Crowd ‘achterhaalt’ daders bomaanslagen marathon Boston

marathon runner shield

Een paar minuten nadat de de twee bommen bij de marathon van Boston waren geëxplodeerd  werden sociale netwerken als Twitter, Facebook, YouTube en Vine overspoeld met foto's en filmpjes van de gebeurtenissen. De Amerikaanse overheid gebruikt al dit beeldmateriaal om een zo goed mogelijk overzicht te krijgen van de terroristische aanslag.

In de klopjacht naar de dader staan de Amerikaanse overheidsinstanties echter niet alleen. Ze worden onder andere geholpen door de communities achter Reddit en 4Chan. In de thread findbostonbombers worden krachten gebundeld om de daders te achterhalen. En met opmerkelijke resultaten tot nu toe.

De FBI heeft inmiddels een tweetal foto’s vrijgegeven, waarop te zien is hoe een in zwart geklede man wegvlucht, terwijl andere mensen ineenkrimpen ten tijden van de eerste explosie.

bostonmarathon1

In de berichtgeving heeft de FBI ook gemeld dat de explosieven in een zwarte rugzak verborgen zaten. Redditors hebben gezamenlijk een enorme verzameling aan beelden doorgeploeters op zoek naar de in zwart geklede man met een rugzak.

Where is Waldo?

Op een van de foto’s merkt een van de Redditors op dat de man met de rugzak gefotografeerd is door een tweetal bezoekers van de marathon.

bostonmarathon2

Na een zoektocht van 4Chan is de in zwarte geklede man op meerdere foto’s gespot, terwijl hij vergezeld wordt door een man gekleed in een blauw trainingspak. Op een van de foto’s is zelfs te zien dat de man de rugzak niet langer bij zich draagt.

bostonmarathon3

Er is zelfs een closeup van het gezicht van de man boven water getoverd, die aangescherpt is door een van de whizkids van 4Chan.

bostonmarathon4

Nog andere foto’s laten een man in een bruin jasje zien, die vermoedelijk zijn rugzak heeft laten liggen.

bostonmarathon5

En weer een andere foto laat een man in een blauw jas zien, die een rugzak bij zich heeft die overeenkomt met de foto’s die de FBI heeft vrijgegeven. Hier is overigens een foto van deze man in kwestie, gefotografeerd van de voorkant, te vinden.

bostonmarathon6

Er is zelfs een openbare Google Doc, genaamd “Where is Waldo”, opgezet die alle verdachten in kaart probeert te brengen.

Conclusie

De vraag is of deze online burgerinitiatieven de Amerikaanse overheidsinstanties wel of niet helpen. Een enorme hoeveelheid mensen wordt online gemobiliseerd om te helpen met het vinden van de dader. Gezamenlijk steken ze er veel tijd in. Het onderzoek wordt als het ware online gecrowdsourced. Een cognitief surplus dat de instanties zelf niet in huis hebben.

Een probleem is echter dat er tussen de aangewezen mogelijke daders ook mensen zullen zitten die ten onrechte worden verdacht. Denk maar aan Richard Jewell ten tijden van de bomaanslag bij de Olympische Zomerspelen in Atlanta. Of recentelijk aan de jacht op de koppenschoppers in Eindhoven, waarbij een onschuldige Tom Kantelberg werd verdacht.

Feit is wel dat dit soort burgerinitiatieven niet meer zijn weg te denken uit onze maatschappij. Dankzij de krachtige camera’s in onze mobiele telefoons veranderen we steeds meer in een transparante samenleving. Of we dat nu willen of niet.

Op 18 april was Sander Duivestein naar aanleiding van dit artikel te gast in het programma Pauw & Witteman. Zijn fragment is hier terug te zien.

Uitgelicht: Sociale media-strategie in 60 minuten

183x133_Button_SocialeMediaStrategie

Wil je sociale media slim, serieus en succesvol inzetten? Dan is het boek 'Sociale media strategie in 60 minuten', deel 5 uit de 60 minuten-serie, een absolute aanrader. Sociale media kunnen je zakelijk veel opleveren als je weet wat je ermee wilt bereiken. Jarno Duursma beschrijft een praktisch stappenplan waarmee je snel een succesvolle sociale media strategie ontwikkelt.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Dan heeft de man met de rugzak wel z’n broek gewisseld.

