How to

De 7 regels voor de marketing van een iPhone app

0

Hoe zet je succesvol een iPhone app in de markt, en nog wel met weinig tot geen budget? Stel, je bouwde met een leuke groep mensen je eigen perfecte iPhone app(je). ‘OMG, je hebt een iPhone app!’. Oké, dat is cool. Nu is het zaak om die app op de iPhone van veel, heel veel, anderen te krijgen. En met dagelijks honderden nieuwe apps in de App Store, is dat een hele uitdaging. Hoe doe je dat, als je geen A-merk bent? Bij deze een aantal tips en marketingmethodes die je helpen om je app succesvol in de iPhone app-markt te zetten.

Voor een iPhone app is marketing belangrijk

Natuurlijk is het belangrijk dat je app een behoefte vervult, iets doet dat mensen leuk vinden om te doen. En dat het dat ook nog eens doet op een hele fijne intuïtieve manier. Maar met zo’n perfecte app ben je er niet. Er verschijnen op dit moment ongeveer 300 apps per dag in de App Store, en er zijn er al meer dan 100.000. In deze wassende zee aan apps, is het een steeds grotere uitdaging om de aandacht van de iPhone-bezitter te krijgen. Zeker als je geen of nauwelijks budget voor RTV- en printcampagnes hebt.

Gelukkig is de iPhone-bezitter een fervent downloader van apps. Er zijn al meer dan 2 miljard iPhone apps gedownload (Ja, 2 miljard! 8-).

De hamvraag: hoe zoeken mensen jouw type app?

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen is: ‘hoe zoeken of vinden mensen mijn type app?’. Grofweg zijn daar drie typen in:

 1. Per ongeluk vinden. Dit zijn iPhone apps, die men ‘tegen het lijf loopt’. Heb je zelf een iPhone, dan heb je vast – in een verloren moment – door de top lists in de app store gescrollt. Veel casual games worden bijvoorbeeld zo gevonden.
 2. Bewust zoeken. iPhone apps kunnen ook actief gezocht worden. Hiermee doel ik zowel op het zoeken op merk of (app) titel, als op onderwerp of functie.  Navigatie-apps zullen in de iTunes en App Store bijvoorbeeld gezocht worden op keywords als ‘TomTom’ en ‘navigatie’.
 3. Aanbevolen. Tot slot vinden iPhone bezitters ook apps, doordat vrienden deze aanbevelen. Ik denk hierbij vooral aan social apps. Ik denk dan bijvoorbeeld aan FourSquare. Zodra je vrienden deze app gaan gebruiken kunnen ze heel makkelijk anderen uitnodigen. En zelfs als ze dat niet doen, struikelen die anderen waarschijnlijk alsnog over hun updates op hun social media presences zoals Twitter en FaceBook.

Voor de verschillende categorieën, zijn verschillende methodes belangrijk. Ik kom daar in de tips op terug.

iphone_appsiPhone app-marketing: zelf doen of uitbesteden?

Het makkelijkst is natuurlijk om de marketing van je app uit te besteden aan een marketing- of PR-bureau. Je zou zelfs kunnen overwegen om je app aan te bieden aan een uitgever. Deze brengt de app uit onder zijn naam en verzorgt de marketing.

Indien je daar echter niet het budget voor hebt, of je merk en marketing zelf wilt controleren, zul je het zelf (moeten) doen.

Typisch App Store: ‘De 7 dagenregel’

‘It’s all about the launch’! De lancering is hét uitgelezen moment om te zorgen dat je app een ‘hot topic’ is. En de kunst met iPhone apps is om dat momentum precies binnen een week te laten boosten. De reden hierachter is dat de ‘Top lists’ in de App Store worden berekend op de downloads over de afgelopen 7 dagen (waarbij recente dagen zwaarder wegen).

iCE Amsterdam: Natalia Luckyanova

Van 25-27 November was iCE Amsterdam. Op deze Europese ‘hands-on’ conferentie over mobiele platformen, strategieën en app development, sprak Natalia Luckyanova van Imangi Games over haar marketing van Indie Games voor de iPhone. Natalia (@nattylux) is iPhone developer, schrijfster en ‘musical doodler’. Zij ontwikkelde onder andere Harbor Master, Little Red Sled, Imangi, Word Squares en PhotoMarkr.

Zij gaf een heel aardig kijkje in haar hands-on ervaringen met de marketing van Casual / Indie Games (dus apps uit de eerste categorie: per ongeluk gevonden). Een deel van onderstaande (concretere) tips komen dan ook uit haar presentatie.

7 iPhone app-marketingtips en mogelijkheden

Buiten de App Store: ‘In de media’

Online media kunnen je waanzinnig helpen met het creëren van een (kleine) hype rond je nieuwe app. Maar dan moeten ze je het wel gunnen, en/of de app nieuwswaardig vinden. En daarvoor heb je autoriteit en relaties in jouw expertisegebied nodig.

