Social media zijn uit

0

Ik kan me goed voorstellen hoe het was toen voor de eerste keer de telefoon beschikbaar kwam voor het grote publiek en mensen dit nieuwe medium gingen gebruiken. Waarschijnlijk werd elke keer dat een telefoontje werd gepleegd, dit fenomeen breeduit besproken in de gemeenschap. Inmiddels is de telefoon allang gemeengoed. Maar ook social media zijn onderdeel van ons leven aan het worden. Daarom is het tijd dat we de social media hype achter ons laten. Social media zijn uit.

Internet

In 1995 was ik zelf voor het eerst online, digitaal verbonden met de rest van de wereld via een klein (telefoon)draadje. Ik kan de inbeltonen nog goed herinneren. Ik voelde me als de hoofdrolspeler van War Games, een film die ik minstens 10 jaar eerder in de bioscoop had gezien. Op feestjes en familiebezoek werd over dit onderwerp veelvuldig gesproken. Het duurde nog 3 jaar tot internet gemeengoed werd; 3 jaar later knapte de Internet Bubble.

Social media

De laatste revolutie zijn social media. Het is nu mogelijk om online contact te houden met al je vrienden en collega’s. Social media worden zelfs gebruikt voor het opbouwen van nieuwe business, etc. Allerlei nieuwe mogelijkheden zijn geboren door social media. Social media verbinden mensen op een nieuwe manier. Het is misschien net zo belangrijk als de uitvinding van de telefoon of internet.

Social media bestaan nu ongeveer 5 jaar. Een groot percentage in Nederland gebruikt Hyves of Facebook. Bijna elke website heeft de mogelijkheid om informatie/kennis te delen via deze sociale netwerken. Social media zijn overal.

Social media zijn uit

Toch wordt het tijd dat we de social media hype achter ons laten. De nieuwigheid is er toch echt van af. Social media zijn uit. Het is commodity geworden. Algemeen geaccepteerd en toegepast. Ik merk wel dat de hype nog -kunstmatig- in stand gehouden wordt, terwijl we allang klaar zijn voor de volgende stap. Social media zullen namelijk volledig geïntegreerd raken in ons dagelijks leven. Zowel in ons online als offline leven. Ze zullen onderdeel gaan worden van de wijze waarop wij leren, adviseren, luisteren, spelen, winkelen, op vakantie gaan en de manier waarop wij dingen gaan plannen. We zullen ze dan ook geen social media meer noemen.

Onderdeel van ons leven

We moeten voorbij het punt komen dat we social media als iets aparts zien dat we in een organisatie nodig hebben. Het moet een natuurlijk onderdeel worden van hoe we klanten en business benaderen. Social media zullen zich snel (door)ontwikkelen. Het wordt tijd dat mensen uit een organisatie die uitdragen dat social media een tijdsverspilling zijn, aan het zoeken zijn naar de ROI of zelfs denken dat social media verdwijnen, zo snel mogelijk aan de kant geschoven worden of zich aanpassen aan de nieuwe sociale wereld.

Social media zijn onderdeel van ons leven (aan het worden) en dienen ook op deze manier benaderd te worden. Stop met de hype rondom social media, voordat de social media bubble knapt.