Gezondheid in 2015

0

Het is ’s ochtends vroeg op 7 april 2015. Ik word wakker, omdat ik mijn zoon hoor huilen. Met tegenzin sta ik op en ga naar zijn kamer. Hij ziet er ziek uit. Hij hoest en heeft koorts. Wat zal ik doen? Moet ik een arts waarschuwen of kan ik het even aanzien? Ik raak het touchscreen aan dat aan de muur van mijn zoon’s kamer hangt en start internet explorer 15.1.4 op.

touchscreen.jpgIk voer mijn zoon’s klachten in op een website. Gelukkig is er niets ernstigs met mijn zoon aan hand en heeft hij slechts wat geneesmiddelen nodig. Maar welke geneesmiddelen zijn het beste voor hem? Zal ik hem standaard medicatie geven of zou hij in aanmerking komen voor nieuwe geneesmiddelen die nog uitgetest worden? De informatie die ik te lezen krijg kan ik eenvoudig begrijpen omdat deze geschreven zijn aan de hand van duidelijke richtlijnen.

Maar welke geneesmiddelen heeft hij vorige keer gehad? Dat moet ik even opzoeken. Ik raak weer het scherm aan en ik krijg het medisch dossier van mijn zoon te zien. Een tijd geleden was niet de patient, maar waren instanties de eigenaar van het medisch dossier. Er is veel veranderd. Nu kan ik thuis achter mijn computer beslissen welke gegevens een zorgverlener te zien krijgt. Maar daar staat tegenover dat je moet garanderen dat je een zorgverlener alle relevante gegevens aanlevert. Dat kan gelukkig ook elektronisch. Een arts kan nu door draadloze technologie overal de gegevens ontvangen. En omdat medische informatie en communicatie gestandaardiseerd is kan ik de medische gegevens van mijn zoon naar iedere arts sturen. Bijna iedere arts weet nu wat de voordelen van ICT zijn en wat de mogelijkheden van internet zijn.

gates_bill5_cm300.gifGelukkig hoef ik deze keer geen arts in consult te vragen. Inmiddels is mijn zoon in slaap gevallen en verlaat ik zijn kamer. Op weg naar mijn eigen slaapkamer besluit ik om nog even een glas water te drinken in de keuken. Op weg naar de keuken zie ik een foto van mijn zakenpartner aan de muur hangen. Met hem startte ik in 2007 een gezondheidswebsite. Mijn gedachten gaan terug naar die tijd. Als we toen toch een van de populairste gezondheidswebsites van 2007 zouden zijn geweest. Web 2.0 was een gevoel, een stroming, een buzz en wellicht een nieuw filosofisch idee. Gezondheid 2.0 zou al onze levens veranderen. Ook de wetenschap stond onder invloed van de 2.0-trend. Zelfs het beroemde tijdschrift Nature, dat nu alleen nog online beschikbaar is, ging zich bezig houden met e-science.

Ach dat was toen. Snel drink ik mijn glas water op en ga naar mijn slaapkamer. Ik hoop dat ik nog wat uurtjes kan slapen. Als ik weer wakker ben moet ik niet vergeten om de blogcarnival bij Monash Medical Student te lezen. Dit was een van de beste Medicine 2.0 blogcarnivals van 2008.

In volgende van opkomst
Larryferlazzo.edublogs.org
Davidrothman.net
David Bradley
Healthcarebloglaw.blogspot.com
Ehealth.johnwsharp.com
Geekdoctor.blogspot.com
Blog.medical20.com
Open.medicdrive.org
Health2blog.com
Nature
Scienceroll.com
Monash Medical Student

Dit artikel is onderdeel van het Medicine 2.0 carnival dat gestart is door Bertalan Meskó van Scienceroll.com. De engelstalige versie van dit verhaal kunt u lezen op MedBlog.nl.