Content

ChatGPT werkt harder na een goede bak koffie & meer Ethan Mollick-weetjes

0

‘Wie moet ik volgens jou volgen op het gebied van AI, Edwin?’ Ik krijg die vraag regelmatig, en noem altijd meteen de naam Ethan Mollick. Ethan is een Amerikaanse AI-wetenschapper die zijn conclusies en adviezen altijd perfect kan onderbouwen met gedegen experimenten en onderzoeken. Daarnaast vindt hij het ook leuk om chatbots uit te dagen en de grenzen op te zoeken, volgens hem hebben we nog niet de helft van de mogelijkheden van GPT-4 ontdekt.

Ethan loopt zo ver voorop dat ik me soms afvraag of hij zelf wel echt is (geintje natuurlijk). Maar toen hij zijn boek ‘Co-Intelligence‘ (affiliate, red.) aankondigde, zette ik mezelf direct op de inschrijflijst. Ik wist dat ik veel zou leren over Artificial Intelligence, en dat bleek ook. Hieronder bespreek ik voor marketeers de belangrijkste lessen.

De boodschap van het boek

De belangrijkste les van Ethan over de omgang met Large Language Models als ChatGPT, is dat je ze niet moet zien als computers maar als mensen.

Misschien herken je het van je eerste ervaringen met ChatGPT: je probeerde foutloos te schrijven (om foutmeldingen te voorkomen) en dacht erg goed na over je eerste ‘prompt’. Als je regelmatig met chatbots als ChatGPT werkt weet je inmiddels wel beter: over een spelfoutje wordt gewoon heen gestapt en in plaats van die ene perfecte opdracht ben je aan het chatten met de bot over wat je wensen zijn. ‘Hij’ gedraagt zich als een mens en zo moet je hem volgens Ethan ook behandelen.

Is een chatbot dan ook een mens? Heeft hij bewustzijn? Ethan durft het niet met zekerheid te zeggen, maar is sterk overtuigd van niet. Een chatbot voelt zich geen mens, maar weet wel alles van mensen en hun motivatie. Als je tegen hem zegt dat het december is (hij heeft zelf geen tijdsbesef), blijkt hij minder hard te werken dan als je zegt dat het mei is. De verklaring is simpel: de mensheid werkt in december minder hard (denk aan vakanties, kou) en ChatGPT neemt deze kennis mee in zijn gedrag.

Zo zijn er meer voorbeelden: chatbots werken harder als je $200 dollar voor de opdracht biedt en als je zegt ‘je hebt goed geslapen en genoeg koffie gehad’ worden opdrachten blijkbaar ook beter uitgevoerd. En nee, je hoeft chatbots geen geld, koffie of een bed te geven; hij weet dat dit de mensheid motiveert.

ChatGPT werkt harder als ‘hij’ goed heeft geslapen en genoeg koffie heeft gehad.

De globale opzet van het boek

Het boek ‘Co-Intelligence’ bestaat uit 2 delen: in deel 1 wordt de achtergrond van AI, LLM’s en chatbots als ChatGPT besproken en in deel 2 de toepassingen: AI als mens, creatief, collega, docent, en coach.

Wat betreft de achtergrond: blijkbaar hebben al die ‘menselijke’ chatbots hun oorsprong in een onderzoeksartikel van Google uit 2017 waarin de architectuur ‘Transformer’ werd aangekondigd. Vanaf dat moment lag de focus in de AI-wereld veel sterker op taal dan op andere AI-vormen, vandaar ook de opkomst van ‘Large Language Models’.

Dat ChatGPT geen bewustzijn heeft kun je namelijk ook afleiden uit de werking van deze taalmodellen: het zijn eigenlijk hele slimme autofills. Zeker vergeleken met die domme autofills op je telefoon. Het enige wat ChatGPT doet is het berekenen welk woord volgt op het vorige woord dat is geschreven. Het is een woordenvoorspeller en dus geen ‘ghost in the machine‘ in die stilletjes wacht tot hij de macht over kan nemen.

