Reportages

Nog veel kansen voor e-commerce in België

0

De Belgische e-commerce markt staat nog in de kinderschoenen, zo bleek afgelopen week op de Brusselse E-shop Expo. Dus nog volop kansen voor pioniers. Op het congres vertelden onder meer Vente-Exclusive.com (private shopping community) en Copernica (e-marketing oplossingen voor webwinkeliers) over hun activiteiten op de Belgische markt.

Afgelopen donderdag waren wij, Sarah van Hecken en ik, namens Frankwatching te gast op de E-shop Expo in Brussel, het Belgische zusje van de Webwinkel Vakdagen. Na twee uur rijden en enkele files getrotseerd te hebben, kwamen we aan bij het prachtige Tours & Taxis waar het event plaatsvond. Het event was natuurlijk ook via Twitter te volgen (#eshop). Helaas is het Twitteren in België nog niet echt zo doorgedrongen als in Nederland, de meeste tweets over de beurs waren afkomstig van Nederlandse bezoekers.

De expo zelf was een kleinere versie van de Webwinkel Vakdagen. Veel bekende exposanten zoals Copernica, de Nieuwe Zaak, Ogone, Paypal en docdata bevolkten de beursvloer. Ook het IAB Belgium en de Feweb hadden een eigen plek gekregen op de beursvloer. Daarnaast was er een theater waar de hele dag keynotes werden verzorgd. We hebben een korte samenvatting gemaakt van de twee interessantste keynotes. Daarnaast vind je hieronder een sfeerimpressie in video van ons bezoek aan de expo met enkele fragmenten uit de keynotes.

[vimeo]http://www.vimeo.com/10636805[/vimeo]

Exclusief shoppen met Vente-Exclusive

We trapten de dag af met een keynote verzorgd door Ogone en Lionel Lammens, CEO van het van oorsprong Belgische Vente-Exclusive.com, naar eigen zeggen de grootste private shopping community in de Benelux. Het bedrijf werkt samen met merken zoals Diesel, Kipling en Dolce & Gabbana. Vente-Exclusive gaf een aardig kijkje in de keuken bij deze (relatief) nieuwe vorm van e-commerce. De community telt op dit moment 500.000 leden en dat aantal stijgt nog steeds maandelijks. De omzet in 2009 was 6,5 miljoen euro, wat neerkomt op ongeveer 1.500 bestellingen per dag. Per week zijn er gemiddeld 4 tot maximaal 7 merken waarvoor een sale wordt gestart. Hieronder een voorbeeld van een sale die ik in mijn mailbox vond.

Vente Exclusive.com

Lionel gaf aan dat er een aantal specifieke uitdagingen zijn voor een concept zoals Vente-Exclusive:

  1. Je moet een kritieke massa bereiken in de markten waar je actief bent. First mover advantage speelt hier een belangrijke rol in.
  2. Het vraagt om specifieke logistieke capaciteiten. Vente-Exclusive houdt zelf geen producten op voorraad en bestelt alle producten pas na afloop van een actie bij de leverancier. Dit betekent dat leden gemiddeld 3 tot 4 weken op hun bestelling zitten te wachten.
  3. De IT infrastructuur (hosting, site, backoffice) moet geschikt zijn voor het verwerken van pieken. Bij Vente-Exclusive liggen die tussen 9 en 11 uur in de ochtend. Daarna neemt het geleidelijk af.

Naar eigen zeggen werd “slechts” gemiddeld 10% van de aangekochte goederen retour gestuurd, ook met mode artikelen. Deze retouren worden vervolgens weer teruggespeeld naar de leverancier zodat zij zelf niet met deze overstock komen te zitten. Lionel gaf ook nog wat leuke cijfers over de doelgroep. De gemiddelde klant van Vente-Exclusive is 25-45 jaar oud met een actieve levensstijl. 80% is vrouw, voornamelijk jonge vrouwen met kinderen die minder tijd hebben om te winkelen. Het succes van Vente-Exclusive berust volgens Lionel ook op een drietal punten:

  1. Focus op de missie van Vente-Exclusive. Ze willen een voorkeurspartner zijn voor merken door het meest rendabele afgeschermde online verkoopkanaal te bieden. Tegelijkertijd bieden ze hun leden ze de beste aanbiedingen van de beste merken.
  2. Customer experience is key. Zorg voor een duidelijke site met beleving waar de community members zich ook echt exclusief voelen en het gevoel van het merk ook duidelijk overkomt. Zo wordt bijvoorbeeld alle fotografie inhouse verzorgd en ook de teksten bij de producten en merken zodat er een consistente hoogwaardige kwaliteit ontstaat.
  3. Trust & Payments. “Belgen zijn conservatief en gaan niet snel veranderen”. Je moet daarom zorgen dat belangrijke vragen zoals “Hoe kan ik mijn pakje terugsturen” en “Waar bevindt mijn bestelling zich nu” duidelijke en snel kunt beantwoorden. Ook moet je zorgen voor een duidelijk aanbod aan betaalmethodes. Die natuurlijk werden afgehandeld door partner Ogone.

Lionel gaf wel aan dat de economische crisis het afgelopen jaar enorm in hun voordeel had gewerkt. Door de crisis hadden merken enorm veel overstock waardoor Vente-Exclusive een aantrekkelijke partner was. Aan de andere kant waren consumenten nog wel op zoek naar merkartikelen maar wilden zij daar niet de hoofdprijs voor betalen.

An offer you can’t refuse

Copernica, leverancier van (e)marketing software gaf een keynote met de titel “An offer you can’t refuse: dailoogmarketing voor webwinkeliers.” Alhoewel de presentatie ook een gedeeltelijke promotie was voor Copernica, gaven zij een aantal goede voorbeelden van hoe webwinkeliers de contactmomenten met hun bestaande en nieuwe klanten beter kunnen inzetten. Denk hierbij aan fysieke kaarten met gepersonaliseerde URL’s en inhoud van e-mailings die zich aanpast op basis van jouw klikgedrag bij de vorige e-mailing. De details zie je in de onderstaande presentatie.


Presentatie Walter van der Scheer (Copernica)

De overige keynotes en podcasts worden binnenkort op de site van de E-shop expo geplaatst.

Tot slot

Eshop expoAfgelopen jaar is er in België voor rond de 705 miljoen euro online verkocht. Dat is nog niet eens 1/6 van het bedrag wat afgelopen jaar in Nederland online werd uitgegeven. Een groot gedeelte van deze aankopen vonden ook nog eens plaats bij buitenlandse (lees Nederlandse en Franse) sites. Dit geeft ook wel aan dat de Belgische e-commerce markt nog echt een beetje in de kinderschoenen staat. Zoals een van de exposanten ook aangaf “Ze zijn hier redelijk conservatief, de markt loopt hier gewoon 4 tot 5 jaar achter op Nederland”. Kortom: nog genoeg kansen voor Nederlandse webwinkeliers dus!