Facebook goed voor sociale leven & oprichter Hyves schrijft boek [update]

0

Staan social media garant voor sociale isolatie? Integendeel! Uit onderzoek blijkt dat Facebook-gebruikers juist een hechter sociaal leven hebben. Andere nieuwtjes in deze social medi- update: Facebook test nieuwe functionaliteit, real time feed ‘happening now’, Hyves -oprichter vertrekt en publiceert boek en Facebook adverteren is succesvoller als je eigen fans target.

Facebook goed voor je sociale leven

Onderzoekers hebben korte metten gemaakt met de mythe dat social media een slechte invloed zou hebben op het ‘offline’ sociale leven van gebruikers. Mensen die actief zijn op Facebook hebben meer goede vrienden dan mensen die niet actief zijn op Facebook. Dat blijkt uit onderzoek van het Pew Internet & American Life Project. Iemand die Facebook meerdere keren per dag gebruikt, heeft, zo blijkt uit de studie, 9% meer ‘close relations’ (oftewel hechte relaties) in het algemene sociale netwerk, wanneer je het vergelijkt met andere internetgebruikers.

Daarnaast ervaren Facebook-gebruikers meer emotionele ondersteuning, vriendschap en echte hulp (bijvoorbeeld als ze ziek zijn of iets nodig hebben). Tot slot heeft de gemiddelde Facebook-gebruiker 93% van zijn Facebook-vrienden eens in het echt ontmoet. Over het algemeen worden we dus alleen vrienden op Facebook, met onze ‘echte’ vrienden. Het onderzoek toont ook aan dat Facebook-gebruikers het meest betrokken zijn. 52% van de gebruikers bezoekt en gebruikt de site dagelijks. Een enorm hoog percentage in vergelijking met Twitter (33%), LinkedIn (6%) en MySpace (7%). Lees het onderzoeksrapport.

Facebook test real time news feed: Happening Now!

Facebook is begonnen met het testen van een nieuwe functionaliteit, genaamd ‘happening now’, die het mogelijk maakt voor gebruikers om te zien wat hun vrienden liken, delen, en waar ze op reageren in real time. Een extra feed, die rechts van het bestaande nieuwsoverzicht zal komen te staan en de Facebook-ervaring nog socialer en actueler maakt. Gebruikers kunnen op een update klikken en krijgen vervolgens een preview met meer info, zonder de feed te hoeven verlaten. Bron: Dazeinfo.

Hyves oprichter Spanjar publiceert boek & vertrekt

Oprichter Raymond Spanjar vertrekt na 7 jaar bij Hyves. Dat maakt hij bekend in zijn boek ‘Van 3 naar 10.000.000 vrienden’ dat vorige week is verschenen. De oprichter vertrekt omdat hij zijn wereldreis wil afmaken. Hyves werd eind vorig jaar gekocht door Telegraaf Media Groep voor een bedrag van 53 miljoen euro. In zijn boek maakt Spanjar bekend dat Hyves gewaardeerd werd op 43,7 miljoen, maar dat de sociale netwerksite daarnaast 9,3 miljoen aan liquide middelen ontving bij de overname.

In een interview met Volkskrant erkent erkent Spanjar dat het imago van Hyves in de afgelopen jaren veranderd is: “Hyves is een ander merk dan 5 jaar geleden. 5 jaar geleden leefde het in elk geval onder een andere groep mensen. Hyves is nu mainstream, niet meer voor de grachtengordel, maar voor Leeuwarden en Almere. Iedereen moest en wilde er bij zijn in 2005, en dat is nu niet meer zo in zekere zin. Het is anders nu.”

Facebook is nu de plek waar de cool kids zijn. Toen op blogs de ondergang van Hyves werd aangekondigd, deed dit pijn bij Spanjar en de overige oprichters. “Tot onze verbazing blijkt een deel van de reageerders op die artikelen op onze ondergang te hopen. Ik zou willen dat we met zijn allen wat trotser op Hyves zouden zijn. Overal ter wereld domineert Facebook. Hyves is het enige lokale sociale netwerk dat nog overeind staat”, zegt Spanjar. Bron: Volkskrant.

Facebook adverteren: target je fans in plaats van niet-fans

Uit een onderzoek van Inside Facebook blijkt dat het slimmer is om je advertenties juist te laten zien aan je huidige fans in plaats van de gehele Facebook-populatie. Volgens het onderzoek kan dat de kosten voor de acquisitie van registraties met 44% verlagen, signups voor evenementen met 33% en aankopen met 15%. Als de kosten voor het verkrijgen van een grotere fanbase lager zijn, dan het verschil tussen het adverteren op Facebook aan de gehele populatie en alleen de huidige fans, dan is het een stuk slimmer!

Het advies dat voortkomt uit dit onderzoek luidt: zorg met virals, campagnes, give-aways etc. voor een grotere fanbase en zorg dat zij je advertenties te zien krijgen. Een kanttekening bij dit onderzoek is dat advertenties momenteel bijna alleen worden weergegeven op de profielpagina’s (wall) van gebruikers, maar naast hun nieuwsoverzicht (news feed). De vraag is welke van deze 2 ‘views’ Facebook-users het meest gebruiken. Bron: Inside Facebook.

Lees ook de andere artikelen in de serie social media nieuws.