Cases

Oriëntatie en beleving op automerk websites

0

Verschillende automerken hebben de afgelopen jaren geëxperimenteerd online verkoop. Ford heeft in 2005 het merk Mercury bijvoorbeeld voornamelijk via internet aangeboden. Toch lijkt de verschuiving naar online verkoop in de autosector niet door te zetten. Wel maken kopers gemiddeld 5 uur gebruik van internet om zich te oriënteren. Dit artikel bekijkt hoe de grootste automerken hun merkensites inzetten om potentiële autokopers naar de showroom te krijgen.

Inzicht in het aanbod

Vrijwel alle merkensites bieden op een overzichtelijke en visuele manier inzicht in het assortiment. Het smalle assortiment maakt het mogelijk dat de modellen vaak individueel opgenomen zijn in de hoofdnavigatie.

Producten visueel gepresenteerd in de hoofdnavigatie van Toyota.nl

Producten visueel gepresenteerd in de hoofdnavigatie van Toyota.nl

Opvallend is om te zien dat de presentatie van de modellen voornamelijk productgedreven is en nauwelijks vanuit de behoefte van de bezoeker. Citroën is een van de weinige uitzonderingen op de regel. De Franse autofabrikant biedt een tool waarmee de bezoeker op basis van zijn voorkeuren (zoals prijs en aantal passagiers) een passend model gepresenteerd krijgt.

Adviestool op Citroen.nl

Adviestool op Citroën.nl

De online beleving

Als de consument heeft gekozen over welk model hij meer wil weten, wordt verwezen naar een productpagina of microsite. Naast veel beeldmateriaal in de vorm van foto’s, video’s en 360-graden-viewers, proberen de merken de bezoeker het gevoel of het unieke karakter van de auto te laten beleven. Dit gebeurt op verschillende manieren:

Het vrouwelijke karakter van de Opel Agila

Opel probeert op de microsite van de Agila het eigenzinnige en vrouwelijke karakter van het type te benadrukken. De bezoeker wordt een aantal situaties in de auto voorgelegd. Aan de hand van de antwoorden bepaalt de tool hoe eigenzinnig je bent en hoe goed je bij de Agila past.

Test of de Opel Agila bij jou karakter past

Test of de Opel Agila bij jouw karakter past

De online proefrit van de Porsche Cayenne

De minisite van de Porsche Cayenne probeert de bezoeker online een proefrit met de Cayenne te laten ervaren. Door een start- en eindpunt in te voeren, bepaalt de bezoeker de te rijden route. Vervolgens importeert de site verschillende foto’s van locaties langs de route uit de user generated fotosite Panoramio en projecteert ze deze op de rijdende Cayenne. Uiteraard worden tijdens de reis verschillende USP’s van de Cayenne getoond.

Porsche route

De online testrit op de microsite van de Porsche Cayenne

De online testrit op de microsite van de Porsche Cayenne

De waarheid over de Smart

Smart probeert via een interactieve video vooroordelen over het merk weg te nemen. Door verschillende scenario’s aan de bezoeker voor te leggen, wordt duidelijk hoe veilig, ruim en zuinig de Smart is.

Weg met de vooroordelen over de Smart

Weg met de vooroordelen over de Smart

De car configurator

Vrijwel alle merken bieden een online tool om modellen te configureren. De bezoeker kiest hierbij een model en kan vervolgens zaken als kleur (buiten en interieur), velgtype en lak kiezen. Het resultaat wordt meteen getoond, inclusief prijs.

De carconfigurator van Volkswagen

De carconfigurator van Volkswagen

Naar de showroom

Wanneer de interesse van de bezoeker voldoende is gewekt, kan deze op de site de locatie van de dichtstbijzijnde garage vinden. Vaak is dit een lijst met dealeradressen aan de hand van een ingevoerde postcode. Volvo en Jeep bieden een applicatie in de vorm van een map waarin de bezoeker specificaties voor de dealer kan invoeren en een routebeschrijving kan inzien.

De dealerzoeker op Volkswagen.nl

De dealerzoeker op Volkswagen.nl

Naast het vinden van een dealer bieden vrijwel alle merken de mogelijkheid tot het online aanvragen van een proefrit. Dit doet de bezoeker door het invullen van een formulier. De afhandeling van de aanvraag vindt nog steeds offline plaats, waarbij de dealer de aanvrager telefonisch benadert.

Proefrit aanvragen op Nissan.nl

Proefrit aanvragen op Nissan.nl

Conclusie

De meeste websites van automerken bieden de bezoeker op een overzichtelijke manier inzicht in het assortiment. De presentatie van de modellen is voornamelijk productgestuurd en minder ingericht naar de behoeften van de bezoeker. Alleen Citroën voldoet hieraan in de vorm van een adviestool. Visualiteit en beleving staan op de sites centraal. Verschillende tools en interactieve video’s worden ingezet om de bezoeker online het model te laten ervaren.

Wanneer de interesse voor een model voldoende is gewekt, kan de bezoeker online een proefrit aanvragen. De verdere afronding van de aankoop vindt vervolgens in de showroom plaats.

Bron: Ford gaat nieuwe auto’s online verkopen (BrickmeetsByte.com)