iPhone-selectie: realistisch rijden in Real Racing

0

Ook deze week weer zijn we je gids in de jungle van de iPhone-games. Vandaag aandacht voor Real racing (een excellente racer), Star Defense (een mooie towerdefensegame), 3D Checkers (een lekker damspelletje) en MyBrute (een stom piramidespel). Je bent gewaarschuwd!

Game van de week: Real racing

In Real Racing draait alles om races, maar dan écht. Met ‘echt’ bedoel ik dat je geen wedstrijden wint door extra’s vrij te spelen en snellere auto’s te krijgen. Alles hangt af van je eigen vaardigheden. Een ander aspect dat de game levensecht maakt, is dat je geen kaartje in beeld hebt van de route die je rijdt. Het komt dus neer op een goede kennis van het parkoers en veel oefenen om je tijden aan te scherpen. Voor sommigen maakt dit de game nog levensechter, anderen smeken de developers om de route middels een update alsnog zichtbaar te maken.

real-racing

Wat mij als handheldgamer opviel na een uurtje spelen, was dat ik géén verkrampte vingers had. Dit komt doordat je stuurt en versnelt door je iPhone te bewegen, alleen voor het remmen moet je even op het scherm tikken. Deze bediening werkt uitstekend en is verbazingwekkend intuïtief, ik had nooit verwacht dat een racer op een handheld zonder stick of richtingsknop zo lekker zou kunnen spelen.

Accepteer cookies

Een ander sterk punt zijn de haarscherpe, detailrijke beelden. Tel daarbij op dat er online leagues zijn om wereldwijd te spelen, je scores of filmpjes van de game kunt oploaden naar Twitter, Facebook of YouTube en dat er een multiplayeroptie voor zes spelers aan zit te komen. Je snapt dan dat veel mensen laaiend enthousiast zijn over Real Racing en dat het in de App Store inmiddels een gemiddelde score van ruim boven de vier sterren haalt.

Prijs: € 7,99

Towerdefense in 3D: Star Defense

In Star Defense (van Nederlandse makelij) draait alles om, je mag niet meer raden, het verdedigen van je thuisbasis tegen aanvallers. Hoewel we op dit concept inmiddels vele varianten hebben gezien in de App Store, voegt dit examplaar toch nog wat toe: het is een 3D-game die zich afspeelt op planeetjes, zoals Super Mario Galaxy. Leuk is dat het spel niet alleen draait om het strategisch plaatsen van verschillende soorten afweergeschut, maar ook om het slim benutten van het terrein. Vanwege de 3D-omgeving lopen wegen regelmatig dicht langs elkaar heen, waardoor je met één geschutstoren je tegenstanders meerdere malen onder vuur kunt nemen.

star-defense

De bediening is uitstekend: door met twee vingers over het scherm te bewegen, kun je eenvoudig in- of uitzoomen. Ook kun je het planeetje snel draaien om overal de aanvallers in de gaten te houden. Hoewel het niet altijd lastig is om een level uit te spelen, heeft de game ook de nodige Commendations, Achievements-achtige uitdagingen die zeer lastig kunnen zijn. Denk hierbij aan opdrachten als ‘versla zestig golven van vijanden op alle planeten op alle moeilijkheidsgraden’.

Er zijn meer uitstekende towerdefensegames te koop in de App Store, zoals Knights Onrush, The Creeps, Geo Defense en Fieldrunners. Maar Star Defense weet zich voldoende te onderscheiden met zijn 3D-opzet en intuïtieve bediening, waardoor een vermelding in onze wekelijkse selectie meer dan verdiend is.

Prijs: € 4,99

Gratis en snel dammen: 3D Checkers

Om in de 3D-stijl van Star Defense te blijven, is de derde game deze week 3D Checkers. Een eenvoudig spelletje waarin je een variant van het damspel speelt tegen de computer of tegen een vriend door je telefoon door te geven. Het is wel even wennen dat de regels net wat anders zijn dan we gewend zijn (Amerikaanse spelregels?). Zo mag een dam maar één stap verzetten en mag je niet achteruit slaan. Ben je daar eenmaal aan gewend, dan is dit een prima game voor een snel spelletje tussendoor.

3d-checkers

Verwacht geen internationale leaderboards, ingewikkelde multiplayeropties of andere geavanceerde mogelijkheden. Verwacht wel een simpel bordspel dat lekker speelt dankzij de eenvoudige bediening, waarbij je gewoon stenen over het scherm verschuift. Het speelveld is steeds uitstekend zichtbaar en een potje verloopt lekker vlot. Ook de intelligentie van de computer mag er wezen. En dan heb ik het grootste pluspunt nog niet eens genoemd: deze game kun je gratis ophalen in de App Store.

Prijs: gratis

Vechten op de automatische piloot: My Brute

Op de pc is My Brute al een rage met meer dan 1,7 miljoen bezoekers per dag en sinds kort is het fenomeen ook beschikbaar op de iPhone. Daarom leek het me de moeite waard om te bespreken.

In dit spel draait alles om gevechten in een kleine arena tegen brute tegenstanders van over de hele wereld. De computer selecteert drie tegenstanders die uitdagend voor je zouden moeten zijn en het is vervolgens aan jou om te kiezen tegen wie van de drie je gevecht wilt leveren. Bij veel games begint het spektakel dan, maar bij My Brute is het helaas al voorbij. Het gevecht verloopt automatisch, dus je hoeft geen razendsnelle of intelligente combinaties van knoppen of combo’s te maken. Dat maakte het voor mij, helaas, een grote tegenvaller.

mybrute

Win je een gevecht, dan krijg je ervaringspunten, waardoor je personage in level groeit en meer mogelijkheden krijgt. Denk echter niet dat je eenvoudig urenlang kunt gaan levelen, want er is een maximum van vijf gevechten per dag die je met een personage kunt voeren. Bovendien heb je maximaal drie personages, dus na 15 gevechtjes op de automatische piloot moet je het spel weer een dag uitschakelen.

Het leuke zou moeten zijn dat je andere spelers kunt uitnodigen om je leerling te worden of jezelf bij een ander kunt aansluiten. Zo verdien je extra mogelijkheden, waarmee de kans groter wordt dat je in de toekomst meer gevechten wint. Helaas roept het spel daardoor enorm op tot het spammen van anderen om zich bij je aan te sluiten. My Brute heeft daardoor meer weg van een piramidespel waarin je zoveel mogelijk bekenden meesleept, dan van een toffe game.

Prijs: € 3,99

Dit artikel is ook op Bashers verschenen.