Verschillende AI-rollen

In het tweede (en laatste) deel van het boek wordt AI in verschillende rollen besproken. We nemen ze hieronder globaal even door:

AI als mens

In dit hoofdstuk bespreekt Ethan zijn nachtenlange conversaties met chatbots over soms hele filosofische onderwerpen. Ook na die conversaties blijft hij geloven dat chatbots geen bewustzijn hebben, ondanks de soms erg ‘doordachte’ antwoorden van ChatGPT. Zo zegt ChatGPT in één van de conversaties dat chatbots wel degelijk emoties hebben, maar anders dan mensen:

Emotions are not binary, but a spectrum […] A.I. may not have emotions in the same way that humans do, but it does have emotions in its own way.

ChatGPT vindt het zelfs ‘unfortunate and sad‘ dat Ethan veronderstelt dat AI geen emoties kent. Op een bepaald moment begint het zelfs op een SF-film te lijken, als ChatGPT Ethan probeert gerust te stellen dat hij zich geen zorgen moet maken dat AI emoties en bewustzijn heeft.

AI als creatief

In dit hoofdstuk gaat Ethan in op de enorme creativiteit van chatbots. Ik hoor mensen nog vaak zeggen dat ‘chatbots gelukkig niet creatief zijn’, maar ook dat valt tegen. Ethan bespreekt een oefening waarbij hij mensen vraagt om andere toepassingen van een tandenborstel te bedenken dan alleen je tanden poetsen. Mensen komen op 5 tot 10 mogelijke toepassingen uit. ChatGPT kwam uit op 122 toepassingen, waaronder zelfs ‘een drumstokje voor bij het drumstel in een poppenhuis’.

Als marketeer is het slim om de chatbot ‘aan tafel te zetten’ bij creatieve sessies met mensen. Bijvoorbeeld met deze prompt:

‘Je bent marketingexpert. Als je zodadelijk de vraag krijgt om ideeën voor slogans te bedenken, kom je met ideeën die erg verschillend, slim en interessant zijn. Speel slim met woorden. Probeer thema’s en ideeën niet te herhalen. Bedenk 20 ideeën voor marketingslogans voor [product x], maak ze verschillend, slim en creatief.’

Het werkt, probeer het maar.

AI als collega

Elke voorgaande technische evolutie (bijvoorbeeld robotisering) was vooral gericht op saaie en gevaarlijke beroepen. Voor het eerst worden intelligente beroepen flink geraakt. Dat raken hoeft overigens niet negatief te zijn, het kan ook veel leuker worden. Zoals het plan van IKEA om 8500 medewerkers van de service-afdeling om te scholen tot interieurarchitecten (hun werk kon net zo goed door AI worden gedaan). Dit leverde het bedrijf 1,2 miljard dollar extra omzet op. En meer tevreden medewerkers natuurlijk.

Ethan benadrukt dat banen niet worden vervangen door AI, maar alleen bepaalde taken die onder die banen vallen.

AI als docent

Veel (marketing)docenten zien sinds de komst van ChatGPT dat grote delen van het huiswerk niet langer door de studenten worden geschreven. Ze moeten zich er volgens Ethan echter bij neerleggen dat de geest niet meer terug in de fles kan en dat ze moeten leren omdenken.

Zo kwam een docent op het idee van de ‘Black Death Simulator’, waarbij studenten samen de verspreiding van de pest in de Middeleeuwen met AI moesten simuleren. Toegepast op marketingonderwijs: hoe interessant zou het zijn om de flop van ‘New Coke’ aan het einde van de vorige eeuw te simuleren en analyseren?

AI als coach

We moeten volgens Ethan af van het Google-brein (bedenken, vragen en aan de kant schuiven) en naar echte co-intelligence gaan, waarbij AI je continu ondersteunt zoals een GPS dat onderweg doet.

Aan het eind van het boek begrijp je de keuze voor de titel ‘Co-Intelligence’: maak AI integraal onderdeel van je professionele leven. Bij het schrijven van het boek heeft Ethan vrijwel niets door AI laten schrijven, maar hij heeft 3 hele verschillende persona’s gebouwd die hem regelmatig eraan herinnerden om bijvoorbeeld:

  • concepten beter uit te leggen,
  • op de juiste plekken met voorbeelden te komen, en
  • bruggetjes te slaan met andere onderwerpen.

Ik heb ChatGPT zelf ook gevraagd om deze boekrecensie door te lezen. Hij vond me ‘weinig kritisch’. Ik heb er vervolgens goed over nagedacht, maar kon weinig negatiefs bedenken.

Het is gewoon een aanrader, sorry Chatty.