Reportages

Gouden @penstaart naar HabboVeggies en SpangaS

0

Kinderwebsites worden gemaakt door professionals, maar ook steeds meer door kinderen zelf. Daarom waren er vandaag twee Gouden @penstaarten te vergeven: niet alleen een voor een professioneel gemaakte kinderwebsite, maar ook een voor een door kinderen gemaakte site. Gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en vooral ook humor stonden centraal. Van alles kwam voorbij. Opvallend veel hamsters, maar ook groenten en dromen.

De bijeenkomst in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid werd geopend en geleid door Dolf Jansen. Dat bleek een schot in de roos bij een bijeenkomst met zoveel kinderen. Want steeds wanneer de kinderen onrustig en lacherig werden tijdens de presentaties van andere sprekers, nam hij de aandacht van de kinderen weer even mee naar het onderwerp waarvoor we bij elkaar waren. Het valt natuurlijk ook niet mee: mediawijsheid, onderzoeksresultaten, PEGI online systeem… Eigenlijk was de spanning en aandacht onder de kinderen pas goed merkbaar toen de uitslagen bekend werden gemaakt. Maar voor de gemiddelde Frankwatching lezer werden er interessante zaken aangestipt.

kinderen-dromen

Onderzoek: gamen kan best eng zijn!

Remco Pijpers van MijnKindOnline presenteerde kort de resultaten van een gebruikersonderzoek onder kinderen naar het gebruik van games (download is hier beschikbaar). Meestal wordt hij als contactpersoon van MijnKindOnline vooral gevraagd om commentaar te geven over serieuze en vervelende zaken. En hoewel de prijsuitreiking vandaag natuurlijk positief was, was de aanleiding voor het onderzoek naar gamegedrag van kinderen ook een negatieve. Het was een mail van een bezorgde moeder, die met een kind zat dat na het spelen van een online game al een week niet meer kon slapen. Zie bijvoorbeeld wat er gebeurt als je het cijfer niet meer weet te raden in de volgende game.

http://nl.youtube.com/watch?v=A9taVxrLkwg

Voor kinderen niet altijd het beste slaapmiddel inderdaad. 14% van de kinderen, zo blijkt uit het onderzoek, is wel eens geschrokken van een game of vond de game eng. Ook het zelf schade moeten toebrengen in een game, vinden kinderen over het algemeen niet prettig.

Het onderzoek ging in op 3 vragen:

  • Welke spelletjes worden er gespeeld?
  • Waar spelen kinderen de games?
  • Hoe zou je kinderen kunnen begeleiden?

De plekken waar de meeste kinderen hun games vandaan halen zijn:

Meisjes blijken vooral aankleedspellen te spelen en jongens willen vechten, vertelt Remco en vanuit de zaal klinken bevestigende geluiden.

Advies: Kijkwijzer voor games

Games moeten verder worden geprofessionaliseerd. Vaak is bijvoorbeeld niet duidelijk door wie de game is gemaakt en wordt aangeboden en zijn contactgegevens bijvoorbeeld nergens te vinden. Ook hebben veel aanbieders van games voor kinderen hun privacybeleid niet op orde.  Ook dat is een punt van zorg voor MijnKindOnline. Het advies dat MijnKindOnline verder geeft naar aanleiding van het onderzoek is een Kijkwijzer in te stellen voor games. Daarom wil MijnKindOnline om tafel met makers van games en met Nicam (dat nu de Kijkwijzer voor tv bijvoorbeeld doet).

kjkwijzer

Wat is een goede kinderwebsite?

Met de verkiezing voor de Gouden @penstaart wil MijnKindOnline niet alleen laten zien wat er voor moois is voor kinderen op internet, maar vooral ook de discussie stimuleren over online kwaliteit, zodat makers van websites worden uitgedaagd om te gaan nadenken over hoe het nog beter kan.

De genomineerde kinderwebsites zijn door een vakjury gekozen op basis van criteria voor goede kindersites.  Deze zijn samen te vatten als: aantrekkelijkheid, betrouwbaarheid en gebruikersvriendelijkheid (zie toelichting). Magreet van den Berg, een van de juryleden, voegt daaraan toe dat een site een pluspunt heeft als er om gelachen kan worden.

