How to

Gastenboeken, te kust en te keur!

0

[[image:gastenboek.jpg::right:1]]Onder mijn vriendinnen zijn er al een paar die een persoonlijke weblog bijhouden. Alle foto’s, leuke verhalen en bijzondere zaken worden voor een relatief kleine doelgroep beschreven en tentoongesteld. De reacties op de weblogs worden veelal in een gastenboek geschreven. Zo’n gastenboek is trouwens best nuttig.

Uit de reacties kun je halen wat de bezoekers vinden van je homepage en je verhalen. Omdat zo’n gastenboek gratis te krijgen is, wordt dit veelal ‘gesponsord’ door één of twee banners! Vandaag las ik dat write2me een pilot gaat doen met een betaald gastenboek. Voor € 49,95 per jaar mag je dan zelfs je eigen beeld/logo plaatsen en zijn er geen banners meer te zien!

Op mijn zoektocht naar alternatieven vond ik in elk geval ook Phaistos, dat voor een vergelijkbare service  maar $ 19,99 vroeg! Mijn eigen ervaring is trouwens dat de banner misschien minder irritant is dan de mogelijke spam die op het gastenboek terecht kan komen.

Natuurlijk wil ik met jullie delen welke gastenboeken er zoal zijn. Een paar heb ik iets uitvoeriger beschreven, maar omdat de lijst wel lang was, heb ik het bij deze paar gehouden. Hieronder zie je sites die een gratis gastenboek aanbieden via het web. Daar kun je dus zelf eenvoudig je eigen gastenboek maken.

myGB.nl: Gastenboek met opties als: het aanpassen van kleuren en lettertypen, berichten verwijderen, ongewenste bezoekers blokkeren, gebruik van smilies en het plaatsen van een plaatje met het laatste bericht op de homepage van je website.

DropNotes: Geen traditioneel gastenboek, maar wel heel mooi gemaakt. Met DropNotes kunnen bezoekers allerlei berichtjes op je site zetten. DropNotes is gemaakt in Flash waardoor het er grafisch allemaal erg goed uit ziet. Ook leuk is dat er geluid bij gebruikt wordt.

Write2Me Gastenboek: (Gratis) Gastenboek van een Nederlandse aanbieder. Er zijn gastenboeken voor web en WAP sites beschikbaar. Het bijzondere van dit gastenboek is dat je als webmaster reacties kunt geven op de berichten van je bezoekers.

Gastenboekjes.nl: Bezoekers kunnen in dit gastenboek ook een foto of cartoon achterlaten. Verder is het mogelijk om te chatten met bezoekers in het gastenboek en om online sms’jes te versturen.

Koekjes.net Gastenboek: Ëén van de eerste aanbieders van gratis gastenboeken in Nederland. Je kunt onder meer: je eigen kleuren opgeven, een eigen achtergrondplaatje gebruiken, e-mail ontvangen als er een nieuw bericht is geplaatst, e-mail versturen naar degene die het gastenboek heeft getekend en het lettertype/de lettergrootte aanpassen.

Onlinegastenboek.nl: Met onder andere deze functies: smileys, UBB, berichten verwijderen, IP’s bannen, kleuren/titel aanpasbaar en antwoorden op berichten.

Shoutbox.nl: Hier kun je naast een gastenboek ook een gratis shoutbox aanvragen. Een shoutbox is een minigastenboekje in een Iframe op je homepage. Erg leuk om je website mee op te vrolijken!

WebGoodies.nl: Gastenboek met ondersteuning voor smileys, achtergrondplaatje, HTML filter en een instelbare opmaak van het gastenboek.

Tboek: Gratis gastenboek met veel opties: taalkeuze: Nederlands of Engels, titel van het gastenboek, aantal berichten per pagina, smiley-ondersteuning, breedte van het gastenboek, lettertypen, tekst- en achtergrondkleuren en het gebruiken van een afbeelding op de achtergrond van de pagina of van het bericht.

Dreambook guestbook: Fraaie guestbooks die snel laden. Het belangrijkste pluspunt van Dreambook is dat je veel keuze hebt bij het bepalen van het uiterlijk van je guestbook. Er komt wel een banner op je site, maar meestal is dat een advertentie voor Dreambook zelf.

012guestbook.com: Gratis gastenboek met onder meer: aanpasbare kleuren/achtergronden, invoervelden ook aanpasbaar, privé berichten en eventueel kun je bezoekers HTML laten gebruiken.

GuestGEAR: Onderdeel van Lycos. Door je in te schrijven voor HTMLGear krijg je de beschikking over een gastenboek, een poll en een recommender.

Phaistos Guestbooks: gastenboek met vele extra’s en het ziet er ook nog fraai uit. Je kunt het gastenboek ook aanpassen, zodat het beter bij je site past.

Andere guestbook sites zijn nog:

Ik ben benieuwd naar andere positieve of negatieve ervaringen!