Web 2.0: Toepassingen vergelijken

0

In mijn vorige artikel schreef ik vanuit een wetenschappelijk perspectief over Web 2.0 en wat dit inhoudt. Daaruit kwam naar voren dat Web 2.0 uit een sociaal aspect, een technisch aspect en een bedrijfsaspect bestaat. In dit artikel ga ik verder in op deze aspecten en maak ik ze meetbaar door de toepassingen van Web 2.0 te classificeren, waardoor deze met elkaar kunnen worden vergeleken.

Het sociale aspect

Het sociale aspect richt zich op welk type gebruikersparticipatie in de toepassing verwerkt is. Hiervoor neem ik de taxonomie van Cook (2008) over:

Sociaal Aspect Taxonomie

Deelnemen aan een toepassing van Web 2.0 gebeurt actief of passief. Passief wil zeggen dat de gebruiker er geen extra inspanning voor levert. Passieve deelname is het verzamelen van gebruikersdata (bijvoorbeeld via Google Analytics) of gebruik maken van de computercapaciteiten van de gebruiker (zoals Skype de internetverbinding van de gebruiker gebruikt om andere bellers met elkaar te verbinden). De actieve deelnemers voegen daadwerkelijk content toe. Cook maakt hierbij een onderscheid tussen echte content (zoals tekst, afbeeldingen of video) en wat hij ‘stuff’ noemt. Hiermee bedoelt hij producten en diensten die via internet worden aangeboden (bijvoorbeeld via eBay of Marktplaats).

Het technologische aspect

Het technologische onderdeel is volgens Anderson (2007) onderverdeeld in ondersteunende technieken en applicaties of services. Voorbeelden van deze typen worden gegeven door Anderson (2007), Safko & Brake (2009) en Constantinides, Romero et al. (2008). De elementen staan verwerkt in onderstaande afbeelding en spreken voor zich.

Techonologie Aspect Taxonomie

Het bedrijfsaspect

Tapscott & Williams (2006) beschrijven zeven business models om Web 2.0 gebruiken om waarde te creëren. Deze business models geven voor bedrijven goed de kansen weer, maar ze zijn niet toepasbaar om Web 2.0 te classificeren. Hiervoor maak ik gebruik van een combinatie van Högg, Meckel et al. (2006), Anderson (2007) en Chui, Miller et al. (2009).

Bedrijfsaspect Taxonomie

De vier hoofdgroepen zijn het creëren van een community, platforms of tools, online samenwerken en besluitvorming. Een community kan een sociaal doel hebben, kennis delen of gericht op specifieke groepen. Platforms of tools zijn van wat technischer aard. Deze richten zich op het verzamelen en organiseren van data van verschillende bronnen. Tot online samenwerken behoren toepassingen als online tekstverwerkers en andere online toepassingen. Als laatste is er besluitvorming. Veel toepassingen van Web 2.0 worden door bedrijven gebruikt om gebruikers te helpen bij de beslissing welk product te kopen.

Een voorbeeld

De classificatie op basis van de drie aspecten van Web 2.0 is wetenschappelijk ingestoken. Door een voorbeeld te geven van het classificeren van een toepassing wil ik het wat praktischer toepasbaar maken. Als voorbeeld neem ik Marktplaats en Wikipedia.

Marktplaats.nl

Wikipedia.org

Sociaal aspect Actief – stuff samenvoegen Actief – content samenvoegen
Technisch aspect Applicatie – Aggregator Applicatie – Wiki
Bedrijfsaspect Platform – samenvoegen van data Community building – Kennis delen

Conclusie

Door toepassingen van Web 2.0 te classificeren kunnen deze met elkaar worden vergeleken. De classificatie is misschien niet altijd eenduidig of volledig, maar dit geeft structuur aan de discussie. In mijn onderzoek ken ik geen waardes toe aan de verschillende classificaties. Ik kan niet zeggen dat een community-buildingapplicatie beter is dan een decision-supportapplicatie.

Het volgende en waarschijnlijk laatste artikel over mijn afstudeeronderzoek zal het gebruik van Web 2.0 door 30 bedrijven uit 3 industrieën tonen. De bedrijven uit het overzicht kunnen gezien worden als voorbeeld voor andere bedrijven.

Dit is een onderdeel van mijn onderzoek naar het gebruik van Web 2.0 in de reis-, retail- en gezondsheidssector, gefaciliteerd door Accenture. Oorspronkelijk in het Engels geschreven en voor Frankwatching samengevat en vertaald (zie ook deel 1 Web 2.0: een wetenschappelijk perspectief). Heb je interesse in het volledige stuk of in mijn onderzoek, laat dan even een reactie achter!