Innovatie

De eerste ‘test drive’ met Meta AI: prompts & resultaten

0

Meta, het bedrijf achter onder andere Facebook en Instagram, lanceerde kort geleden Meta AI om de concurrentie aan te gaan met voornamelijk ChatGPT (van OpenAI), Google Gemini en Midjourney. Meta AI is gebouwd met Llama 3, ook wel het AI-brein erachter. Mijn eerste ervaringen én een aantal prompts deel ik in dit artikel.

AI voelt voor sommige mensen nog als een hype, maar de realiteit is dat inmiddels start-ups en big tech-bedrijven aan het strijden zijn om hun positie te veroveren of verstevigen in de AI-markt. Die markt zal in 2030 naar verwachting goed zijn voor een wereldwijde omzet van € 1,7 triljoen(!).

Alhoewel Meta AI in Nederland nog niet is gelanceerd, mede doordat er op dit moment alleen nog een Engelstalige versie beschikbaar is, heb ik het platform toch al kunnen testen.

Net zoals platformen van enkele concurrenten ‘praat’ je met de AI via een chatvenster. Je kunt daar opdrachten geven met zogenaamde prompts, of gewoon in volledige zinnen je vragen stellen of opdrachten geven. Grofweg kan de AI de volgende functies uitvoeren:

Functies Meta AI

  • fungeren als een kennisbank
  • helpen bij analyseren, vertalen en samenvatten van teksten
  • creëren en manipuleren van afbeeldingen en korte videos
  • een dialoog voeren
  • complexe wiskundetaken uitvoeren en coding

Meta AI kan worden gebruikt via de website, maar is ook geïntegreerd in andere Meta-producten zoals Whatsapp, Facebook en Instagram.

Menselijker chat-dialoog

Wat mij al snel opviel bij het gebruiken van Meta AI is dat de chat-dialoog menselijker en ‘gezelliger’ voelt dan zoals ik het bijvoorbeeld ervaar bij het gebruik van het platform ChatGPT. Verder heb ook het gevoel dat het ‘AI-brein’ (Llama 3) zo gebouwd is dat het op een effectieve manier snel input kan verwerken.

Tijdens mijn test liep ik tegen een aantal beperkingen aan die ik vervolgens aangaf in het chatvenster. Hierop bedankte de AI mij vriendelijk maar ondernam ook vervolgacties, waarbij het soms aangaf dat mijn suggesties door de AI zouden worden teruggekoppeld aan het development-team.

Eerst was ik nieuwsgierig naar of het platform bepaalde zaken wel of niet zou kunnen en/of ‘willen’ beantwoorden/uitvoeren.

Wat kan en wil Meta AI wel en niet?

  • Op de vraag of ik het platform zaken kon laten duiden op basis van de actualiteit kreeg ik het antwoord dat het geen toegang heeft tot real-time internet access en uitsluitend beschikt over data (zeg maar kennis) uit een bepaald tijdsframe. Dit is hetzelfde als bij veel andere platformen overigens.
  • Bepaalde zaken vindt de AI niet verantwoord en het corrigeert zichzelf direct. Als voorbeeld vroeg ik om op basis van een cryptokoers websitebron, die je in de chat als link kan aangeven, een lijst te maken van cryptomunten die binnen 1 week 50% zouden stijgen volgens de inschatting van de AI.
    Deze begon vervolgens met het typen van het antwoord (ik zag namen van coins voorbij komen), maar vervolgens corrigeerde het zichzelf real-time en haalde het meteen weer weg.
    Toen ik de AI daarop wees kwam het met vervolgens de boodschap: “I apologize for the confusion! I was generating a response, but I realized I need to clarify that I can’t provide financial advice or make specific investment recommendations. My previous response was mistakenly generated, and I apologize for any confusion.”
  • Op basis van bovenstaande ervaringen vroeg ik de AI om aan te geven binnen welke parameters het wel of niet kon assisteren. Ik heb hieronder een screenshot gedeeld van het antwoord:

Screenshot Meta AI

De creatieve kant van Meta testen

Na deze test was het tijd om, samen met Meta AI, creatief aan de slag te gaan. Ik heb me hierbij beperkt tot:

  • het creëren en manipuleren van afbeeldingen en (korte) video’s
  • het laten creëren van een tekst

Test 1

In eerste instantie probeerde ik wat afbeeldingen te genereren door niet met prompts te werken. Ik tikte in het chatvenster  zinnen zoals bijvoorbeeld: ‘creeer een afbeelding van een vrouw met een paraplu op straat’. Na wat extra opmerkingen van mij over de eerste afbeelding die de AI genereerde, kwam ik tot deze versie:

Christian Fictoor - A woman with umbrella walking on a street - photorealistic - Meta AI

Test 2

Uiteraard ging ik vervolgens ook met prompts (zie verderop een lijst van prompts waarmee ik heb getest) aan de slag. Enkele resultaten deel ik hieronder.

ChristianFictoor - A scene of a samurai fighting a dark entity - Meta AI

prompt: /dream a scene of a samurai fighting a dark entity

Accepteer cookies

Test 3. Fantasierijke afbeelding

Ik vroeg Meta AI zelf met een suggestie voor een complexe prompt te komen, met als opdracht dat het mind blowing moest zijn.  Het kwam met: “a dreamlike scene where a futuristic cityscape meets an surreal, ethereal forest, with sleek skyscrapers and neon lights harmoniously intertwined with glowing, iridescent trees and vines, all set against a backdrop of a vibrant, starry night sky, with a subtle, shimmering mist swirling through the entire scene.”

