Gespot

X FACTOR Heartbeat webapp: Live hartslag van kandidaten

0

Televisie kijken, krijgt een extra dimensie met de X FACTOR Heartbeat webapp. Hiermee kun je de hartslag van de kandidaten thuis op de bank live volgen. In gesprek met Michiel de Gooijer (Director Lost Boys Mobile) en Mark Bruitsman (Creative Director RTL Concepts) over deze hartslagmeter.

Wat is het?

“X FACTOR beleeft momenteel een primeur: voor het eerst kan de kijker ook de hartslag van de kandidaten thuis op de bank live volgen. Tijdens de live-uitzendingen hebben de kandidaten een hartslagmeter om die de gegevens doorstuurt naar heartbeat.xfactor.nl. De kijker met een iOS of Android smartphone, tablet of laptop op schoot ziet dus naast de uitzending op RTL 4 ook hoe de spanning op weg naar bijvoorbeeld de optredens oploopt. Maar ook tijdens de bloedstollende uitslag wordt duidelijk of het de kandidaat lukt om koelbloedig te blijven of niet. De beleving bij de deelnemers wordt hiermee voor de kijker bijna tastbaar.

Daarnaast wordt op heartbeat.xfactor.nl ook de social heartbeat in beeld gebracht; het aantal tweets per minuut. Naast de bekende Twittertimeline, wordt er bovendien realtime het Twitter sentiment weergegeven en kan men kiezen om alleen tweets te bekijken die gestuurd zijn door mannen of vrouwen. Hoe scoren de kandidaten op Twitter en bij welke sekse doen ze het goed? Ook kan men binnen de web app mee twitteren. De gebruiker van dit second screen kan het iedere vrijdagavond nauwgezet volgen.”

Waarom dit initiatief?

“De Heartbeat of X Factor is bedacht om de live beleving voor X FACTOR-kijkers nog intenser te maken. Met het live volgen van de hartslag zit je dichter op een kandidaat dan ooit tevoren. Het is een schitterend voorbeeld van het inzetten van digitale media om het live tv kijken te verrijken. Het illustreert hoe TV en digitale media elkaar juist kunnen versterken.”

Hoe werkt het?

“De hartslag van de kandidaten is uitsluitend gedurende de live shows te volgen, vanavond om 20:30 uur op RTL4 is de live uitzending van de X Factor te zien.”

 

Wat zijn de facts?

“Tijdens de tweede live show van X FACTOR hebben meer dan 41.000 unieke bezoekers de X FACTOR Heartbeat webapp gebruikt. Met 200.000 pageviews en een gemiddeld bezoek van ruim 7 minuten blijkt de X FACTOR Heartbeat webapp ongekend populair onder de kijkers van X FACTOR. Ruim 55% gebruikt een mobile device om de second screen te bekijken. De iPad neemt het grootst gedeelte hiervan voor zijn rekening. Ook wordt de webapp intensief gebruikt om mee te twitteren.”

Wie is betrokken?

“De X Factor Heartbeat is bedacht door RTL Nederland en ontwikkeld door Lost Boys Mobile, onderdeel van LBi Lost Boys en Triple IT.”