Gespot

Site gespot: Dik.nl

0

Vind, verzamel en verspreid jouw favoriete internetfilmpjes

Wat doet Dik.nl?
“Op Dik.nl kun je internetvideo’s vinden, verzamelen en verspreiden. Het unieke van Dik.nl is dat je door meer dan 35 internetvideobronnen kunt zoeken. Het is bijvoorbeeld mogelijk video te vinden van YouTube, maar ook van RTL Gemist. De gevonden video kun je combineren in kanalen die je zelf beheert. Deze kanalen kun je delen met vrienden op Dik.nl of met de Dik widgets die je bijvoorbeeld op je eigen website of op je Hyves profiel kunt plaatsen.”

Waarom Dik.nl?
“Er is ontzettend veel internetvideo te vinden. Alleen al op YouTube komt er iedere minuut 13 uur aan video bij. Maar YouTube heeft niet alles, dat is verspreid over verschillende websites. Dik.nl geeft de mogelijkheid al deze internetvideo te verzamelen op één plek in je eigen kanaal. Wil je bijvoorbeeld een kanaal over een automerk starten dan kun je YouTube video’s opvolgen door een autoprogramma van SBS6 en daarna weer een video van 123video tonen. Het maakt niet uit waar de video’s staan; je kunt ze vinden en verzamelen met Dik.nl.”
What can you do with Dik? van Dik nl op Vimeo.

Hoe werkt Dik.nl?
“Na registratie op Dik.nl kun je direct je eigen kanaal bouwen. Je geeft je kanaal een naam, een korte beschrijving en je kiest een eigen unieke URL. Daarna ga je video’s zoeken door op de knop video’s te drukken. Je kunt uit de lijst van internetvideo websites aanvinken welke je wilt zoeken. Geef daarna je zoekterm in en Dik.nl zoekt alle sites af. Je krijgt nu de zoekresultaten van verschillende websites. Je kunt door op het play knopje te drukken eerst even de video bekijken. Als je een video wil toevoegen sleep je het naar je kanaal aan de rechterkant van het scherm. Je kunt ook op het groene plus knopje drukken die bij iedere video staat.

Nu is je kanaal klaar. Door op de knop beheer te drukken, kun je ook nog een eigen banner toevoegen, vrienden uitnodigen om aan je kanaal mee te werken of je statistieken bekijken. Met de knop widgets kun je een widget kiezen waarmee je het kanaal op je eigen site kunt plaatsen. Als je tijdens het afspelen van het kanaal op de knop Post drukt, voeg je het kanaal toe aan je Hyves profiel. Als je na het plaatsen op Hyves of op je website het Dik.nl kanaal aanpast, door er bijvoorbeeld video’s aan toe te voegen of de volgorde te veranderen, wordt het op deze sites ook automatisch aangepast. Je kunt dus heel makkelijk altijd je Dik.nl kanaal up-to-date houden.”

Wat zijn de facts van Dik.nl?
“We hebben de afgelopen zes weken het gesloten beta programma van Dik.nl afgerond. Daarvoor hebben we totaal 300 gebruikers toegelaten. Deze hebben samen meer dan 400 kanalen gebouwd waarin zo’n 7.300 video’s te vinden zijn. De kanalen gaan over uiteenlopende onderwerpen. Zo is er een kanaal over het PICNIC event van dit jaar, het Top 2000 kanaal, een IJslandse paarden kanaal, een nieuwe jas kanaal van de Avro en vele anderen.

Dik.nl is en blijft een gratis dienst. Wel worden in de loop van 2009 betaalde pro en business accounts aangeboden. Deze gebruikers krijgen meer features tot hun beschikking. Dik.nl is gebaseerd op de technologie van PCzapper.TV. Deze technologie wordt aan het bedrijfsleven aangeboden in een Video Management Systeem. Hiermee kan iedere organisatie internetvideo uit verschillende externe bronnen aan een bestaande site toevoegen en hieromheen verschillende social tools aanbieden.”

Wie maakt Dik.nl?
Dik.nl is gebaseerd op de technologie van PCzapper.TV. Dik.nl wordt gemaakt en onderhouden door een groep ontwikkelaars in Nederland en China. Begin 2009 wordt de wereldwijde versie gelanceerd die luistert naar de naam Yubby.com. Yubby.com wordt ontwikkeld op basis van dezelfde technologie als Dik.nl.”

Frankwatching in gesprek met Remco Bron van PCzapper.TV