Innovatie

‘The Ultimate Twitter Study’: de eerste resultaten

0

TalkToChange en InSites Consulting doen de grootste studie ooit over waarom en hoe mensen Twitter gebruiken. Op Ultimatetwitterstudy.com vind je de live resultaten op de onderzoeksvragen die gepost worden op Twitter. En je kunt ook zelf deelnemen aan dit onderzoek!

1. Wat associëren Twitter gebruikers met Twitter?

(#TwitterStudy1)

‘What are you doing?’, de vraag die Twitter ons constant stelt is fout. Het zou moeten zijn ‘What do you want to share?’.

Als we de belangrijkste associaties uit onze Twitter community samenvatten, dan komen we op dit: “A social network of friends and/or business contacts where you can share and discover interesting, exciting, inspiring or funny news/links in a very fast way’. Het gaat om kennis en up-to-date blijven en niet over status updates! Daarnaast is er ook wel wat verwarring over hoe Twitter mag, kan of zou moeten gebruikt worden… Laat het wegnemen van deze verwarring in de komende weken meteen het doel van dit project zijn.

uts

2. Wat is de betekenis van Twitter in het leven van mensen?

(#TwitterStudy2)

De drijvende factoren achter het succes van Twitter zijn:

  • het gemak waarmee een account kan worden opgezet
  • de gebruiksvriendelijkheid van het platform zelf
  • het wereldwijde bereik zonder grenzen
  • het feit dat het een tool is waar mensen makkelijk hun mening kwijt kunnen
  • de hoge snelheid waarmee alles gebeurt.

Twitter is als een gigantisch vat vol informatie en gedachten dat continu wordt gevuld. Het is een radar om up-to-date te blijven rond een specifieke topic, om te weten wat er NU aan het gebeuren is. Het wordt ook gezien als een soort collectief brein, een archief van onze gedachten of nieuws uit het verleden, zowel algemeen als over een specifiek topic.

Het lijkt alsof alle gebruikers begrijpen dat het zowel gaat om geven als nemen, om ontdekken en delen. Twitter is tegelijkertijd de nieuwe Digg and Delicious geworden. Sommigen noemen het zelfs een interactieve RSS-feed, gevoed door een wereldwijde community met een brede range aan interesses.

Tweets

Twitter = my sappy little brain in 140 characters or less

Twitter: a giant, world-wide refrigerator that anyone can read, covered in 140-character magnet-notes about nearly anything

Gebruikers appreciëren het dat updates kort mogen (of zelfs moeten) zijn en dat gedachten, nieuws en informatie heel vlug gedeeld worden. Het lijkt erop dat Twitter de plaats van blogging heeft ingenomen wanneer het om amateur publishing gaat. Blogs zijn meer en meer het speelveld van professionele online journalisten, terwijl Twitter de echte ‘long tail’ is voor online content… Blogs evolueren naar het hoofd van de ‘tail’, ondersteund door traffic generation via de links die gedeeld worden op Twitter. Twitter = headlines, Blogs = achtergrondinformatie!

Gebruikers geven aan dat het Twitter-Platform ‘the place to be’ is als je alles wil te weten komen over het hier en het nu.

Tweets

A way of quickly tapping into new trends and relevant news, before the blogosphere starts publishing it

Twitter is my virtual water cooler: interaction with professional colleagues, helpful advice with links, news & gossip

‘Tweeps’ (zoals mensen op Twitter genoemd worden door de community zelf) delen hun tweets met mensen die ze kennen en die like-minded zijn. Niemand maakt zich eigenlijk zorgen over de ‘lurkers’. De openheid en transparantie van conversatie (ook via search) is waarom Twitter zo’n super tool is, zeggen ze.

Twitter is het ultieme ‘(personal) branding ‘ kanaal, zowel professioneel (wat weet je, welke klanten of congressen bezoek je, welke boeken ben je aan het lezen, …) als privé (naar welke feestjes ga je, welke muziek beluister je, welke leuke/grappige/intelligente meningen heb je).

Sommige trendwatchers vermelden Twitter als DE tool van, wat zij noemen, de ‘statussphere’. We mogen wel spreken over een STATUSsphere, maar hier refereert status meer naar een soort ‘showing-off’ eerder dan naar wat je precies aan het doen bent op een bepaald moment. Twitter is ons eigen en persoonlijk communicatiekanaal geworden.

‘Broadcast Yourself’ zou een ideale tagline voor de tool zijn, maar die is jammer genoeg al ingenomen, toch? J

Volg of neem deel

Je kunt alle verder resultaten van dit onderzoek (zie ook de aankondiging) volgen of gewoon ook zelf deelnemen op Ultimatetwitterstudy.com. Er is gedurende de komende 3 weken elke werkdag een nieuwe vraag/tweet. De definitieve resultaten van dit onderzoek worden na afloop hier op Frankwatching met jullie gedeeld.