Facebook betaalt gebruikers & 7 Twitter tips

0

Deze week zet Frankwatching weer het laatste nieuws op het gebied van social media voor je op een rij. Dit keer: Facebook betaalt gebruikers voor het kijken naar reclame, het online communicatiegedrag van vrouwen en tot slot 7 Twitter tips voor redacties.

Facebook betaalt gebruikers voor kijken reclame

Mashable.com schreef afgelopen week dat Facebook haar gebruikers betaalt om naar advertenties te kijken. Mensen die een reclamefilmpje uitzitten voorafgaand aan bijvoorbeeld het spelen van een spelletje, krijgen daarvoor Facebook Credits aangeboden. Met die credits kunnen virtuele aankopen worden gedaan, maar sinds kort ook ‘echte goederen’ met Facebook Deals, waarmee gebruikers korting kunnen verkrijgen op evenementen en activiteiten. Ook kunnen de credits worden besteed in een Facebook Marketplace.

De reclames worden vooral voorafgaand aan Facebook games ingezet. Game-ontwikkelaars als CrowdStar, Digital Chocolate en Zynga werken met Facebook samen aan de nieuwe manier van adverteren. Volgens Mashable levert het kijken van een reclame voor de gebruiker niet bijzonder veel op; gemiddeld 7 eurocent (10 dollarcent) aan credits. Lees meer op Mashable.

Hoe vrouwen het internet gebruiken: Social expressionista’s & Alpha trendsetters

AOL en Bovitz Research Group hebben in een onderzoek vrouwen onderverdeeld in groepen, gebaseerd op hun online communicatiegedrag. De onderzoekers verdeelden de vrouwen in 7 groepen. De meest actieve groep, ‘social expressionista’s’ bleek de kleinste; zo’n 8% procent.

Social expressionista’s gebruiken het internet om hun meningen te uiten en online te communiceren met mensen zoals zijzelf. De social expressionista omschrijft zichzelf als iemand die het web gebruikt om haar meningen en creativiteit te delen met anderen. Zij gelooft dat het web mensen samenbrengt en is gepassioneerd over community’s. Social expressionista’s houden dus ook heel erg van social networking sites. SNS’s zijn vitaal voor hen, omdat het de locatie is waar zij gelijkgezinden vinden en hun opinie kunnen delen. Bijna 90% van deze groep gaf aan dat social networking sites hun meest favoriete type site, dat is 13% meer dan de volgende groep: de alpha trendsetters.

De Alpha trendsetters (13%) nemen zowel hun privéleven als hun carrière heel serieus. Ze zijn brand consious en er wordt naar hen opgekeken.

US Female Internet Users Who Say Social Networks Are Their Favorite Sites*, by Identity Segment, March 2011 (% of respondents in each group)

Volgens het rapport kun je als marketeer het best buzz creëren onder social expressionista’s om hen onderdeel van de dialoog te maken en de kans te geven  met brand assets te spelen en daarmee hun eigen content te ontwikkelen. Alpha trendsetters zijn veel minder actief online, veel minder discussie-georiënteerd, maar vinden het nog steeds leuk om ideeën en informatie over nieuwe producten te delen. Zij weten er ook meestal het eerst vanaf. Voor deze groep is ‘early access’ het belangrijkst. Zij zijn dus het meest geschikt als je het hebt over iets nieuws of trends.

7 Twitter tips voor online redacties

Mequoda geeft 7 tips (of eigenlijk taken) voor online redacteuren, om Twitter zo effectief mogelijk in te zetten. Een handig en overzichtelijk rijtje, aangevuld met eigen inzichten.

Tip 1 Promote je content

Elk artikel dat je publiceert, zou getwitterd moeten worden naar je followers. Codes toevoegen aan je URL’s (bijvoorbeeld campagne URL’s van Google Analytics) helpt je om beter inzicht te krijgen in hoeveel clicks een tweet genereert. Als je een tweet stuurt, hoeft dat niet perse de titel en eventueel een stukje body text te zijn. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een quote of een belangrijke conclusie uit het artikel te twitteren. Dit kan je volgers extra triggeren.

Tip 2 Reageer op alle @mentions

Reageer altijd en zo snel mogelijk, in elk geval binnen 24 uur.

Tip 3 Bedank ‘frequent retweeters’

Elke retweeter bedanken, is waarschijnlijk een dagtaak. Kies er dan in elk geval voor om de ‘veelplegers’ te bedanken.

Tip 4 Retweet je concurrentie

Je vraagt je misschien af waarom je de content van je concurrent zou willen tweeten. Maar eigenlijk is het heel simpel. In omgevingen waar content centraal staat, is het belangrijk om zo veel mogelijk en zo goed mogelijke relevante content te verspreiden. Dus als je je concurrentie retweet, weten je volgers dat je een betrouwbare en eerlijke bron van kwalitatief goede informatie bent.

Tip 5 Ga op zoek naar gesprekken

Zoek onderwerpen waar je een bijdrage aan wilt leveren. Dat kan op grond van de hashtag, maar ook gewoon door te zoeken of in te gaan op trending topics die relevant voor je zijn. Als mensen een vraag stellen (#durftevragen) waar jij vanuit je expertise antwoord op hebt, geef dat dan. Gebruik hiervoor Twitter Search, maar liefst een tool als Tweetdeck, Hootsuite of CoTweet.

Tip 6 Volg je doelgroep

Volg belangrijke sleutelfiguren in jouw business. Ga actief op zoek naar pioneers en deskundigen.

Tip 7 Gebruik hashtags

Hoewel sommigen beweren dat hashtags ‘uit’ zijn, benadrukt de schrijver van Mequoda dat hashtags nog altijd een ideale manier zijn om conversatie over een onderwerp te starten en te bundelen.

Lees ook de andere artikelen in de serie social media nieuws.