Innovatie

Virals: amateurs winnen

0

Over Upload Cinema schreef ik eerder op 13 juni en 21 juni 2009. Afgelopen keer stond in het bioscoopje De Uitkijk het thema viral filmpjes (‘virals’) centraal en dat leverde weer een boeiend avondje op.

Iedere eerste maandag van de maand organiseert Upload Cinema een avond in De Uitkijk te Amsterdam. De redactie heeft een maand gezocht en schotelt het publiek twee uur lang de mooiste voorbeelden van internetfilmpjes voor. Het gaat zo goed dat er nu ook Upload Cinema’s te vinden zijn in Den Haag en Rotterdam, maar ook in Lissabon en Kaiserslautern. Met Barcelona, Berlijn, Brugge, Italië, Japan en Warschau wordt gesproken. Alle voorspellers en visionairs die aankondigden dat internet de mensen uit de bioscopen zou verdrijven hadden het mis. 2009 was het beste bioscoopjaar aller tijden en de meest interessante filmpjes op het internet ‘mogen’ naar de bioscoop.

viralsAfgelopen maandag was het thema virale filmpjes, oftewel ‘virals’. Het kenmerk van een viral is dat het in korte tijd door veel mensen in verschillende landen wordt bekeken zonder dat hier marketinggeld aan werd besteed. Een van de redenen dat de verspreiding van de Q-koorts onder geiten zo snel gaat is dat er te veel geiten op een te kleine ruimte worden gehouden. Precies zo gaat het met de verspreiding van filmpjes: de afstand tussen mensen is immers ook minuscuul klein geworden dankzij het internet. Als dan ook nog de traditionele media aandacht besteden aan opmerkelijke fragmenten kan het heel hard gaan.

Een filmpje als I’m Yours is een typisch voorbeeld. Een Japans jongetje speelt akkoorden op een ukelele en zingt er wat bij. De camera staat op een vaste positie. Achter hem een Ikeaanse plankenkast, stalen frame, houten plankjes. Het filmpje werd begin december ontdekt en inmiddels meer dan 10 miljoen keer bekeken mede dankzij de meer dan 11 duizend tweets.

Accepteer cookies

I’m Yours (ukulele)

Het grote goede nieuws nu is dat de praktijk uitwijst dat een echte viral altijd komt uit de amateurhoek, uit de sloppenwijken, eerder uit een flat en dan uit een studio. Een commercieel gelikt filmpje gemaakt door een deftig productiehuis krijgt misschien even aandacht, maar komt niet over het kritieke punt dat een oorspronkelijke viral wél bereikt.

De zelfbedachte oorzaak? Een viral moet heuse ‘flaws’ hebben, kleine afwijkingen waar je naar op zoek moet gaan, er moeten dingen niet kloppen in het flimpje. Het volk kiest nu eenmaal graag voor een bereikbaar resultaat, en niet voor een gepolijst beeld waarin alles klopt.

Accepteer cookies

100 grootste YouTube hits in 4 minuten

Daarom ook is een verschijnsel als Upload Cinema zo boeiend. Het zijn intrigerende avonden, in De Uitkijk. Lang niet alles gaat perfect. Er zitten mensen in het gangpad, het geluid bromt en er valt iemand flauw. Kleine flaws zijn een zegen voor iedere beleving, ook de virals bewijzen het.

Naschrift

Paul van Veenendaal gaf op de Upload Cinema avond een nuttige toelichting. Dank daarvoor. Hierbij nog enige interessante verwijzingen van hem:

Zie ook Paul’s artikel op Marketingfacts en het door hem gemaakte Upload Cinema Kanaal (zie hieronder, met dank aan Remco voor de tip).

Je kijkt naar het Upload Cinema video kanaal.

Deze column is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.