How to

Nieuwe Windows Live: weer een sociaal netwerk of juist sociaal startpunt?

0

Windows Live wordt duidelijk socialer. Het platform met als belangrijkste pijlers Hotmail en Messenger gaat mee met de trend op het web. Talloze – vooral ook sociale – features zijn in de nieuwe release, die begin december beschikbaar komt, opgenomen. De grote vraag die zich opdringt is natuurlijk: komt Windows met een eigen sociaal netwerk dat de concurrentie met populaire bestaande netwerken als Hyves en Facebook aangaat, of heeft Windows Live een andere propositie?

“Een groot aantal mensen gebruikt Hotmail en Messenger. We willen die tools graag socialer maken. Het doel van deze Windows Live release is niet om weer een nieuw sociaal netwerk aan te bieden. Mensen die lid zijn van een bestaand sociaal netwerk kunnen daar prima hun dingen doen. “, aldus Arnout Hemel (foto), Senior Product Manager van Windows Live.

Volgens Hemel kan Windows Live voor een sociale internetter (veelal vrouwelijk) als rode draad fungeren. Hij duidt hiermee op de mogelijkheid van het nieuwe pakket om Facebook- en LinkedIn-leden te importeren. Bovendien kun je activiteit op andere netwerken, zoals Twitter en Flickr volgen. Binnenkort komt ook Hyves daarbij. “Ze kan binnenkort op de hoogte blijven van wat haar Hyves-vriendinnen doen zonder dat die een Live-account hoeven te hebben. Contacten uit Facebook en LinkedIn kan ze importeren. Omdat er wereldwijd al 400 miljoen mensen op Windows Live zitten, is dat best een logische plek”, aldus Hemel. “We hoeven mensen niet perse over te halen vanuit andere sociale netwerken. Als ze op Hyves of Flickr zitten is dat prima. Maar een groot deel van hun leven zal zich ook op Messenger afspelen”.

Hemel: “Je hebt nergens overzicht over wat er in totaliteit gebeurt. We willen geen nieuw sociaal netwerk neerzetten, maar juist een aggregator worden van al die verschillende netwerken. We creëren overzicht op een plaats die voor heel veel mensen natuurlijk is. Als je daar op de hoogte wordt gehouden hoef je niet elke keer naar Hyves of een ander netwerk om te kijken of er iets is gebeurd.”

Nieuwe functionaliteiten

Zoals bekend bestaat Windows Live uit een set PC programma’s en online diensten. Het bekendste PC programma is uiteraard Messenger. Daarnaast bestaat de PC-suite uit Family Safety, Mail (de opvolger van Outlook Express), Photo Gallery, Toolbar, Movie Maker en Writer (voor het schrijven van blogs). De Live diensten die via de browser worden aangeboden zijn uitgebreid met de onderdelen Profile, People, Photo’s en Groups. Het totale pakket op het web bevat nu Profile, People, Mail, Photo’s, Calendar, Events, Groups, Spaces en Family Safety.

De belangrijkste PC component, Windows Live Messenger, biedt meer mogelijkheden tot personalisatie. Daarnaast verschijnt binnen Messenger steevast een feed van activiteiten op je netwerk (die naast activiteiten uit “Live”-contacten ook nieuwtjes uit andere netwerken kan bevatten). Een leuke andere nieuwe feature is de mogelijkheid om te chatten met groepen. Je bent daarbij onmiddellijk in gesprek met alle leden van die groep. Ook het delen van foto’s tijdens een gesprek is eenvoudiger geworden.

Samengevat: Messenger is nog beter te pimpen en biedt meer mogelijkheden tot sociale interactie. Dat pimpen gaat best ver. Uiteraard kun je je foto en achtergrond wijzigen. Als je dat doet verandert automatisch de omlijsting in een bijpassende kleur. Grappig is dat je je foto tijdens een conversatie kunt laten veranderen aan de hand van de emoticon die je verstuurt. De ontvanger ziet je dus echt blij kijken bij een  en echt somber bij een .

De nieuwe sociale features zoals het tonen van updates uit je netwerk in je Messenger moeten een opstap vormen naar het Live platform op het web. Een leuke link van een vriend of vriendin die verschijnt in Messenger nodigt natuurlijk al snel uit tot klikken. Dan zit je zó op het Live platform.

Dit alles past bij één van de doelgroepen die Microsoft voor ogen heeft: de sociale internetters. Deze bestaat voornamelijk uit jonge vrouwen en meisjes. Voor deze groep zijn vrienden heel belangrijk, en vindt veel van de onderlinge communicatie plaats via internet. Verder zijn ze dol op entertainment, zoals foto’s en video’s, muziek en spelletjes.

De tweede doelgroep die Microsoft met Live op het oog heeft zijn de zogenaamde functionele internetters. Functionele internetters gebruiken het web vooral om hun drukke leven te organiseren. Ze zijn tussen de 18 en 45 jaar. De doelgroep bevat bijna evenveel vrouwen als mannen. Microsoft probeert ze aan zich te binden door Hotmail efficiënter te maken, het mogelijk te maken om agenda´s te delen, en groepen de mogelijkheid te geven onderling te communiceren via Live Groups. Belangrijk voor deze doelgroep zijn ook de plug-ins die toegang geven tot andere partijen op het net. Je kunt bijvoorbeeld Hotmail ook gebruiken om mail van je Gmail account en foto’s Flickr te beheren. De communicatie met andere sites verloopt via plug-ins. Als er voor een site een plug-in is, kun je dus naar Live en soms ook vanuit Live synchroniseren.

De onderdelen van Windows Live vormen een geïntegreerd geheel. Eigenlijk ontkom je niet aan de indruk dat Windows Live een nieuw sociaal netwerk is, waarbij Messenger en Hotmail de voortrekkers zijn die het pad moeten effenen voor de nieuwe sociale diensten. Messenger biedt op subtiele wijze een handreiking naar het Live platform. Hotmail zit zo geïntegreerd in Live dat je de nieuwe mogelijkheden haast niet over het hoofd kunt zien.

Hemel benadrukt dat het niet de bedoeling is om met -weer- een sociaal netwerk te komen: “Ik hoop niet dat mensen die gedachte hebben want dat is helemaal niet de bedoeling. Met Messenger zit je eigenlijk al in een sociaal netwerk. We maken Messenger en Hotmail socialer zonder een nieuw sociaal netwerk te bouwen.”

De enorme hoeveelheid Messenger en Hotmail gebruikers bieden haast de garantie dat de overige services ook gebruikt worden. Aan de andere kant: gaan mensen de moeite nemen om ze te gebruiken als je daarvoor al een andere plek op het web hebt? Blijven ze gewoon Messenger en Hotmail gebruiken? Die vragen zullen in ieder geval zeker niet al op 1 december beantwoord worden.

Peter Bekel is senior developer bij full-service internetbureau Tam Tam.