zoekmachine is. “What we bring to the fore is social media – the ways in which people are expressing themselves across the Web each and every day, in real-time. It’s informative, entertaining, vexing, touching, enervating and, every once in awhile, utterly unforgettable. It is, truly, the Live Web.”

Unique visitors

In maart passeerde Technorati de grens van 9 miljoen unieke bezoekers, een toename van maar liefst 141% maandelijke bezoekers in een kwartaal tijd. Siffry meld dat er in de afgelopen maanden een opmerkelijke verandering in het gedrag van de Technorati-bezoekers is opgetreden. Het merendeel van de pageviews komt inmiddels niet langer van het vrijwel real-time op trefwoord zoeken, maar uit het bezoek aan de zogenaamde tagged media pagina’s plaats heeft gevonden.

Pageviews

Tagging grijpt, zo schreef ik hier eerder al, steeds verder om zich heen. Steeds meer social media en de achterliggende platforms ondersteunen tagging en het ontwikkelt zich tot de gemeenschappelijke taal van het Live Web: de taal waarmee mensen duidelijk maken wat er echt leeft.

De groei van het gebruik van deze pagina’s begon zo’n 9 maanden geleden, toen blogberichten en Flickr foto’s getagged werden. Geleidelijk aan werden er andere features aan deze mediapagina’s toegevoegd. Vandaag de dag wordt er veel meer aangeboden, zie bijvoorbeeld deze tags die laten zien wat er op dit moment op het web leeft rond The Beatles: blog postings, foto’s, video’s, podcasts, muziek, mensen en events (er is ook een gemeenschappelijke tag). Technorati volgt momenteel meer dan 14 miljoen tags.

blog search engines 

Uit bovenstaande grafiek van Quantcast blijkt overduidelijk hoe Technorati inmiddels Google Blog Search, Feedster en IceRocket achter zich heeft gelaten.   

Compete.com maakte eveneens een kwantitatieve vergelijking tussen koplopers Technorati en Google Blog Search en bracht de maandelijkse unieke bezoekers van beide services in kaart.

Unique visitors

Volgens het artikel van Compete.com groeide Technorati in unieke bezoekers (kwartaal 1) met 91% en in pageviews met 138%. Google Blog Search groeide slechts met 39% (unieke bezoekers) en 47% (pageviews).

Pageviews

Het is overduidelijk: Technorati heeft een belangrijke slag geslagen en Google wordt behoorlijk geraakt op een terrein waar ze eigenlijk sterk op zou moeten zijn. Het beeld wordt nog duidelijker als je de zogenaamde attention score bekijkt: de combinatie van engagement (gemeten in verblijfstijd) en traffic (gemeten in unieke bezoekers).

Attention

Technorati heerst, dat is duidelijk. Maar voor de meeste gebruikers was dat al lang geen verrassing meer. Ik heb Google Blog Search nog nooit op een functionele verbetering kunnen betrappen, terwijl Technorati alsmaar door bleef gaan met de ontwikkeling en verbetering van haar service.

Maar misschien spreekt me nog wel het meeste aan dat er gewoon mensen van vlees en bloed achter Technorati zitten. Mensen die op hun blog laten zien gedreven en vol enthousiasme met hun vak bezig te zijn. En zelfs op die plek autoriteit hebben opgebouwd, bijvoorbeeld met hun driemaandelijkse State of the Blogosphere. De laatste, van enkele dagen geleden, vind je hier.