Verdieping

Hyves Fanpagina’s: is dit waar we op zitten te wachten?

0

Hyves heeft haar focus op groei verlegd naar het vergroten van de verblijfsduur van een Hyver. Met meer dan 11 miljoen accounts en een puur Nederlandse focus is de groei (qua leden) er dus uit. Toch verwelkomt Hyves elke dag nog gemiddeld zo’n 3.000 nieuwe leden. Naar eigen zeggen hebben ze niet te lijden onder de opkomst van Facebook in Nederland. De cijfers bevestigden dit eerder al. Toch viel het mij laatst op dat steeds meer retailers Hyves links laten liggen.

Lancering Hyves Fanpagina’s

Hoogst waarschijnlijk in lijn van deze focus, lanceerde Hyves op 8 april 2011 een nieuw product: de Hyves Fanpagina’s. De officiële aankondiging in het persbericht luidt als volgt:

“Merken hebben vanaf vandaag op Hyves de mogelijkheid om een dialoog aan te gaan met reeds bestaande fans. Deze officiële plek binnen het netwerk speelt in op de behoefte van marketeers om structureel sociaal te zijn. Hyves helpt marketeers op weg met advies en een model over 24/7 aanwezigheid. Heineken, Vodafone, Axe, Lipton en Nike zijn de eerste merken met een Hyves fanpagina.”

Verschil Hyves Fanpagina’s en Facebook Pages

Als je niet oppast, leg je al snel de link naar de Facebook Pages, die in het begin ook Fanpages werden genoemd. Deze ‘fout’ maakte ik zelf ook, maar anders dan de naam zijn er weinig overeenkomsten.

Laten we nog even een keer goed kijken naar de introductie van de Hyves Fanpagina’s. Daarin staat namelijk de volgende zin: “Deze officiële plek binnen het netwerk speelt in op de behoefte van marketeers om structureel sociaal te zijn.” De behoefte om op Hyves sociaal te zijn herken ik namelijk. Waar je bij Facebook zo even je eigen pagina (page) kan opzetten, miste ik dit nog bij Hyves. Je kan wel een community opstarten, maar om de een of andere reden is dit niet wat ik voor mijzelf en mijn klanten zocht. Maar helaas moet ik dit ook nog blijven missen. De Hyves Fanpagina lijkt namelijk niet op de Facebook Pagina. Waar je dit bij Facebook voor niks kan opzetten, moet je hier voor Hyves per jaar € 7.500 voor neertellen. Een klein voordeel: je krijgt er dan wel gratis 1 miljoen Fanbanners bij.

Teleurstelling en twijfel over Hyves Fanpagina’s

Hier kwam bij mij de eerste teleurstelling en ook een beetje het ongeloof. Waar is Hyves mee bezig? De gemiddelde ondernemer die ik spreek, denkt echt dat Hyves aan het leeglopen is en ziet het al gauw als niet hip om op Hyves actief te zijn. Ze willen hun eigen content kunnen plaatsen op het netwerk en de dialoog kunnen starten met hun (potentiële) klanten.

Daarnaast twijfel ik nog of de Hyver hier wel op zit te wachten. In een e-mail die ik van Hyves ontving, stond de volgende tekst:

“Wanneer een merk een fanpagina in beheer neemt, brengt dit de fans via een privébericht en welkoms-www op de hoogte van het bestaan van deze community. De www zetten we voor merken opt-out aan. Daarmee is de status van het merk zichtbaar binnen de buzz op de homepage van fans (zij kunnen een merk als het ware ‘volgen’). Uiteraard hebben fans ook de mogelijkheid om zich vanuit de buzz direct af te melden voor merkencontent.”

Heb je dus ooit in het verleden ingevuld dat je het merk H&M, Nike, Coca Cola, Mc Donalds, Samsung of Albert Heijn leuk vindt, dan loop je de kans om wat buzz te mogen ontvangen van deze merken. Uiteraard via opt-out, maar dit houdt in dat je het standaard krijgt en je af moet melden als je dit niet wilt. Hier zit toch niemand op te wachten? En laat staan dat dit een dialoog aangaan is. Dit voelt eerder als spammen. Sterker nog, ik vraag me af of dit volgens de spamwet wel is toegestaan. Volgens de website spamklacht.nl vallen ook ongevraagde berichten op sociale netwerken onder spam. Ik weet in ieder geval zeker dat ik niet op deze berichten zit te wachten. Als ik reclame wil bekijken, sla ik de lokale krant wel open of ga ik een avond tv-kijken.

Dus sorry Hyves: ik weet dat jullie deze dienst in het leven hebben geroepen voor de grote merken. Zij zullen uiteraard geen moeite hebben met het betalen van die € 7.500 per jaar. Eerlijk is eerlijk: die grote merken behoren niet tot mijn klantenkring (zijn uiteraard van harte welkom), maar ik denk dat de bedrijven waar ik voor werk hier niet om zitten te springen. Daarnaast vraag ik me dus serieus af of de Hyver (lees consument) hier op zit te wachten.

Let wel: dit is ook maar mijn mening. Misschien denk jij er wel heel anders over. In dat geval: laat van je horen en plaats een reactie! Een ding is zeker: de toekomst zal ons laten zien hoe het echt zit.