 2. Misschien is het slim om ‘daders’ in de kop te veranderen in ‘verdachten’.

 3. Martijn de Bie |

  Zoals Jacco al zegt; op de ene foto heeft de zwart geklede man een blauw/zwarte broek en de andere foto een beige broek. Misschien ook beter om dus van ‘een in zwarte geklede man’ te spreken ivm ‘de in zwarte’.

  Als de dader zo gevonden kan worden, is het mooi ‘project’, maar er zullen een hoop onschuldigen als verdachte worden aangewezen vrees ik.

 4. Werenfried Witse |

  Lijkt mij toch aangewezen om alle foto’s te bekijken alvorens conclusies te trekken. Er zijn meerdere mogelijke daders aangewezen.

  http://imgur.com/a/sUrnA

 5. Gevaarlijk dit. Kijkend naar de foto’s t/m de close-up kom ik tot de conclusie dat dit minimaal 3 verschillende mannen zijn. Die er mogelijk alledrie niets mee te maken hebben. Wat als dit een close-up van jou is? En wat als je herkend wordt door voor jou onbekenden? En wat als de persoon op de close-up ergens in een steeg dood wordt gevonden?

  Misschien denk je dat ik overdrijf, maar de realiteit komt akelig in de buurt. Denk aan de facebook opspooracties van de verdachten van de mishandeling in Eindhoven. Iemand met toevallig dezelfde naam is hier behoorlijk het slachtoffer van geworden. Telefoontjes om ergens een ‘klusje’ te komen doen, waren in werkelijkheid hinderlagen om wraak te nemen. Een dergelijke moord is naar mijn mening dan ook niet ver weg.

  Je kunt er niks aan doen. Je bent één van de tienduizenden mensen bij de Boston marathon. Je droeg iets in het zwart, bruin, beige of misschien grijs, je had wel of geen petje op en je droeg een zonnebril, of niet. En opeens staat jouw foto daar als mogelijke dader. Nuance bestaat niet online, dus je bent al snel echt de dader voor een deel van de mensen. Maar je bent onschuldig. Uiteraard neem je contact op met de politie om je te melden. De politie sluit je uit als verdachte. Maar zo lang de echte dader niet gevonden is, staat jouw foto nog online. Dus loop je iedere dag het risico dat iemand je herkend en het recht (Is dat recht? Nee.) in eigen hand neemt. Diegene weet immers niet dat de politie je heeft kunnen uitsluiten, heeft geen verder onderzoek gedaan, maar heeft je wel gevonden.

  Ik hou hier niet van. Ik ben online marketeer, ik juich ontwikkelingen rond o.a. social media toe. Maar tegelijkertijd zie ik grote gevaren. De ‘social klopjachten’ kunnen een ernstig gevaar vormen. Natuurlijk gaan we niet allemaal over tot wraak, mishandeling en misschien zelfs moord. Maar, all it takes is one person.

 6. Ik ben het helemaal eens met Ralph. Ik wil er aan toevoegen dat ik de zin ‘Gezamenlijk verspijkeren ze veel manuren.’ zou veranderen, gezien de inhoud van de bommen o.a. uit spijkers bestond en vreselijke verwondingen hebben veroorzaakt.

  1. Redactie Frankwatching Redactie |

   Beste Linda,

   Goed punt, dankjewel. We hebben je suggestie overgenomen in het artikel.

   Groeten,
   Esther Settels
   Redactie Frankwatching

   1. Hoi Esther,

    Dat is netjes van jullie. Bedankt!

    Groetjes,
    Linda

 7. ik juich social media totaal niet toe, onzinnig medium wat vaak dom word gebruikt door het gros van de mensen, twitter,FB,en wat al niet meer…over 3 jaar compleet uitgehyped net als hun voorgangers,chat,yahoo,msn,icq (ok die was echt goed)

  maar nu! zie ik eindelijk een goede methode!

  lees en bekijk ’t nog maar eens goed Ralph, je zal tot de conclusie komen dat er toch een bijzonder grote kans is dat dit mogelijk de betreffende verantwoordelijken zijn, eerst met backpack dan minuut voor bom afgaat zonder rugzakken, zelfde bandjes in zelfde posities, plaatsingen, broeken, gedrag, houdingen bv. man doet net of ie schrikt en seconde na afgaan rustig er naar kijkt, ander rent als een gek weg in precieze richting nl. uitgang! terwijl het de 100% reactie is van een onwetende om stokstijf (zoals alle anderen eromheen) verbijsterd achter te blijven en zoekende te zijn, neeh het is at last een goede manier van het gebruiken van het internet, waar het voor bedoeld is nl. informatie vinden en delen.

  op zoek in supersnel tempo naar de juiste aanwijzingen.
  je hebt wel gelijk dat ze gewraakt kunnen worden door dezelfde soort idioot, overal zijn ‘gekken’ helaas.

