Aankondiging: Congres Van Patiënt tot Zorgconsument

0

Van Patient tot ZorgconsumentInternet speelt een belangrijkere rol in ons leven. Ook patiënten gebruiken internet steeds meer. Zij gebruiken zoekmachines, medische portals, forums, hyves om op zoek te gaan naar informatie over hun ziekte. De patiënt gaat keuzes maken aan de hand van informatie die hij op internet vindt. Hij transformeert van patiënt naar een zorgconsument.

Dit blijkt uit een onlangs verschenen rapport van Pew Internet & American Live project. Dit rapport bespreekt het internetgedrag van mensen met een chronische ziekte of beperking. 50% van de mensen met een chronische ziekte of beperking gaat via internet op zoek naar medische informatie. Bijna tegelijkertijd verscheen een rapport van Manhattan Research over het internetgedrag van Europeanen. Uit dit rapport blijkt dat 143 miljoen Europeanen op zoek gaan naar medische informatie op internet.

Van Patient tot ZorgconsumentDeze zorgconsument is niet alleen een klant van de zorgverlener, maar ook van de patiëntenverenigingen. Nederland kent tal van patiëntenverenigingen. Een bekende is de Diabetes Vereniging Nederland. Welke rol speelt een patiëntenvereniging in deze veranderde zorgwereld? En welke rol zou de patiëntenvereniging kunnen spelen? Deze aspecten komen aan de orde tijdens het tweede congres Van Patiënt tot Zorgconsument. Dit congres zal plaatsvinden in MediaPlaza te Utrecht. Het (voorlopige) programma ziet er als volgt uit:

13.30-14.00 Ontvangst en inschrijving
14.00-14.10
Inleiding en start van de “patientenverenigings Make-over”
14.10-14.40
“Trends en ontwikkelingen in de zorg” door dagvoorzitter Martijn Hulst
14.40-15.05
De propositie van de patientenvereniging”
15.05-15.30
Pauze
15.35-15.45
Digitaal snacken door Jacqueline Fackeldey
15.45-15.55 E-mailmarketing toen, nu en waar gaan we heen… door Michel Van Cann nomadic|nomadic
15.55-16.05 ‘MediumZorg: Gids in de chaos ‘ door Lars Gierveld en Thomas Schippers
16.05-16.15 Patienten Portal door Jacqueline Baardman NPCF
16.15-16.25 Second Life, demo van “Het MS Island VUmc
16.25-16.35 Google, vriend of vijand? – Jan Martens (Medblog.nl)
16.35-16.45 Het wie, Wat en Waarom van Hyves ? door Hanneke Vos
16.45-17.00 Eind resultaat van de “patientenverenigings Make-over”
17.00-18.00 Borrel

Jacqueline Fackeldey en Jan Martens zijn naast sprekers op dit congres ook auteurs hier op Frankwatching. Vandaar dat wij samen met Frank Janssen hier op Frankwatching verslag zullen doen van dit congres.

U kunt zich nog steeds inschrijven voor het congres. Het congres is gratis voor medewerkers van en betrokkenen bij patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, medewerkers van (specialistische) ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en overheid. Volgens Martijn Hulst zou dat al een reden kunnen zijn voor mensen in de zorg om zich nu (eindelijk) eens te verdiepen in de online werkelijkheid. Voor Marcel Pater is dit congres een aanrader zo niet een must voor iedereen die actief is in de veranderde zorgmarkt.

Meer informatie over het congres kunt u vinden bij Martijn Hulst of op VanPatienttotZorgconsument.nl. Graag tot op 19 november in MediaPlaza!