Gespot

Ziggur: Digitaal nalatenschap

0

Misschien een lugubere vraag, wél iets om over na te denken: Wat laat jij na op internet? Met Ziggur geef je aan wat er met jouw online profielen moet gebeuren na het overlijden. Dan doen zij de rest. In gesprek met bedenker van Ziggur, Gerrit Jan Bloem.

Wat is het?

“Ziggur geeft alle internetgebruikers wereldwijd de mogelijkheid zelf te bepalen wat er met hun online profielen en bezittingen moet gebeuren na hun dood. Wij voeren deze wensen uit en ontzorgen daarmee de nabestaanden van de Ziggur gebruikers.”

Waarom dit initiatief?

“We merkten uit eigen ervaring dat het ongelofelijk lastig is om de online profielen van iemand die is overleden te laten aanpassen of te verwijderen. Als nabestaande weet je meestal niet waar iemand online profielen en online bezit heeft. En als je hoofd er al naar staat, is het nog behoorlijk lastig om profielen te laten aanpassen of verwijderen.

Verjaardagsberichten, geautomatiseerde vriendschapssuggesties van mensen die overleden zijn. Zo zijn er tal van voorbeelden, niet alleen van ons maar van steeds meer andere internetgebruikers. Wij gingen op zoek naar een oplossing en die bleek er nog niet te zijn. Daarom hebben we Ziggur ontwikkeld: Ziggur biedt een goede en veilige oplossing voor dit probleem.”

Hoe werkt het?

“Eerst maak je een Ziggur account aan, door username, e-mailadres en wachtwoord op te geven. Dit kan iedereen gratis doen. Vervolgens ga je, wanneer dit uitkomt, je account verder invullen: Je maakt een overzicht van al je online profielen en bezittingen, waarbij je per profiel aangeeft wat er mee moet gebeuren na je overlijden. Bijvoorbeeld of een profiel opgeheven moet worden, of omgezet in een gedenkplaats voor nabestaanden. Ziggur is gerechtigd om na overlijden dit soort wensen uit te voeren.

 

Zodra Ziggur bericht krijgt dat iemand overleden is, wordt dit uitvoerig gecheckt om nare vergissingen te voorkomen. Vervolgens worden de wensen van de gebruiker uitgevoerd. Gebruikers kunnen kiezen voor een Ziggur of een Ziggur Plus account. Met een Ziggur account hebben zij gratis een actueel overzicht van al hun online profielen en bezittingen, met daarbij hun wensen.

Bij een Ziggur Plus account verzorgt Ziggur ook de uitvoering van deze wensen. De gebruiker kan zijn Ziggur Plus account eventueel bij de notaris laten vastleggen; dan weet hij zeker dat zijn wensen exact worden uitgevoerd.”

Wat zijn de facts?

“Het probleem rondom de digitale nalatenschap groeit snel. Steeds meer mensen zijn online actief, Twitter heeft bijvoorbeeld de grens van 145 miljoen profielen overschreden. Per persoon heeft men steeds meer online profielen en daar wordt steeds meer waarde aan toegevoegd, zoals bij Paypal en iTunes. Ziggur is zaterdag 18 september gelanceerd, de eerste vijftig profielen waren al snel aangemaakt en we zien het aantal met de minuut groeien. ”

Wie is betrokken?

“Als directeur van Marketing Communicatiebureau Calanza volg ik de ontwikkelingen op het gebied van social media op de voet. Sinds het idee voor Ziggur ongeveer anderhalf jaar geleden ontstond, zijn wij bezig met de ontwikkeling van deze dienst. Daarvoor hebben we veel overleg gehad met verzekeraars, notarissen en natuurlijk de sociale netwerken.”