19 redenen maken de iPad de ideale seniorencomputer

Als de oma’s van Jaap Stronks je nog niet overtuigen, dan hier 19 redenen waarom de iPad de ideale seniorencomputer is. En waarom ze desalniettemin toch niet naar de winkel rennen. Vooraf alvast een excuus voor de enorme bak aan vooroordelen over senioren die we hier uitstorten. Ter geruststelling: mijn opa van 98 past ook niet helemaal in dit plaatje.

De iPad sluit aan bij de behoeftes van senioren

De iPad past naadloos in de lifestyle van senioren:

1. Puzzelen en andere spelletjes doen. Een spelletje kaarten bijvoorbeeld.

2. Foto’s kijken.

3. Lezen van kranten en boeken, met letters zo groot als je nodig hebt -of je laat het voorlezen.

4. Muziek luisteren.

5. Kijken hoe laat de trein gaat, of de bus.

6. Tv kijken van dichtbij, met je gezicht zo’n beetje in het scherm (in plaats van zo’n vergrootglas voor de beeldbuis).

De iPad is de ideale computer voor ouderen

De iPad is de ideale computer voor ouderen

Bedieningsgemak

Niet alleen peuters kunnen intuïtief omgaan met de iPad. Ook zeventigers en tachtigers die nooit iets met computers hadden, werken er vrijwel meteen prettig op.

7. Geen muis, maar grote knoppen waar je met je vinger op kunt klikken.

8. Je kunt gewoon pagina’s omslaan, geen gezoek naar het altijd veel te kleine linkje.

9. Een laptop of netbook heeft een te priegelig toetsenbord en scherm en heeft zo’n kleine touchpad.

10. De iPad is weer niet zo klein als een iPhone of andere smartphone.

11. Een virtueel toetsenbord is geen bezwaar: de meeste senioren typen rustig.

12. Draagbaar, ook als je niet sterk bent. En je stopt ‘m zo in de camper erbij.

13. Begrijpelijke apps, grote knoppen en veel rustiger dan drukke websites met warrige navigatie, waarbij je bovendien zomaar van de ene op de andere site belandt.

Prima in een zeer kleine woning

14. Geen grote en lelijke computer in je kamer.

15. Op termijn kan ook een deel van de boeken het huis uit.

De iPad past bij een leven waar je niet (meer) snel of sterk bent

Toepassingen voor de iPad die passen bij senioren, ze staan op het punt van doorbreken.

16.  E-books bijvoorbeeld, of de krant online, zorgen ervoor dat je niet meer met zware tassen met oude kranten hoeft te sjouwen. Of met boeken van en naar de bibliotheek.

17. Zorg-apps op de iPad: bloeddruk meten, je medisch dossier met reminder voor je medicijnen, de planning van de thuiszorg op je iPad (met de foto van je nieuwe thuishulp zodat je weet voor wie je de deur opent).

18. Videocontact met familie en verzorgers – zodra dat (weer) kan. (De kleinzoon van oma Stronks: “Videobellen is echt een noodzakelijke toevoeging. Skype heeft nog geen iPad-client, de iPhone-client ondersteunt geen video, met Fring kon het wel maar nu niet meer.”)

19. Dagje niet lekker? Bediening van apparaten in huis met je tablet vanuit je bed of stoel: gordijnen open en dicht, licht uit, et cetera.

Toch rennen ouderen niet meteen naar de winkel

Senioren zullen desalniettemin niet massaal naar de winkel rennen. En nee, dat is niet alleen omdat ze niet meer zo goed ter been zijn.  Het heeft er ook mee te maken dat de marketing van de iPad niet op hen gericht is. Ze zullen zelf niet snel op het idee komen een winkel in te lopen en een iPad aan te schaffen.

Een oudere moet de tablet op maat aangeleverd krijgen. Startpagina.nl – wie hem nog kent is zelf op weg een ‘oudere’ te worden – is ontstaan doordat een zoon voor zijn oudere vader een html-pagina had gemaakt met handige en belangrijke links. Zo zal het met de tablet ook gaan. (Klein)zoon of dochter doet opa of oma een ingeregelde iPad cadeau, vervolgens zal de commercie ook zijn pijlen op de senior gaan richten.

Tot slot een tip voor opa’s en oma’s die dit lezen en zin hebben in vaker bezoek van kinderen en kleinkinderen: doe het maar. Ze komen allemaal kijken.