De prijsvraag

Per categorie (dus ‘websites gemaakt door kinderen’ en  ‘websites gemaakt door volwassenen’ ) werden door de jury 6 websites genomineerd en geplaatst op www.goudenapenstaart.nl. De uiteindelijke winnaars werden gekozen door het publiek.

De jury bestond uit: Justine Pardoen (voorzitter), Dennis Hoogervorst (Sanoma), Margreet van den Berg (ICT-en-onderwijs), Rachel de Wit (KRO Jeugd), Wouter van den Berg (2C Usability), Peter Nikken (Nederlands Jeugdinstituut), Mohammed Al Aissati (Maroc.nl en IKON), Marieke Hochstenbach (Waag Society), Robbert Slotman (De Ruimte Ontwerpers) en Eline Kwantes (Nickelodeon).

Categorie ‘websites gemaakt door kinderen’

  • Visjes: oorspronkelijk begonnen als een biologieproject en nu uitgegroeid tot een professionele en tekstueel sterke site over vissen
  • Habboveggies: verhalen over groenten die wonen in VeggieTown, vlakbij Habbo Hotel
  • Vuurvlam webcomics: stripverhalen online

bram20vuurvlam2058

  • Dromen: alles over dromen
  • Boydproductions: “Alles beter in beeld”
  • Koekaburra: humoristische filmpjes. Zie het Koekaburra-filmpje “Rick en Menno hebben Hyves” voor een indruk van Koekaburra:

http://nl.youtube.com/watch?v=-Rhx3mpHHyE

Opvallend was dat Menno (15 jaar) zowel met Rick (Koekaburra) als alleen (met HabboVeggies) genomineerd was.  Met Koekaburra viel Menno niet in de prijzen, maar wel met HabboVeggies! Dit is een website waar de verhalen van groenten worden gevolgd, die wonen in VeggieTown, bij het Habbo Hotel. Alles is te volgen via het Wortelkanaal (radio) en via de Groenteschotel (tv). “Ik wil meer aandacht voor groenten”, zegt Menno. “Die kunnen namelijk heel grappig zijn, vooral boerenkool!”

versvandepers1hw1

Zie ook het juryrapport!

Categorie ‘websites gemaakt door volwassenen’

In deze categorie waren genomineerd:

Spangas is hier de grote winnaar geworden.

spangas

De mening van de jury:

De website van SpangaS biedt een groot aantal activiteiten voor de bezoekers. De jury roemt de creatieve en interactieve manier waarop de website een relatie legt met het bijbehorende televisieprogramma. Zo worden berichtjes die kinderen sturen aan de personages uit de serie, ook daadwerkelijk beantwoord. Bezoekers kunnen eindeloos klikken, bladeren in agenda’s, zelf een agenda aanmaken, filmpjes kijken en discussiëren op het forum. De site is modern en aantrekkelijk vormgegeven, zonder de gebruiksvriendelijkheid aan te tasten. Verbeterpunt: Voeg informatie voor ouders toe, bijvoorbeeld over de manier waarop de website – bijv. het forum – gemodereerd wordt.

Gratis domeinen zonder banners en reclame?

Het aantal inzendingen in de categorie ‘websites gemaakt door kinderen zelf’ was dit jaar veel hoger dan vorig jaar. Meer User Generated Content dus… Het geeft ook aan dat kinderen steeds meer invloed hebben. Dat kinderen niet alleen nog maar luisteren naar volwassenen, maar dat het een dialoog is geworden.

Toch viel een aantal sites meteen al af. Jury-voorzitter Justine Pardoen: “Kinderen moeten vaak gebruik maken van gratis domeinen, maar daardoor zitten ze opgescheept met pop-ups of banners voor reclame voor seks, goksites of leen-producten, die juist weer helemaal niet geschikt zijn voor kinderen. Zo’n site kan dan niet genomineerd worden, en dat is erg jammer.” Sites van Kennisnet en Thinquest zijn volgend Pardoen nog niet voldoende gebruiksvriendelijk. Wie heeft een oplossing?

Een reportage van Karianne Vermaas voor Frankwatching