Innovatie

eParticipatie: betrek burgers bij het beleid

0

In Nederland hebben burgers de mogelijkheid om invloed te uiten op het beleid. De overheid gebruikt hier steeds vaker het internet voor, dit biedt nieuwe mogelijkheden door de eenvoudige interactie. Maar ook burgers zelf nemen vaker het initiatief om via het internet de overheid te bereiken.

Om een beeld te vormen van wat er nu speelt op het gebied van eParticipatie heeft Merge Media twee interviews afgenomen.

Evelien Oosterbaan over Wij Bouwen een Wijk

Wij Bouwen een Wijk is een succesvol voorbeeld van hoe je burgers kunt betrekken bij het beleid. Burgers kunnen mee helpen met ontwerpen en inrichten van een nieuwe woonwijk in het dorp Opeinde. Iedereen kon via de website ideeën indienen. Nu de ideeënfase is afgerond, kunnen de participanten reageren op verschillende thema’s die meespelen bij het verdere ontwerp, zoals: water,  duurzaamheid en collectiviteit. De centrale vraag blijft: Wat willen jullie?

[vimeo]https://www.vimeo.com/7847913[/vimeo]

Peter van der Linden over Oud Krispijn Vernieuwt

Op de Brouwersdijk was er ruimte voor een compleet nieuw huizenblok. Er was al ervaring binnen Oud Krispijn Vernieuwt (gemeente Dordrecht en woningcorporaties) met eParticipatie, het Mauveplein is op deze manier ontworpen. Ook voor de Brouwersdijk is hiervoor gekozen, burgers konden via een ontwerpruimte meedenken, meepraten en meedoen aan het ontwerp van de nieuwe koopwoningen.

[vimeo]https://www.vimeo.com/7848155[/vimeo]

Interviews: Renske Kleijn (Merge Media)

Zie ook de eerdere videoseries van Merge Media: Mediapartijen crossmediaal, Online sociale netwerken, Ouderen en media, Jongeren en media en Content marketing.