Uitgelicht: Training Facebook contentstrategie

Voorstel_Facebook-contentstrategie-640X465

Hoe zet je Facebook Ads succesvol in? Wat zijn sterke teksten en hoe vind je precies de juiste doelgroep bij je advertentie? Hoe meet je resultaten en welke conclusies kun je trekken? Antwoorden op deze vragen, sterke voorbeelden én aandacht voor je eigen cases. Dat allemaal in één dag: ben je erbij?

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

 1. De vraag die ik dan namens mijn moeder wil stellen (die ik graag aan de iPad zet om problemen op de Windows laptop te voorkomen) is, kan ze Farmville op de iPad spelen? 😉

  Vanaf dag 1 zag ik het potentieel van de iPad voor ouderen. Wat er ontbreekt, en hierboven al op hint, in de anders erg leuke artikel is de tijd en moeite (met liefde uiteraard) die door (klein)kinderen wordt geïnvesteerd om de laptops/netbooks/desktops draaiend te houden… updates, anti virus, vastlopers etc…

 2. Er zitten weliswaar wat latente vooroordelen in dit stuk, maar met de strekking ben ik het wel eens: het apparaat is zo inituïtief dat het wel eens een onverwachte hit in deze doelgroep kan worden.

  Het verhaal hierboven lijkt zich overigens te richten op de ‘oudere ouderen’, dus senioren boven de 70. Maar juist ook voor de groep daaronder lijkt de iPad handig. Het belangrijkste argument is misschien wel dat het apparaat niet zozeer als een computer wordt beschouwd. Lezen, de weersverwachting bekijken, het nieuws tot je nemen, in principe is het binnen één klik bereikbaar.

 3. Helemaal eens met de strekking van het verhaal. iPads zijn handige dingen voor ouderen, ware het niet dat de prijs toch wel in de buurt komt van meer dan de helft van het maandbedrag van een AOW uitkering. Misschien hollen ze daarom wel niet zo hard naar de winkel of is daarom de marketing niet op hen gericht.

 4. Ria: Ook hier moet je weer een onderscheid maken. Aan de ene kant heb je veel kapitaalkrachtige ouderen; realiseer je dat bijvoorbeeld nieuwe auto’s voornamelijk door ouderen worden gekocht. Aan de andere kant heb je een groep die van een kleine AOW-uitkering moet rondkomen. Binnen die laatste groep wordt – zoals jij al veronderstelt – sowieso al minder (vaak) een computer aangeschaft.

  Leon Geuyen (PlusOnline.nl)

 5. Dat de iPad voordelen heeft, betwijfel ik niet. De vraag is echter hoeveel ouderen kunnen dit betalen met hun AOW of (bescheiden) pensioen?

 6. Leon: jij kent die doelgroep als geen ander. Matthias heeft gelijk dat Apples marketing niet op senioren gericht is. Awareness moet waarschijnlijk gegenereerd worden door tijdschriften als die van jullie. Het zou heel interessant zijn om het magazine concept wat wij ontwikkelen onder jullie lezers te testen en te leren hoe we bediening ook voor senioren zo logisch mogelijk maken.

  Marketeers die ik spreek veronderstellen vaak dat iPhones alleen door een jongere doelgroep (55 <70 mensen die zeer geïnteresseerd zijn in de iPad of er na een demonstratie direct een op de verlanglijst zetten. Juist de eenvoud en afwezigheid van een filesysteem (wat in andere kringen soms als een nadeel wordt gezien) is in deze groep een voordeel.

  Apple heeft in die kringen nog wel last van de perceptie dat dit "geen windows" is maar "mac" en alles dus heel anders werkt en niet compatibel is.

 7. Mijn moeder haakt af omdat je niet makkelijk kunt printen met de iPad. Ik weet niet of dat zo is, maar blijkbaar is de hang naar papier er toch nog steeds.

 8. Bij mijn moeder van 76 viel het me op dat surfen niet zo goed gaat omdat de linkjes vaak zo klein zijn en de vingertjes wat bibberig.

 9. Thijs: we besteden in elk geval aandacht aan de iPad in print en online, dus we proberen op die manier al ‘awareness’ te kweken binnen de doelgroep. Maar we hebben het natuurlijk niet over ‘early adopters’, dus het gaat vast nog even duren voor 50-plussers massaal een iPad bezitten.

  Overigens is er – naast eventuele inkomensproblemen – een veel grotere drempel: de creditcard. Op dit moment is het vrijwel onmogelijk om apps in de App Store te kopen zonder creditcard (Click & Buy laat ik even buiten beschouwing). Veel senioren hebben en/of willen geen creditcard. Zolang er geen ondersteuning is voor bijvoorbeeld iDeal, is de toegankelijkheid van apps voor senioren dus beperkt.