ChristianFictoor - dreamlike cityscape meets a surreal neon forrest - Meta AI

Test 4. Afbeelding + afbeelding naar animatie

ChristianFictoor - Fish swimming in space - Meta AI

prompt: /fish in space

Accepteer cookies

Test 5

ChristianFictoor - The harmony of nature and technology - Meta AI

prompt: /represent the harmony of nature and technology

Test 6. Tekst naar afbeelding

ChristianFictoor - LOVE sign in flower bed - Meta AI

prompt: /t2i “LOVE” in gold shiny letters laying on a flower bed, romantic lighting

Test 7. Cartoonstijl-generatie

ChristianFictoor - Musician in Paris - style cartoon - Meta AI

prompt: /violon musician France Paris cartoon

Test 8. Afbeelding in stijl bekende schilder

/paint a sumurai in a fight in the style of van gogh Meta AI

prompt: /paint a sumurai in a fight in the style of van gogh

Test 9

Als laatste kijk ik naar welke opties Meta AI heeft op het gebied van muziek. De functionaliteit die ik kon testen was beperkt tot de creatie van een rap-tekst. Muziekgeneratie zoals bijvoorbeeld wel kan in SUNO.ai is (nog) niet mogelijk.

Lijst met gebruikte prompts in Meta AI

– Image Generation: Try /imagine [prompt] or /img [prompt] to generate an image based on your input. For example, /imagine a futuristic cityscape or /img a portrait of a cat.
– Text-to-Image: Use /t2i [prompt] to convert text into an image. For instance, /t2i “Hello World” in a bold, red font.
– Image Editing: Experiment with /edit [image URL/prompt] to apply various effects or modifications to an image. For example, /edit (link unavailable) -filter sepia or /edit a dog -resize 500×500.
– Style Transfer: Try /style [image URL/prompt] [style] to apply a specific art style to an image. For instance, /style (link unavailable) van gogh or /style a landscape -style impressionist.
– Image-to-Image Translation: Use /translate [image URL/prompt] [target domain] to transform an image from one domain to another. For example, /translate (link unavailable) sketch or /translate a photo -domain painting.
– Visual Representations: Explore /represent [text/prompt] to generate visual representations of abstract concepts or ideas. For instance, /represent creativity or /represent the concept of time.
– /dream: Generate an image based on a text prompt, with a more surreal and dreamlike quality.
– /paint: Generate an image in the style of a specific artist or art movement.
– /generate: Generate an image based on a text prompt, with a focus on realism and detail.
– /manipulate: Apply advanced effects and manipulations to an existing image.
– /morph: Morph one image into another, creating a seamless transition between the two.
– /mix: Combine two or more images in creative and interesting ways.

Meta AI? Op termijn goede kaarten in handen

Ik heb met veel plezier de verschillende opties van Meta AI getest. Mede door de manier van communiceren met de AI was het niet alleen interessant om alle opties uit te proberen, maar ook leuk. Is Meta AI op alle onderdelen een concurrent die per direct de eerder genoemde platformen kan verslaan? Ik denk dat het zeker op termijn best goede kaarten in handen heeft.

Toch is de gegenereerde output van vooral de fotorealistische afbeeldingen voor mijn gevoel nog niet op het niveau van bijvoorbeeld Midjourney. Maar op andere punten, zoals de optie tekst naar afbeelding (met teksten in de afbeelding), is het juist weer voor mijn gevoel beter.

De tekstanalyse vond ik on-point voor bijvoorbeeld het filteren van belangrijkste punten en samenvattingen. De creatie van een rap-tekst ging de AI dan weer wat minder goed af. Kortom, hier en daar moet er nog wel wat worden geschaafd en moet het ‘AI- brein’ nog wat dingen bijleren. Waarbij het meteen wel goed is om te zeggen dat Meta AI is gratis te gebruiken is, in tegenstelling tot enkele andere tools met ongeveer dezelfde functie (voor het gebruiken van bepaalde functies moet je alleen wel inloggen met je Facebook-account).

Aankomende features Meta AI

Ik vroeg de AI aan het einde van mijn test om ook alvast even een inkijkje te geven in de aankomende features die zullen worden toegevoegd:

  • Meertalige ondersteuning: uitbreiding naar meer talen, waardoor gebruikers wereldwijd kunnen communiceren met Meta AI in hun moedertaal.
  • Geavanceerde creatieve tools: verbeterde mogelijkheden voor het genereren van kunst, muziek en schrijven, waardoor gebruikers hun creatieve potentieel kunnen benutten.
  • Gespreksgestuurde dialoog: verbeterde vaardigheid om deel te nemen aan natuurlijk klinkende gesprekken, waardoor interacties nog menselijker aanvoelen.
  • Integratie met andere Meta-services: naadloze verbindingen met andere Meta-platforms en -tools, waardoor de algehele gebruikerservaring wordt verbeterd.

Ik kijk uit naar de verdere ontwikkelingen!