In-text advertising: Expanderende mogelijkheden

0

Sinds drie jaar kunnen we adverteren in teksten. Dit door het gebruik van de tooltip. Dat klinkt saai, maar de tooltip biedt inmiddels – net als de expandable (video) banner – de mogelijkheden van een complete mini-site. Naast tekst, links en plaatjes, kunnen we nu ook video en rich media tonen. Juist hierdoor is de tooltip steeds interessanter voor advertentiedoeleinden.
Wat zijn de voor- en nadelen en wanneer zet je het in?

Wat is precies een in-tekst advertentie?

In een tekst op het web staat een woord, of een combinatie van woorden gehighlight. Net als bij een hyperlink bestaat dit highlighten uit een afwijkende tekstkleur en onderstreping. Bij in-tekst advertenties zijn de woorden echter dubbel onderstreept. Wanneer de lezer van de tekst met zijn muis over het woord gaat, verschijnt een klein schermpje in beeld (een tooltip) met daarin de advertentie.

Op deze manier maken in-tekst advertenties het mogelijk om advertenties te koppelen aan combinaties van woorden in (web-) teksten.

In-text interactive video advertisement by Vibrant Media
Tooltip met in-text interactieve video advertentie van Vibrant Media

Hoe werkt het plaatsen van een in-tekst advertentie?

Het plaatsen van een in-tekst advertentie werkt net als bij Search Engine Advertising. Je maakt eerst een account aan als adverteerder bij een geschikt advertentienetwerk. Eenmaal ingelogd kies je de (combinaties van) woorden waar jij je advertentie aan wilt koppelen en geeft aan hoeveel jij bereid bent te betalen voor het plaatsen van jouw advertentie (in werkelijkheid heb je natuurlijk meer mogelijkheden zoals het aangeven van dagbudgetten en relevante typen websites, gelijk een Google AdSense).

Het advertentienetwerk scant de teksten van de sites binnen haar netwerk. Komt ze één van de door jouw gekozen woorden of woordcombinaties tegen, dan voorziet het netwerk het woord in kwestie van de tooltip-advertentie (als jij de meest relevante en hoogst biedende adverteerder bent).

Voorbeelden van advertentienetwerken die in-tekst adverteren aanbieden zijn:

Kontera in-text advertising / in-tekst adverteren
Tooltip advertentie van Kontera

Wat zijn de voor- en nadelen van in-tekst advertenties?

Een aantal voordelen:

  • User-initiated
    Het grote voordeel voor de websitebezoeker is het feit dat de tooltip ‘user-initiated’ is. De bezoeker kan zelf de tooltip openen en sluiten. Bovendien heeft de bezoeker meestal de mogelijkheid om het in-tekst adverteren van het netwerk uit te zetten, al moet gezegd worden dat dit erg omslachtig werkt.
  • Zichtbaarheid
    De tooltip staat letterlijk ‘in de tekst’ en is daarmee onontkoombaar. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld banners en Google AdSense advertenties, waar we enigszins blind voor zijn en die doorgaans naast, in plaats van in de content staan.
  • Rijke ervaring
    Door video en rich media is het een rijke ervaring om de tooltip te openen. De tooltip-advertentie is een mini-campagnesite geworden.
  • Distributed web
    De gebruiker blijft op de site. Hij hoeft niet helemaal naar jouw site te gaan voor jouw boodschap / aanbieding. Je plaatst feitelijk een stukje van jouw site in die van anderen.

Een aantal nadelen:

  • Een opdringerig duveltje uit een doosje
    Het grootste nadeel en gevaar, is dat in-text advertising behoorlijk opdringerig is. Ondanks dat de bezoeker er zelf met zijn muis over moet gaan, heeft de tooltip advertentie iets van een fly-over banner, maar dan één die op blijft komen als je met je muis over de pagina dwaalt. En de fly-over banner staat niet voor niets op een vierde plaats van meest irritante advertentie uitingen (na de popup, telemarketing en e-mail spam), blijkt uit Double Click onderzoek…
  • Onbekende standaard
    Internetters zijn nog niet gewend aan de nieuwe standaard van dubbele onderstreping. Het gevaar is dat een gebruiker een link verwacht naar een externe site. Dat kan reden zijn om niet te kijken wat er achter ‘de link’schuilt.
  • Overload
    De advertentienetwerken zijn nog zoekende naar welk aantal in-tekst advertenties getolereerd wordt. Lezers vinden het behoorlijk irritant wanneer om de vijf woorden een in-tekst advertentie staat.

In-text advertisement met tabs en zoeken van Vibrant Media
Tabs en zoekfunctionaliteit in Vibrant tooltip advertentie

Wanneer kun je in-tekst advertenties inzetten?

Sales / lead generatie:
In-tekst adverteren is prima in te zetten voor directe verkoop en lead generatie. Wanneer een internetter teksten leest waar producten of diensten in voorkomen die jij aanbiedt, dan is hij daar waarschijnlijk in geïnteresseerd. Door direct aan deze tekst jouw advertentie te koppelen heb je een redelijke kans op een kwalitatief goede lead.

Branding:
Door de multimedialiteit van de huidige tooltip is in-tekst adverteren inmiddels ook geschikt voor branding. Door de mogelijkheid van video kun je je branding commercial nu ‘in-tekst’ plaatsen en zo werken aan je merkbeleving.

Maar…

Prima mogelijkheden, maar:

  • Is het als gebruiker (te) irritant?
  • Levert het als adverteerder goede leads op?
  • Levert het als site eigenaar meer op dan Google AdSense?

Bart Schutz is marketing consultant bij internet advies bureau Jungle Rating en onder andere auteur van het Finest Fifty E-commerce boek.