Een browser is geen zoekmachine!

0

Enige tijd geleden werd op Times Square een video geschoten door Google waarin werd gevraagd wat een browser is. Overwegend kwamen er namen van zoekmachines uit de monden van argeloze voorbijgangers. Sterker nog: nog niet 1 op de 10 passanten wist te vertellen dat een browser de applicatie is die je gebruikt om het wereldwijde web te exploreren. Zo zouden wij Nederlanders nooit zijn, toch?

What is a browser?

Er werd gekozen voor een zo gemêleerd mogelijk publiek, zodat er een min of meer representatief antwoord uit zou komen. Onderstaand de uitkomst op Times Square.

Het filmpje van Google zette nog geen maand later een groep Nederlandse studenten aan om de straat op te gaan met een camera en dezelfde vraag: wat is een browser? Ook hier weer een interessante uitkomst. Slechts 1 op de 20 mensen wist een browser van een zoekmachine te onderscheiden (zie onderstaande video).

Zelfs in het filmpje hieronder, dat geschoten is in het immer pittoreske Ljubljana, is nog wel uit de gesprekken te filteren dat de gemiddelde Sloveense voorbijganger aldaar ook geregeld geen antwoord kan geven op de prangende vraag wat een browser is of, in de plaatselijke bewoordingen: “Kaj je brskalnik?”

Dus?

Een ogenschijnlijk simpele vraag kan slechts door een handvol voorbijgangers beantwoord worden, en dat probleem geldt zeker niet alleen voor bovengenoemde vraag. Zo is het ook met je eigen doelgroep. Vragen die je zelf kunt beantwoorden, zullen op je doelgroep als hogere wiskunde overkomen. Bovendien zal je doelgroep anders handelen dan jij. Denk eens terug aan dit filmpje en sta er eens bij stil als je een handeling verricht waarbij je een aanname doet die je staaft aan de hand van je eigen mening. Dat je zelf iets (niet) doet, is geen garantie dat een ander hetzelfde handelt. Kijk uit voor valkuilen als:

  1. “Ik klik niet op banners, waarschijnlijk doet niemand dat.”
  2. “Niemand zoekt op deze manier naar onze producten.”
  3. “Onze site is logisch, want we hebben conversies.”
  4. …en andere aannames zonder valide argumenten.

In het geval van social media worden deze fouten ook vaak gemaakt. Zomaar denken dat iedereen nieuws over jou of jouw bedrijf interessant vindt, zonder dat er een toegevoegde waarde voor de lezer in zit (een waardebon of iets dergelijks), is een goed voorbeeld van zo’n aanname.

De navigatie van je eigen website is eveneens een goed voorbeeld. Zelf kun je door je eigen website navigeren zonder na te denken. De contactgegevens staan in het rechtermenu onderaan, het winkelwagentje rechtsboven en je komt in het winkelgedeelte via ‘collectie’. Voor een (nieuwe) bezoeker hoeft dit niet zo eenvoudig te werken. Het is net als de route naar je huis: voor jou vanzelfsprekend, voor een ander waarschijnlijk enig zoekwerk.

Doelgroep bereiken

Om je doelgroep te bereiken moet je hetzelfde doen als de Nederlandse vakantieganger op het terras in Benidorm, die steeds harder “TWEE SINAS EN EEN COLA” tegen de wit wegtrekkende ober staat te schreeuwen: op de juiste wijze de ontvanger aanspreken. Dat vergt misschien wat moeite en onderzoek, maar zorgt wel voor meer resultaat.