 10. @Leon Dat probleem lijkt me niet zo heel groot. Ik verwacht niet dat ze te pas en te onpas apps gaan aanschaffen. Dan is het geen probleem om zoon- of dochterlief even te vragen de eigen laptop met iTunes mee te nemen en het voor ze te installeren.

 11. Echter ben ik bang dat met tegen een aantal problemen oploopt. Het is namelijk zo dat je zodra je het apparaat voor het eerst aan zet hem moet aansluiten op een computer voordat je hem kan gebruiken. Daarnaast moet je synchroniseren om er inhoud op te zetten, al moet ik zeggen dat ouderen meestal geen digitale foto’s, muziek en video’s hebben. Daarnaast is er een computer nodig om Software updates te installeren. Als Apple ervoor zorgt dat je niet meer afhankelijk bent van een ‘echte’ computer dan zeg ik pas dat een iPad een ideale seniorencomputer is.

 12. ‘Leeftijd geen bezwaar’ zo schreef ik zelf vorige week op mijn eigen blog http://www.fackeldeyfinds.com/fyi-leeftijd-geen-bezwaar/ en ik denk ook dat geldt voor de iPad. Het gaat niet per sé om de leeftijd maar om de manier waarop je in het leven staat cq je leefstijl. Past een apparaat, een product of een dienst daar naadloos in dan is het voor jou een waardevol product. Past het er niet bij, dan kan je het beter niet aanschaffen want de kans is groot dat het dan ongebruikt in de kast komt te liggen.

 13. Wat worden hier waardevolle opmerkingen geplaatst. Het leeft dus enorm! Ik bevind me al 2 jaar in deze markt en zie dat jullie nog 2 essentieele dingen missen;

  1.
  Een gemiddelde gebruiker koopt geen nieuwe hardeware als hij of zij nog hardware heeft. (95% van de communicatiedoelgroep heeft een windows based hardware)

  2.
  Een gemiddelde gebruiker wil ondersteuning en ontzorgt worden. (60% van onze helpdesk calls is van sociale aard)

 14. Hieronder even wat reacties op de reacties

  @Matthew Niederberger: Ja, Farmville kan gespeeld worden op de ipad: http://www.iphoneclub.nl/69161/farmville-komt-naar-iphone-en-ipad/

  @Leoy Geuyen : Het artikel noemt inderdaad een aantal voordelen voor de oudere ouderen. In relatie tot dit artikel bedoel ik met een senior iemand die gepensioneerd is en als gevolg daarvan over meer vrije tijd beschikt. De ipad is vooral heel handig voor ‘consumptie’ en minder voor ‘productie’. Ik merk aan mezelf dat ik de ipad al niet meer meeneem naar werk.

  @Ria en Sharita: De prijs kan idd een obstakel zijn, maar er is ook een hele grote groep ‘rijke’ senioren. Maar wat ik al schreef, ik denk dat de eerste trend zal zijn om Pa/Ma/Opa/Oma een ingeregelde iPad cadeau te doen.

  @Thijs: de eenvoud is idd de belangrijkste kracht van de iPad. Het voelt allemaal heel logisch aan en en dat komt ook doordat het allemaal “touch” is.

  @Nazdrave: wie liever print, moet idd geen ipad kopen. Maar de ipad zou je moeder ook van haar print-reflex kunnen afbrengen. Heb zelf onlangs een boek gelezen op mijn ipad en dat is me prima bevallen. Papier is misschien wat rustiger voor de ogen, maar ik vond het wel fijn dat ik in bed geen leeslampje meer aan hoefde te doen.
  @Martijn: Dat de ipad in feite nog een andere computer nodig heeft is inderdaad een obstakel. Ik denk ook dat de iPad ook eerst door iemand anders ‘ingeregeld’ zal moeten worden, maar als dat gebeurt is, dan is het een veel fijner ding dan de gewone pc of laptop die veel ouderen nu ook al gebruiken. Matthew merkt terecht op dat veel (klein)kinderen nu eindeloos bezig zijn om die PC’s werkend te houden. Met de ipad is dat vermoedelijk veel minder.

  @Mark Nieuwenhuizen: Kan me voorstellen dat voor ouderen “gewoon” surfen met de iPad wat lastig is. Het mooie van Apps is dat gewoon surfen vaak niet hoeft, maar dat je een specifieke App hebt voor nieuws, weer, openbaar vervoer etc.

  @Martijn: je hebt helemaal gelijk. Het is in zeker opzicht jammer dat de iPad altijd nog een andere computer ‘nodig’ heeft. Hopelijk veranderd dat nog eens in de toekomst en gaat alles via de cloud.

