Inspiratie

Trends in Virtual Wonderland #eComm day 1

0

Gisteren ging eComm Emerging Communications van start, het grootste congres voor online communicatieprofessionals ter wereld met keynotes en discussies over de trends, ontwikkelingen en nieuwe initiatieven op het gebied van e-communication & mobile innovation. De komende dagen kun je hier terecht voor eyecatching Trends in Virtual Wonderland. Vandaag de aftrap met ‘The Internet of Things’ en de opkomst van ‘The Augmented Body’.

The Internet of Things

Alexandra Deschamps-Sonsino (CEO & Co-Founder, Tinker.it) maakt ons bewust van de rol van devices in ons dagelijks leven. ‘Smart of niet smart, de objecten waarmee je je als mens omringt vertellen iets over wie je bent, waar je bent en wat je doet‘. Ze creëren zogenaamde ‘Layers of Conversation’. Een wereld van lagen, die voornamelijk non-verbaal communiceert en onbewust aanwezig is tijdens onze interacties.

Deze ecologie van objecten speelt een cruciale rol bij het ontvangen en versturen van berichten van de zender via de cloud naar de ontvanger. Een mens communiceert via een medium en door de evolutie van het internet en de mobiele telefonie zijn de contactmogelijkheden alsmaar groter en uitgebreider geworden. Connectieve methoden als GPS, WiFi, Bluetooth, RFID en Pokens maken het mogelijk om deze veelheid aan devices met elkaar te verbinden.

Stuff that Knows & Tells

Maar verbinding vindt ook plaats tussen online en mobiele devices en offline objecten. Of noem het samenwerkingsinitiatieven tussen technologie en non-technologie, vertegenwoordigd door services als Botanicalls (een meter, die bijhoudt wanneer je planten water nodig hebben en een tweet stuurt ter herinnering), Kickbee (die een tweet stuurt als je ongeboren kind schopt) tot aan Bubblino, een Arduino-bot, die zeepbellen blaast als een bepaalde hashtag wordt gebruikt.

Interessante apps of laten we het TrackTech noemen. Inderdaad TrackTech, die dagelijkse offline activiteiten registreert via online media en deze informatie visualiseert in woord en/of beeld en waarbij een transformatie plaatsvindt van reële in virtuele data en vice versa.

En dit alles via devices en objecten. Tenminste nu nog wel. ‘Want –  zo beredeneert Mark Rolston (Chief Creative Officer, frog design) – ‘The human interface is radicaal aan het veranderen‘. De Touch technology was een eerste stap op weg naar een integratie van het fysieke lichaam en de virtualiteit, momenteel zijn er al ontwikkelingen gaande, waarbij een device niet meer met de mens interacteert, maar in de mens is geïntegreerd. Oftewel: de telefoon is niet langer in mijn hand, is zelfs niet op mijn lichaam, – iets dat bijvoorbeeld wearable technology mogelijk heeft gemaakt – , nee, de telefoon is nu mij en ik ben de telefoon.

Beyond the Handset

Picture-8Want in de toekomst zijn we het Object voorbij: Wij zijn het Object geworden. Het fysieke object is daarom zijn betekenis aan het verliezen: design draait vandaag de dag om simplicity, gebruiksgemak en is multifunctioneel. We zijn op zoek naar een Archetype, dat alles kan zijn wat je wilt, waarbij Real becomes Virtual becomes Real en ga zo nog maar even door. Het is een vicieuze cirkel, die zichzelf versterkt.

Kijken we naar de evolutie van computing, dan zien we dat we van plaatsgebondenheid – het gebruik kunnen maken van een computer op een bepaalde plaats – naar toenemend mobiel gebruik zijn gegaan. Maar dit alles veronderstelt nog steeds de aanwezigheid van een ‘Its-World’: Een zijnswereld van computing, die buiten ons menselijk zijn plaatsvindt en die vooralsnog alleen betreedbaar is via de besturing van een object.

From Its-World to Our-World

Picture-6Maar, zo verkondigt Ronson: ‘De komende jaren, zal de betekenis van het Object afnemen en computing zal meer en meer binnen het eigen Zijn plaatsvinden. Het wordt deel van onze wereld, het is onze wereld. De verhouding tussen Online en Offline is continue aan verandering onderhevig en zal uiteindelijk integreren in a Whole, 1 Wereld, waarin we altijd ‘Inline’ zijn.

Momenteel bestaan er al Apps, die een dergelijke transitie representeren, zoals een iPhone app, die je lichaamscondities en ritmes registreert en visualiseert. Het lichaam verwordt langzamerhand tot een Node, waarbij in de eerste fase devices nog een aanzienlijke rol zullen spelen en uiteindelijk van het toneel zullen verdwijnen.

En dat zal waarschijnlijk een hoop scheve gezichten genereren over ethische vraagstukken, want als een en hetzelfde object in dit geval zowel gezondheidsconditie trackt als sociale contacten onderhoudt, wat betekent dat voor onze privacy? Wordt onze hartslag dan de conversatie? En wat als het Object volledig is verdwenen en zich alles binnen ons eigen lichaam manifesteert? Zijn we wel in staat om een Augmented Lichaam te besturen?