Columns

Upload Cinema: de Offline Web Bioscoop

0

Vroeger was het ooit zo dat als een film werd uitgebracht iedereen zenuwachtig werd. Men wachtte op het moment dat het de distributeur behaagde om eens wat blikken filmrollen te sturen naar de bioscoop bij de kijker in de buurt. Veel later kwamen de videotheken en de dvd-verhuurders en die konden nog redelijk worden getemd door de filmbazen, die nog de regie hadden. Dachten ze. Want inmiddels waren er ook de kapers op internet, en kwam het regelmatig voor dat er films de wereld in druppelden nog voordat de fysieke spoelen een land hadden bereikt.

Tja, internet denkt nu eenmaal niet in landen, douanes, invoerrechten of kijkgelden. Het hek was van de dam en één ding was wel duidelijk: de bioscopen zouden de 21e eeuw niet halen.

picture-411

Het is 2009, en er zijn nog heel veel bioscopen.

Het is 2009 en er worden meer filmpjes dan ooit met elkaar gemaakt en gedeeld. Het mechanisme: hoe meer mensen filmpjes kijken, hoe meer filmpjes er worden gemaakt, hoe meer er wordt gekeken.

picture-421Les voor boekenuitgevers: hoe meer mensen boeken lezen, hoe meer er wordt geschreven, en hoe meer er wordt gelezen.

Les voor muziekuitgevers: hoe meer mensen muziek luisteren, hoe meer muziek er wordt gemaakt en hoe meer er wordt geluisterd.

Moraal voor uitgevers in het algemeen: hoe meer je weggeeft, des te meer je terugkrijgt.

Terug naar de filmpjes. Er worden iedere dag honderden korte filmpjes gemaakt, van een paar minuten of soms wat langer. Er zit veel bagger tussen – heel veel zelfs -maar er zijn ook prachtige bloempjes. Als één promille van het gemaakte mooi is, wordt er dagelijks veel minuten moois gemaakt. De makers zitten overal, in het hele spectrum van de beroemde cineasten tot volkomen onbekende scholieren. Er komen beroemde oude fragmenten langs, ook nieuwe filmpjes.

picture-431Het verschil met vroeger is dat er een podium is voor ieder klein filmpje, en dat de hele wereld toegang heeft tot dat podium. Het kijkgedrag van het publiek is boeiend om te volgen. Er wordt individueel gekeken, en een leuk filmpje stuur je door naar een bekende. Zodat je het kunt delen, erover kunt praten. De volgende stap is dat je bij elkaar gaat zitten en samen gaat kijken. Als vijf mensen dat doen heb je een heel klein bioscoopje. En als je met z’n honderden bent ga je naar een bestaande bioscoop, je belt er aan, en vraagt: mogen wij hier filmpjes draaien, op het grote scherm, en met z’n allen kijken?

Dat is wat er nu gebeurt in onder andere de Amsterdamse bioscoop De Uitkijk. Het avondje heet ‘Upload Cinema‘, en het was mijn plicht om er namens u heen te gaan. Hetgeen gebeurde. Volgende week meer.

Deze column is eveneens gepubliceerd in het Financieele Dagblad.