  @Jacqueline: wat een prachtig verhaal over je moeder.

  @Rene: Ik kende Twigo helemaal niet. Een mooi initiatief, maar wat ik denk dat wat de iPad voor heeft op Twigo is dat ouderen via zonen en dochters eerder in aanraking zullen komen met de iPad en dat dat de overstap/aanschaf een stuk eenvoudiger maakt. De iPad is seniorenvriendelijk, maar geen seniorenproduct en ook dat is denk ik een voordeel. Komt er een Twigo App op de iPad?

  Tot slot zou ik zelf nog de 20e reden willen toevoegen: De ‘terug naar af’ home-knop die je kunt indrukken als er iets mis gaat of je iets niet begrijpt.

 15. Leuk om dat te horen.

 16. Ik denk dat het ouderen alleen wel eerder slachtoffer kan maken. Want er zijn genoeg (tasjes)dieven die interesse hebben in de iPad

 17. Ook een cadeau gedaan. Met als groot voordeel de home knop.
  Nu ben ik nog op zoek naar een email app ontdaan van overbodige functionaliteit!! Gescikt voor ouderen.
  Waarom een onderwerp invullen, waarom cc, bcc mogelijheid, waarom berichten bewaren, ……..
  Wie helpt mij aan deze app met de eenvoud van een brief schrijven!

 18. ja farmville werkt op de ipad

 19. Hoi Matthew,
  Ik heb net twee oude tantes, 87 en 94 een iPad gegeven. Ik ga 1keer per maand erheen om de boel te updaten en nieuwe leuke AppStore voor hun er weer op te zetten.
  Voordeel is dat een iPad niet kan vastlopen of last van virussen heeft.
  Zij zijn er dan ook erg blij mee omdat ze de deur niet meer uit kunnen en hierdoor toch contact met de buitenwereld hebben.
  De iPad is nog eens heel vriendelijk voor ouderen. Zelf ben ik ook 66 en heb er totaal geen moeite mee.
  Leve de iPad!

  1. ik ben van plan om binnenkort een tablet te kopen maar twijfel tussen een ipad of een samsung
   heb zelf een smartphone van samsung en heb geen probleem om daar mee te werken.naar het schijnt is de ipad van betere kwaliteit, dus mijn twijfel is welke moet ik kopen ?

 20. Ik ben een oude (80-ger) Excel gebruiker. Ik heb het programma destijds (1986) geleerd op een Macintosh ! Wat een opluchting voor een “rekenaar” destijds! Jammer dat Apple de slag met Microsoft verloor, maar Excel bleef het beste Windows spreadsheet-programma.Sindsdien doe ik alle rekenwerk (voornamelijk astronomisch) met Excel.
  Ik ben sinds kort in het bezit van een iPad. Prachtig ding! Maar waarom hebben ze Excel verlaten? (Numbers???) En waar vind ik een bruikbare gids voor dit programma? Ik zoek me suf, de verkopers in de winkels weten van niks, de helpdesk van Apple geeft alleen maar nonsens; de meesten weten niet eens wat een spreadsheet is !!
  Wie helpt mij aan een inzichtelijke handleiding?

 21. Hallo mensen,

  Ik ben Gerda Passe en ben 71 jaar oud. Ik wil graag een tablet kopen alleen ik weet niet van welk merk ik moet kopen. Verder weet ik ook niet welke het beste bij me past. Ik ben niet heel handig met dit soort dingen zoals een computer.

  Met vriendelijke groet,

  Gerda Passe

  1. Beste mevrouw Passe, als u mij een bericht stuurt naar info@eigenwijsheid.nu met wat meer informatie en wat u max. uit wilt/kunt geven, dan kan ik u – kosteloos en vrijblijvend- wel wat tips geven en vragen beantwoorden. Mvg, Els van der Zalm. Www. Eigenwijsheid.nu

  2. Persoonlijk adviseer ik toch iPad. Heel veel goede applicaties beschikbaar. ik heb bij dixons een iPad 2 ,simpelste versie , voor 375 gekocht. Voor mijn moeder van 85. Ze is er heel blij mee. Ze is heel enthousiast begonnen met wordfeuten. Om de twee weken ga ik naar haar toe en vertel ik iets wat ze nog meer kan. Overigens kan je gewoon printen op een netwerk printer of een printer die gekoppeld is aan een pc. Printer en pc moeten dan wel aanstaan. Hiervoor is een app beschikbaar: AirPrint. Bijna elke moderne printer ondersteund dat.

