Kopers massaal naar web: Retail 2.0!

0

winkelwagen.jpegDe EIAA heeft voor het vierde jaar onderzoek gedaan naar het gedrag van Europeanen op internet. In het recent verschenen ‘Online Shoppers Report 2007′, is specifiek gekeken naar het online koopgedrag. Europese online shoppers kopen meer op internet en hebben daarbij een groeiend vertrouwen in specifieke branches. Een mooie aanleiding voor een bespiegeling over de retail branche. Hoe zal de binnenstad er over vijf jaar uitzien? Raken retailers echt de weg kwijt? Retail 2.0 hangt boven de markt en donkere wolken pakken zich samen boven de winkelcentra.

Groeiende conversieratio
Het % internet gebruikers dat online een product aanschaft, waarvoor men in een eerder stadium online informatie zocht, stijgt.

 • De grootste conversie zit in producten als aankopen van theater- en filmtickets (75%), reizen (72%), boeken (71%) en kleren (70%).

afb1.jpg

 • Verder is er een stijgend vertrouwen van de consument te zien in specifieke branches: aankopen van mobiele telefoons (+23%), muziek downloads (+16%), auto-accessoires (+15%) en meubilair (+14%).
 • Tickets, reizen en boeken zijn de meest verkochte online producten.

Percentages online kopers
78% Van alle Europese internetgebruikers winkelt online. In het schema hieronder is dit uitgesplitst per land. Nederland komt met 84% op de derde plaats.

afb-2.jpg

Hoeveel artikelen koopt men en voor hoeveel geld
Gemiddeld kopen de online kopers 10 artikelen gedurende een half jaar. Dit is een verhoging van 11% sinds het onderzoek van 2005.

 • Engelse online kopers kochten hierbij de meeste artikelen online, namelijk 18 (+29% sinds 2005 ).
 • Denemarken en Duitsland volgen met 11 en 10 artikelen.
 • Gemiddeld wordt er bij elkaar € 750 uitgegeven over een periode van 6 maanden.
 • Noorwegen geeft het meeste geld uit in 2006 (€ 1.406), gevolgd door Engeland (€1.201) en Denemarken ( € 1.159).

afb-3.jpg

Europese koopjesjagers

 • Online kopers bezoeken beduidend meer (prijs)vergelijkingssites, veilingsites en financiële sites dan een gemiddelde internet gebruiker.
 • De Nederlandse online kopers zijn de grootste koopjesjagers, meer dan de helft (54%) maakt gebruik van prijsvergelijkingssites.
 • De prijsvergelijkingssites zijn ook populair bij de Duitsers en Fransen (beide 50%).
 • 62% Van Duitse online kopers bezoeken minstens één maal per maand veilingsites. De Engelse online klanten volgen met 49%.

afb-4.jpg

Het gebruik van internet

 • De online kopers zitten gemiddeld bijna 12 uur per week op internet, dit is één uur meer dan het Europees gemiddelde van 11 uur.
 • 98% Van alle online klanten zijn tussen maandag en vrijdag online, terwijl dit maar 82% in het weekend is (het Europese gemiddelde voor internettebruikers is 79%).
 • De online kopers brengen minder tijd door met talrijke andere mogelijke activiteiten door hun hogere tijdsbesteding achter het internet.

afb-5.jpg

 • Bijna driekwart van de online kopera vinden dat internet de informatie geeft die ze zoeken, in vergelijking tot 47% van alle respondenten. Misschien is dat te verklaren door het feit dat als je meer internet gebruikt, je meer enthousiast bent over internet als middel.

Belangrijkste conclusies

 • 78% van Europese internetgebruikers winkelt online.
 • Online klanten hebben beduidend meer vertrouwen gekregen bij het kopen van mobiele telefoons via internet.
 • Vliegtickets worden het meest via internet aangeschaft, gevolgd door vakanties en boeken.
 • Online klanten besteden gemiddeld € 750 en ze kochten gemiddeld 10 artikelen in een tijdsbestek van slechts 6 maanden.
 • Online klanten bezoeken meer online-veilingen, prijsvergelijkingssites en financiële sites dan de gemiddelde internetgebruiker.
 • Online klanten brengen online meer tijd door, met als gevolg dat ze minder tijd besteden aan andere activiteiten.
 • 78% van Europese internetgebruikers winkelt online. 

Onderzoeksmethode

78% van Europese internetgebruikers winkelt online.The EIAA Mediascope Europe 2006 study omvatte 7.036 random telefonische interviews met meer dan 1.000 respondenten in de UK, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en de Scandinavische landen alsmede 500 respondenten in België en Nederland. De interviews werden gehouden in september 2006. Het complete onderzoek is te downloaden (pdf) op de site van het EIAA.

