Impressie: De Kunst van het verleiden

0

dekunstvanverleiden.jpgSommige reclameuitingen ontstijgen het standaard wegzap-reclamebeeld en kruisen de grens met kunst. De prachtige advertenties van Magnum bijvoorbeeld. Of de oogstrelende Sony Bravia commercials. Het Cobra Museum in Amstelveen brengt  t/m 16 september de tentoonstelling De Kunst van het verleiden: hoe reclame je beweegt. Een impressie.

Iedere Nederlander loopt dagelijks achter tientallen sappige wortels aan die ons door reclamemakers worden voorgehouden. Via onder andere radio- en televisiecommercials, advertenties, billboards en internet worden ons gouden bergen beloofd wanneer wij toehappen, of juist verdoemenis wanneer men dat niet doet. Ter gelegenheid van het 90 jarig bestaan van de VEA heeft de top uit het reclamevak een interactieve tentoonstelling ontwikkeld, in samenspraak met het Cobra Museum. Er is een keuze gemaakt uit het beste werk dat de branche in de afgelopen 15 jaar heeft gemaakt. Belangrijke ingrediënten zijn: communicatie, design, innovatie, creativiteit en emotie.

immysterious.jpgDie kunst van het verleiden wordt met thema’s uit de doeken gedaan in meerdere ruimtes. Elke ruimte vertegenwoordigt een gevoel, een emotie of een techniek. Met de thema’s beauty, een lach, een traan, angst, nieuwe technologieën, beloning, slimmigheid en fantasie laat het Cobra Museum zien, ontdekken en beleven hoe reclame ons beweegt.

In de zaal van beauty zijn voorbeelden te zien van adverteerders die hun best doen om er zo verleidelijk mogelijk uit te zien. Sexy, spannend en soms zelfs stout of provocerend. In de zaal van de lach is te zien dat ‘De grappenmaker het altijd wint van het fotomodel’. Adverteerders willen graag leuk gevonden worden. Ook roepen reclamemakers graag een traan op. We barsten van geluk, van het lachen, van vertedering en verdriet. En wat te zeggen van de rampspoed die ons zoal boven het  hoofd hangt. Gelukkig zijn er adverteerders die ons via afschrikwekkende reclame-uitingen waarschuwen voor het wankele keukentrapje of te korte lontjes… .

Volgens de samenstellers zijn reclame-uitingen niet langer alleen de motor van onze economie. Sommige advertenties en commercials zijn volwaardige kunstwerken geworden. Volgens Katja Weitering, conservator van het museum, werd het tijd dat de creatieve waarde van reclame onderkend werd. “Veel kunstenaars maken gebruik van beeldtaal die ze ontlenen aan reclame. Dan ligt het toch voor de hand ook reclame zelf eens te bekijken als kunstobject?”. (NRC Next, 22/6/2007)

Maar natuurlijk is reclame als kunst helemaal geen nieuwe opvatting. Al decennia lang worden bijvoorbeeld de ADCN en D&AD prijzen gepresenteerd als volwaardige kunstwerken. Ook bestaan er geweldige verzamelwerken waarin de grens is vervaagd, zoals de All American Ads reeks van Taschen.  Veel interessanter is wat mij betreft de discussie of kunstige reclame ook effectieve reclame is. Ik kan enorm genieten van mooi uitgevoerde reclame-uitingen, maar wat mij betreft is een uiting nog te vaak reclame voor het bureau in plaats van voor het product. Zo was de Even Apeldoorn bellen… campagne erg leuk, maar bleef niemand bij welk bedrijf hierachter zat. Als marketeer hecht ik dan ook meer waarde aan de Effie’s dan aan de ADCN lampen.

In beeld:

 

front-cobra.jpg

Cobra Museum, Amstelveen

watertv.jpg

Het grafisch ontwerp van de tentoonstellig besteedde het Cobra Museum aan bureau McCann Erickson uit.

beetle.jpg

The new Beetle

vroeger.jpg

Dat veilige gevoel van vroeger – Mercedes Benz

behalve.jpg

Diergaarde Blijdorp

brainwaves.jpg

Rechts een Alex commercial, link de reacties van de hersenen

text_new.jpg

Cobra vergeet de innovaties in reclame niet

touchscreen.jpg

Eyeclick sponsorde de innovatieroom en leverde oa dit touch screen…

advertising_bluetooth.jpg

…deze Bluetooth-paal…

touchfloor.jpg

En deze interactieve vloer die reageert op je voeten. Deze laatste had ik nog nooit gezien en was wat mij betreft het enige innovatieve.