  1. Té grappig deze reactie. Sociale media (overigens een meervoud) zorgen ervoor dat jij hier je niet al te briljante reactie op kunt achterlaten. Als je het allemaal niks vindt, stel ik voor dat je je internetabonnement opzegt en gezellig offline tegen jezelf gaat praten.

 8. Massacluedo. Ongetwijfeld deels gebaseerd op oprechte (doch zeer selectieve) verontwaardiging, maar in veel grotere mate op sensatiebelustheid.

  Ik ben volledig tegen mijn natuur in ook op speurtocht gegaan langs reddit, flickr en imgur. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat de in dit artikel getoonde ‘verdachten’ iets te maken hebben met de aanslagen. Zij stonden alle drie op minstens 15 meter met hun rug naar de plaats van de eerste bomexplosie. Onderin de volgende foto van vlak voor die explosie is een meneer te zien met een rugzak precies op de plek van de explosie: http://www.flickr.com/photos/hahatango/8652816493/sizes/o/in/set-72157633252445135/. Lijkt me al meer waarschijnlijk een verdachte, maar ook die verdenking is puur gebaseerd op aannames. Misschien wel de gouden tip voor de onderzoekende instanties? Maar toch denk ik dat de massale sensatiezucht eerder een bijdrage levert aan nieuwe aanslagen dan aan het vinden van daders.

 9. Ik ben het ook met Ralph eens. Als je bekijkt dat de eerste foto in dit artikel al achterhaald is (zie de openbare Google Doc) en de desbetreffende man alleen een weg vluchtend slachtoffer blijkt te zijn, staat hij hier in dit artikel toch nog gekenmerkt als verdachte (overigens als je de tabblad “suspect summary” in de openbare Google Doc bekijkt dan zijn alle mogelijke verdachten op 1 na al vrij van schuld).

  Mijn eerste intuïtie toen ik de foto zag, was dat het een weg vluchtend slachtoffer was. Maar dat komt omdat ik dit ook met gezond verstand beredeneer en niet gelijk conclusies trek. Wat vele “keyboard warriors” wel doen.

  Het lijkt er op dat de maatschappij geholpen wordt met de zoektocht en ja, ik geloof ook wel dat er voor de FBI interessante tips uit kunnen rollen, maar voor het grootste gedeelte zal het vinger wijzen zijn naar de onschuldige mensen. Met alle gevolgen van dien.

  Sjors, je beredenering wat betreft het stokstijf blijven staan is niet geheel correct. Een mens kan, plat gezegd, van nature tot 3 “acties” overgaan in bedreigende of stressvolle situaties: vechten, vluchten of onderwerpen (zie rond 17 minuten: http://gemi.st/15442859 ).

  1. Als aanvulling op mijn eigen reactie: http://blog.reddit.com/2013/04/reflections-on-recent-boston-crisis.html

   Reddit geeft zelf ook toe dat er onschuldige mensen de dupe zijn geworden van deze digitale heksenjacht. En eigenlijk doet, naar mijn mening, frankwatching hier aan mee. Het lijkt mij ook wel slim om het bericht aan te passen zodat duidelijk is dat de bovenstaande mensen geen verdachten zijn en hun naam daarmee ook hier gezuiverd wordt. Wie weet welke mensen het bovenstaande nog voor waar aannemen….

 10. Als mensen echt willen helpen, moeten ze hun beeldmateriaal rechtstreeks naar de politie/FBI sturen. Die kunnen vervolgens bepalen in hoeverre deze beelden bij het daderprofiel past. Mocht de politie/FBI het vervolgens nodig vinden social media te gebruiken bij de opsporing van deze persoon/personen dan kunnen zij dit prima zelf beslissen. In mijn ogen is dus het zelf verspreiden van ‘mogelijke daders op foto’ al een vorm van ‘voor eigen rechter’ spelen. Hoe zeer ik me de woede van mensen ook kan voorstellen..

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!