 22. Het apparaat is inderdaad ideaal. De meeste applicaties totaal ongeschikt! Ouderen kunnen niet goed omgaan met wat “intuitieve” bediening heet. In de praktijk betekend het namelijk dat je pas weet wat je aan het doen bent, als je het al gedaan hebt – eerst ergens op klikken, dan komt er reactie. Ouderen hebben applicaties nodig met duidelijk knoppen met functie of taak omschrijving waaruit VOORAF blijft wat je kan doen of wat je doen moet.

 23. Paula Zweekhorst |

  Mijn moeder (77) was verknocht aan haar pc, vervolgens mijn oude laptop en op het laatst (ze is in september helaas overleden) haar Ipad. Toen ze zag wat wij, haar kinderen ermee deden, was ze meteen om: die wil ik ook. Gewoon in de luie stoel spelletjes doen, foto’s bekijken, mailen, familie volgen (op myheritage, facebook en twitter) en puzzelwoorden voor haar kruiswoordpuzzels opzoeken (wat een uitkomst, zo’n lichtgewicht puzzelwoordenboek!) en videobellen met haar kleinkinderen (hoi oma, kijk eens wat ik heb!). De laptop gebruikte ze alleen nog om te printen. Ik heb de ipad wel moeten ‘installeren’ en van een aantal apps voorzien, maar eenmaal werkend ontdekte ze het meeste gewoon zelf. Facetimebellen bijv. Ze begreep niet de achtergrond van alles. Dan vroeg ze bijv. “heb je die foto’s er bij mij ook opgezet?” Dan zei ik nee, ze staan online. Maar ‘online’, ‘in de cloud’ e.d. vond ze te ingewikkeld. Daarom zei ik later: ja mam in de dropbox-app en dan was het goed: ze stonden op haar ipad!.
  Af en toe belde ze wel in paniek op omdat de pad niet helemaal deed wat ze verwachtte of vergeten was hoe iets ook alweer moest, maar bij de pc en laptop was dat veel vaker. Ik kon haar makkelijk telefonisch helpen. Het boek Ipad voor senioren hielp ook enorm want laat met foto’s heel duidelijk zien wat je moet doen en hoe.

  1. Wat leuk je reactie Paula! Ik zie het helemaal voor me, het is zo herkenbaar. Ook een verzameling muziek uit de 50-er en 60-er jaren doet wonderen. Of een link naar de homepage van de regionale krant of omroep. Het is wat je zegt: heel weinig werk en zo ongelooflijk veel extra levensvreugde in deze laatste jaren. Een cadeautje waar je elke dag plezier aan beleeft!

 24. De iPad is zeker een goed product. Er zijn echter ook alternatieven die naar mijn idee even goed en even makkelijk zijn en waarvoor je aanzienlijk minder diep in de buidel hoeft te tasten.
  De meerprijs die Apple rekent voor zijn producten ten opzichte van andere merken vind ik vaak niet gerechtvaardigd. Gelukkig is het niet zo dat alleen rijke mensen veel plezier van smartphones en tablets kunnen hebben.
  En persoonlijk heb ik ook iets *tegen* mijn eigen iPad en iPhone: tenzij het heet is, krijg ik er heel snel hele koude handen van. En de rand van mijn iPad doet me pijn na een kwartiertje. Hij is wel heel mooi, zonder meer. Maar privé pak ik toch veel liever mijn andere tablet!

 25. ps: ik geef smartphone- en tablet cursussen. Zeker niet alleen aan senioren hoor. Ik ben benieuwd waarin senioren zelf vinden dat ze verschillen van jongere gebruikers bij het leren omgaan met een nieuwe smartphone of pc.Tot nu toe zie ik grote verschillen tussen hoe mensen leren en hoe snel, maar is mijn indruk dat dat niet zozeer met de leeftijd te maken heeft.

 26. beste mensen,

  Goed om deze ervaringen te lezen. Ben aan het afstuderen op een onderzoek naar de omarming van ipads door oudere ouderen. Needfulfilments komen dan om de hoek kijken. Ik wil 10 mensen gaan interviewen en daarnaast een live ipad-onderzoekje doen waarbij mijn eigen ipad meegaat tijdens het interview en ik zo observeer wat deze technologie voor deze ouderen toevoegt. Als jullie zelf 70 plus zijn, in de omgeving van Nijmegen, Oss, Den Bosch en Eindhoven zelfstandig wonen en mee willen doen aan dit onderzoek ( Fontys Eindhoven Lectoraat Mens en Technologie) dan mogen jullie mij een berichtje sturen via deze site. Ik kom heel graag in contact met jullie!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!