Heineken’s podcast raast de wereld rond

0

Toen ik vorige week woensdag (8 december) schreef over de viral mogelijkheden van weblogs en podcasting had ik er nog geen weet van dat Heineken en Qi een dag eerder hun Heineken podcast waren begonnen. Door een vraag van Punkey Heineken aan het podcasten? op donderdag 9 december kwam ik – na wat zoekwerk – inderdaad op het spoor van de eerste officiële commerciële podcast. Vrijwel meteen werd me duidelijk dat er sprake was van een soort soft launch en er in feite gekozen was voor het viral marketing instrument.

“Hier wordt nieuwe marketinggeschiedenis geschreven!” was mijn stellige overtuiging en om die reden besloot ik om het viral effect van deze marketingactie gedurende een aantal dagen actief te volgen. Ik heb het uiteindelijk ruim een week gewatched en het resultaat hiervan is vastgelegd in het artikel Viral marketing via weblogs: Qi en Heineken scoren opnieuw.

Ik heb besloten om vandaag te stoppen met het actief volgen van Heineken’s viral podcasting campaign. Maar ik kan het niet laten om nog even terug te kijken op de wijze waarop deze campagne haar weg heeft gevonden. Ik heb in de afgelopen week berichten in 68 bronnen verzameld, overigens met input van een aantal anderen (dank aan Frank van Punkey, Nat van Stadionweg, Fred van Fred’s BlogThis’s en Rocco van Qi!). Ook Technorati en Feedster bleken uiterst waardevolle en razendsnelle bronnen en zorgden elke dag weer voor nieuwe relevante input. Als het gaat om het snel vinden en handig signaleren van nieuwe content verslaan deze twee RSS-zoekmachines “concurrent” Google op punten.

Hoewel ik me realiseer dat ik (uiteraard) geen compleet beeld heb van alles wat er op internet over dit onderwerp te vinden is, denk ik dat er op basis van dit materiaal toch wat interessante zaken boven te halen zijn. De feiten op een rijtje.

 • Dinsdag 7 december werd de podcast voor het eerst aangeboden op Heinekenmusic.com.
 • Een dag later, 8 december, werd hiervan al melding gemaakt in een tweetal Amerikaanse weblogs: Podcast.net en The Rock and Roll Geek Show .
 • Punkey bracht met z’n vraag op 9 december in Nederland het balletje aan het rollen. Op die dag werd er door 6 Nederlandse, 2 Amerikaanse en 1 Duitse bron over Heineken’s podcast geschreven.
 • Vrijdag 10 december was de piekdag, op deze dag schreven 15 bronnen (12 weblogs en 3 directorys) over de podcast. Op die dag, naast Amerikaanse en Nederlandse publicaties ook twee berichten in de UK en een al in Rusland.
 • Zaterdag 11 december was de actie eveneens volop in het nieuws: 14 publicaties. Na alle berichten op de weblogs en directorys op deze dag ook het eerste bericht op een gewone website: Emerce had de wereldwijde primeur. Diezelfde dag ook een eerste bericht in België en helemaal aan de andere kant van de wereld in Australië.
 • Zondag is ook op internet altijd een erg rustige dag. De Heineken-case vormt hierop geen uitzondering: slechts 4 nieuwe berichten.
 • Maandag 13 december zorgt voor 8 nieuwe berichten, de helft op weblogs, de andere helft op websites. Websites hebben, zo blijkt maar weer, duidelijk meer tijd nodig hebben om hun nieuws te verzamelen. Er zit vandaag ook een Deense weblog tussen.
 • Dinsdag 14 december laat de stroom wat na, slechts 2 weblogs en 1 website.
 • Op woensdag 15 december wordt bevestigd dat de grootste piek met berichten achter ons ligt. Die dag 5 berichten waarvan nu ook een in Noorwegen.
 • Op donderdag 16 december een vrijwel stabiel beeld: een viertal weblogs waarvan één in België.
 • Al met heb ik tot vanavond 68 berichten verzameld, waarvan 53 op weblogs, 12 op websites en 3 in directorys. 60% daarvan was er al binnen vier dagen, de volgende 40% kwam verspreid over 7 dagen op het web.
 • Thuisland Nederland nam meer dan de helft van het aantal berichten (36) voor haar rekening, de VS was een goede tweede met 18 en UK volgde met 7 berichten.

Ik heb natuurlijk geen idee hoeveel mensen de eerste podcast gedownload hebben, maar in publicitair opzicht is er, zo blijkt uit deze opsomming, zonder meer sprake van een groot succes. In de afgelopen week raasde de actie via weblogs, websites en directorys op internet de wereld rond. Er is zelfs al een eerste artikel (in Reclameweek van 15 december) gescoord en er zal ongetwijfeld in de komende weken en maanden nog de nodige publiciteit volgen in andere bladen, op seminars en congressen en mogelijk nog in andere media. Ik denk dat Heineken en Qi nu, ruim anderhalve week na lancering, uiterst tevreden mogen zijn over de bereikte eerste resultaten.

Wie volgt?