Amerikanen zijn zoekmachinemoe

0

Zeven van de tien Amerikanen geven in het rapport The State of Search dat Kelton in opdracht deed van Autobytel aan dat zij leiden aan zoekmachine-moeheid. Kelton deed onderzoek onder 1001 volwassenen. Deze moeheid heeft betrekking op alle zoekacties, niet alleen de gezondheidsgerelateerde zoekacties.

65% spendeerde twee of meer uur achter elkaar om met behulp van een zoekmachine tot de juiste informatie te komen. 1 op de 3 Amerikanen verlaat gefrustreerd en zonder resultaat de computer. Searchengineland.com ziet mogelijkheden voor gepersonaliseerde zoekmachines. (Via The Health Wisdom Blog).

Er is naast dit onderzoek van Kelton ook een artikel verschenen over het zoeken naar gezondheidsinformatie. Op de website van het American College of Physicians beschrijft Jessica Berthold hoe we slim kunnen surfen naar gezondheidsinformatie. Wellicht ten overvloede citeert zij arts Anthony Otters die zegt dat de informatie die rechtstreeks gevonden wordt op Google of Yahoo niet gelijk vertrouwd moet worden.

Don’t rely on medical information provided directly by Yahoo! or Google just use their search capabilities to lead you to proven, reliable sites, such as the National Institutes of Health. Wikipedia, a collaborative or “wiki” site edited by anyone who wants to volunteer information, should also be avoided, Dr. Otters said.

Berthold geeft handreikingen waar artsen kunnen starten met het zoeken naar informatie. Zij noemt een aantal sites van de American College of Physicians zelf, waaronder PIER (Physicians’ Information and Education Resource). Ook geeft zij een overzicht van websites als artsen op zoek zijn naar specifieke informatie. Voorbeelden hiervan zijn Epocrates.com of Drugs.com. Voor richtlijnen kunnen artsen terecht bij de National Guideline Clearinghouse. Gratis online medische tijdschriften zijn te vinden op Freemedicaljournals.com en rekenen kan op MedCalc.

Anthony Otters geeft aan dat artsen in ieder geval een idee moeten hebben welke websites een patient bezocht kan hebben. Zelf stuurt hij mensen naar Medlineplus. Andere website die patienten zouden kunnen gebruiken zijn WebMD Health, Daily Strength, EverydayHEALTH, The HealthCentral Network, OrganizedWisdom en Revolution Health. The Health Wisdom Blog, het weblog van Organised Wisdom, is vereerd met de vermelding en verwijst naar hun eigen lijst met nuttige informatie.

En dat is nog niet alle informatie die onlangs verschenen is op het gezondheid 2.0 vlak. Fathomseo heeft een lijst gepubliceerd met de zes beste gratis Health 2.0 hulpmiddelen (pdf). Op dit moment ligt hun website eruit maar het rapport is zeker de moeite waard. Daarnaast heeft de United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific Information, Communication and Space Technology Division Research Group een rapport geschreven over de mogelijkheden van e-health in Azie en de Pacific. Op pagina 26 wordt Medblog.nl ook genoemd!

Er gebeurt dus heel veel op het gebied van Gezondheid 2.0.

Dit artikel verscheen ook op MedBlog.nl.