 1. Bouw autoriteit op. Die autoriteit bouw je prima op met behulp van sociale media. Dus lekker bloggen en tweeten over het onderwerp van je app (en soms over de app zelf), en groepen beginnen op social network sites (LinkedIn, Facebook, …).
 2. Bouw relaties met de media op. Je mediarelaties bereik je door conferenties en meetups af te lopen (vooral de feestjes na afloop :-), je eigen meetups te organiseren, en door contact te zoeken met de juiste journalisten en bloggers via de sociale media (Twitter, Facebook, Linkedin, etc).
 3. Voer een (7 dagen-)communicatieplan uit. Als de launch eraan zit te komen, maak je een spreadsheet met communicatiemomenten (zowel in termen van pre-release, invite only, open beta, launch, updates, et cetera, maar ook in de zin van welke media je op welke dag inlicht). En op precies die momenten stuur je je (inmiddels bekende 😉 perscontacten een persoonlijke en bondige email (dus niet een (saai) persbericht). Zorg in deze mails voor iets nieuwswaardig / interessants en maak het de publicist zo makkelijk mogelijk (stuur een beschrijving, app naam, link naar de App Store, goede kwaliteit screenshots, video en een promotiecode voor een gratis download).

Denk bij het benaderen van media aan:

 • Blogs, fora & communities
  Zoek vooral de platformen op die focussen op iPhone apps, of juist op de inhoud / het onderwerp van je app. En zorg dat je deel wordt van die communities en de dialogen.
 • App review en app vergelijkingssites
  (spreekt denk ik voor zich)
 • Twitter
  Zoek tweeps die een autoriteit zijn op jouw gebied, en probeer met ze in dialoog te komen over je gedeelde onderwerp en je app, hopelijk helpen ze je met het vergroten van je bereik.
 • Facebook
  Zoek mensen en groepen, of maak die groep (naast natuurlijk je app–page en app-fanpage) die over jouw onderwerp gaan en ga ook hier in dialoog over je onderwerp en je app.
 • YouTube
  Benader YouTubers die app-reviews doen (het is toch de één-na-grootste zoekmachine, en nr. 2 bezochte website in NL 🙂

In de App Store (en iTunes Store)

Je bereikt je potentiële downloaders dus wellicht via ‘de media’, maar je vindt ze ook in de App Store. En in de App Store (net als in de iTunes Store, maar bedenk dat mensen daar substantieel minder apps downloaden) heb je een aantal specifieke marketing mogelijkheden.

 1. App Store - navigationSearch.De App Store zoekmachine is bij uitstek de plek waar de apps moeten scoren die men bewust en actief zoekt. Aan ‘App Store Optimization’ kun je zo een heel boek wijden (zie ook artikel van Ton Wesseling in de Emerce van December ’09). Kern is dat er nog een hoop te winnen valt. Zo is Navigon (dé concurrent van TomTom in de App Store) niet te vinden op het keyword ‘navigatie’, en TomTom  niet op het Engelse ‘navigation’ :-/. Ook voor iPhone apps is het dus zaak de beschrijvende teksten te optimaliseren voor de verwachtte zoektermen.
 2. Icon & screenies standing out. In de lijst die de iPhone bezitter doorscrollt, is je icon het meest opvallende element. Besteedt dus tijd aan een opvallend en liefst ‘zelfverklarend’ icoon. Denk ook goed na over Hetzelfde geldt voor de voorbeeld screenies bij je app. Een plaatje zegt nu eenmaal meer dan…
 3. Top lists. Voor de apps die ‘per ongeluk gevonden’ worden, is dit het walhalla. In de VS moet je denken aan minimaal 100 downloads per dag (een paar dagen lang) om in een top 100 lijst te komen. De nr 1-positie heeft al gauw meer dan 25000 downloads per dag. De manier om die aantallen te bereiken is om een week lang een sterke buzz rond je nieuwe app te creëren (bijvoorbeeld met behulp van de in dit artikel genoemde mogelijkheden).
 4. Featured lists. Iedere dinsdag bepaalt Apple een nieuwe ‘Featured’-lijst (‘Uitgelicht’ in de Nederlandse App Store). Zo zijn er lijsten voor nieuwe apps (New), en apps die hot zijn (What’s Hot), en in iTunes heb je nog ‘Favoriet bij onze medewerkers’. Hier kunnen iPhone-bezitters apps vinden waar ze niet actief naar op zoek waren. Hier liggen dus ook kansen voor deze apps om geld te verdienen (@nattylux steekt veel tijd in het op deze lijstjes komen, omdat ze dan ongeveer 100 keer meer apps verkoopt…). De enige manier om deze lijsten te komen is door de aandacht van Apple te krijgen. De tips van Natalia Luckyanova zijn:
 • Maak een perfecte app
 • Laat vooral ook zien hoe geweldig de iPhone is
 • Zorg dat je app reviews krijgt (Apple leest die)
 • Krijg een persoonlijk contact binnen Apple (bijvoorbeeld het e-mailadres van je vorige app die geweigerd werd 🙂
 • Neem deel op de Apple fora
 • En neem deel op de fora waar Apple ook deelneemt

Na de launch

En na de launch ben je natuurlijk niet klaar. Hopelijk heb je in je app zelf ook nog marketingmogelijkheden ingebouwd (denk aan cross-referencing naar je andere apps, social sharing features, friend invites, et cetera). Bovendien ga je je marketingactiviteiten in je app, in de App Store en daarbuiten meten, analyseren en verbeteren (app (store) analytics). En was je succesvol in de Nederlandse App Store, dan ga je natuurlijk voor de rest van de wereld. Maar dat zijn andere verhalen…

Eerst ben ik benieuwd naar jullie reactie en bevindingen bij het lanceren van een iPhone app!