How to

Reportage: tweede BI event

0

[[image:bi-event.jpg::right:1]]Voor Eventblogs.nl was ik gisteren te gast op het BI event in Zeist. We kregen er een update over de laatste ontwikkelingen rondom business intelligence, in het bijzonder over hetgeen er rond dit onderwerp bij Microsoft op de agenda staat. Maar het mooiste vond ik toch wel de drie klantcases: bij een grote bank, bij een grote onderwijsinstelling en bij een grote IT-dienstverlener.

Ik heb ooit een bedrijfseconomische opleiding gedaan en heb me in mijn eerste tien jaar van mijn loopbaan behoorlijk uit kunnen leven op zaken als kpi's, managementrapportages en dashboards. In zekere zin was het dan ook een feest der herkenning toen ik deze zaken weer volop terug zag komen in de verschillende presentaties. Het grote verschil? Toch wel het gemak, de snelheid en de schaal waarmee/waarop er tegenwoordig  sturingsinformatie binnen een bedrijf beschikbaar is.

[[image:dan.jpg::center:1]]

Aan de hand van een drietal klantcases – op een boeiende wijze aan elkaar gepraat door illusionist Dan leFay – werd duidelijk hoe Microsoft met haar business intelligence (BI) oplossing voor organisaties inmiddels een serieus alternatief biedt. Een alternatief dat – zo werd duidelijk – qua prijs-/kwaliteitverhouding kan concurreren met andere BI-pakketten. Maar misschien zit de echte kracht nog wel meer in het feit dat Microsoft in haar strategie de (Office-)gebruiker helemaal centraal stelt. Door de naadloze aansluiting met en het voortborduren op het populaire Excel en de keuze voor webbased (browser) en real-time presentatie van gegevens, ontstaat er een ijzersterkte combinatie.

Fortis -dochter Alfam (consumptief krediet) liet samen met Info Support demonstreerde hoe met behulp van BI inzichtelijk gemaakt is en hoe effectief tussenpersonen werken en hoe de resultaten gebruikt worden om de processen en het resultaat te verbeteren. 

Capgemini liet zien hoe er binnen vier maanden een BI-oplosssing voor HR en het eigen management werd neergezet waarmee over de inzet van de eigen adviseurs waardevolle managementinformatie beschikbaar komt.

In een derde en laatste klantcase toonden het ambitieuze Koning Willem I College ('s-Hertogenbosch) en Macaw hoe bij een onderwijsinstelling een 'business' scorecard-tool geselecteerd, ingericht en operationaal gemaakt is en ook vrijwel direct renderend gemaakt is.  

Microsoft sloot af met een uitvoerige presentatie over de ontwikkelingen rondom haar Businesss Intelligence product.

Inmiddels is bekend dat de kleine honderd deelnemers de bijeenkomst met een eindcijfer van gemiddeld 7,6 beoordeeld hebben. Een hoog maar terecht rapportcijfer omdat de verhalen stuk voor stuk op een erg open manier werden gepresenteerd en veel inzicht gaven in de sturing van de bedrijfsvoering van de drie organisaties. En ik vond het leuk om voor even weer terug te zijn in de wereld van Finance & Control.

Een uitvoerige weergave van alle drie de klantcases en informatie over de nieuwste ontwikkelingen rond business intelligence bij Microsoft zijn te terug te vinden in de complete reportage op Eventblogs.nl.