Retail 2.0: waar gaan we naar toe?

Tot zover dit interessante Europese onderzoek. Even terug naar Nederland. Ongelooflijk hoe groot de verandering is die zich in 6 jaar tijd heeft afgespeeld. In 2000, toen ongeveer de helft van de Nederlanders online was (46%), kocht nog maar 12% van de internetgebruikers iets online (bron: Nieuwsbank). Op dit moment is circa 90% van de Nederlandse bevolking internetgebruiker en in die dubbel zo grote groep koopt 84% online.  Waar in 2000 muziek, cd’s en boeken online het meest verkocht werden, staan nu vakanties en reistickets bovenaan, nog wel gevolgd door boeken, maar vervolgens weer door elektronische apparatuur.

We zijn dus inmiddels vrijwel zonder uitzondering aan het winkelen op internet en kopen daar steeds duurdere producten. Een beeld dat trouwens ook elk weekend en elke koopavond erg duidelijk is als je in de stad rondloopt. Ik ben nog steeds verbaasd als ik bijvoorbeeld elektronicazaak Steenweg hier in de Utrechtse binnenstad binnenloop. saleWaar de winkel vroeger uitpuilde van de klanten en tientallen verkopers rondliepen, daar is het nu gewoon rustig. Ze ‘schreeuwen’ nog wel dat ze altijd de goedkooptste zijn, maar gemakshalve mag je dan niet (meer) vergelijken met internet. En er is tegenwoordig ook altijd opruiming. De Scheer & Foppen hier op de hoek, daar is echt nooit meer een mens te zien. Zouden ze met Laatste modellen soms bedoelen dat ze de stekker eruit gaan trekken? En die Megapool, die was natuurlijk al onderuit gegaan. Van de online filialen van dit soort winkels, zelfs die van de nog succesvolle Mediamarkt (toch een beetje gek….?), wordt je trouwens niet echt blij. Daar hebben de partijen die bezig zijn met Retail 2.0 echt meer verstand van.

Van A-locaties naar hybride en virtuele A-locaties 

Het bezoek van bepaalde winkelformules is in de afgelopen jaren drastisch verandert. En de eerste winkelketens zijn al geslachtofferd. Maar het voelt aan alsof we nog maar aan de vooravond staan van andere veel grotere ontwikkelingen. Hoe zouden onze winkelstraten er over 5 jaar uitzien? En wat voor invloed zal dat hebben op de onroerend goed prijzen? Ilse heeft natuurlijk een gouden zet gedaan met de aankoop van Kieskeurig.nl. Van wie is eigenlijk Vakantiereiswijzer? En hebben we eigenlijk al een Kledingwijzer en Boekenwijzer? Of krijgen we gewoon een Nederlandstalige Amazon, waar je ook de prijzen van de boeken bij de concurrent kunt zien?

Gaan we soms werken met online franchiseformules, waarbij partijen als Amazon samenwerken met lokale (lees: nationale of regionale) online franchisedochters. Retail is hard aan het veranderen. Net als bij de kranten, tv, muziek etc. is ook hier de vraag: nemen de Nederlandse retailers zelf het heft in handen of worden ze straks overruled door de nieuwe (internationale) onlinepartijen. Ik zou het geloof ik wel weten als ik retailer was, zeker omdat het soms gsmeasy.nlrazendsnel kan gaan. Neem nou de mobiele telefoonbranche die in een razenssnel tempo van de winkelcentra naar online (GSMWEB.nl, GSMEASY.nl etc.) is verhuisd is. Waarom is www.easyauto.nl nog niet geregistreerd? En het nu nog armoedige perceel op autoeasy.nl zal nog wel lekker in waarde stijgen en is hard op weg om een nieuwe (virtuele) A-locatie te worden (domeinkapers als de onroerend goed handelaren in het inernettijdperk…).

Ook retailers moeten – letterlijk en figuurlijk – hun grenzen verleggen. Hybride franchiseformules, partnerships en fusies tussen online en offline retailers. Kijk eens naar hoe partering werkt in de tweedehandsmarkt, bij eBay en Marktplaats.nl. Heren en dames (traditionele) retailers: waar blijft de aloude Hollandse koopmansgeest? Raken jullie (wederom letterlijk en figuurlijk) de weg helemaal kwijt? Of worden we wakker voor het echt te laat is!

Of zie ik wat over het hoofd?